Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z zapaloną kontrolką CODE

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto
    Afla Romeo 166 2.4 jtd 2000r

Domyślnie Problem z zapaloną kontrolką CODE

Witam, zaświeciła się kontrolka CODE i rozrusznik nie kręci po przekręceniu kluczykiem. Mam kartę CODE dostarczoną z samochodem. Model samochodu do AR 166 2.4 JTD 2000r. Próbowałem 3 różnych kluczyków.

Proszę o opisanie mniej więcej jak się za to zabrać. Doczytałem, że problem z anteną przy stacyjce, czy ktoś może podesłać link do tematu z instrukcją? nie mogę odnaleźć.

Nie do końca rozumiem jak wykonać awaryjne odpalanie w tym modelu ponieważ mam instrukcję po francusku, jak ktoś wie prosiłbym również o odesłanie do tematu.

Gdzie znajduje się ten przekaźnik od stacyjki? doczytałem, że gdzieś na podszybiu ale nic więcej.

Wiem, że szukanie nie boli ale nie mam zbytnio czasu bo muszę jeszcze dzisiaj to naprawić. Na tą chwilę mam akumulator za sobą w pokoju i się ładuje.

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Wyciągnij antenę od immo ( pierścień w około stacyjki) i sprawdź czy masz kabelki solidnie zlutowane. W moim przypadku okazało się że jeden z kabelków miał nalot i wystarczyło poprawić lut w tym miejscu. Od tamtej pory ani razu CODE nie zaświeciło się.

Wysłane z Matrixa

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Łukasz 166
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    Peugeot 406 Coupe 3.0 Była Alfa Romeo 166 2.4

Domyślnie

Dokladnie jak pisze Criss. Ja też poprawiałem luty jak mi się zapaliło CODE i od tamtej pory zero problemu.
    Jest Peugeot 406 Coupe 2002r 3.0 V6
    Była Alfa Romeo 166 2002r. 2.4 JTD
    Była Vectra B 2000r 2.0 DTI
    Była Vectra A 1993r 1.8 B+G

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Instrukcja jest do ściągnięcia w HOW TO. Ja bym jeszcze radził podłączyć pod komputer bo wtedy dowiesz się co jest nie halo że świeci się kontrolka. Zwłaszcza że z tego co kojarzę (niech mnie ktoś poprawi) to jeżeli centrala nie rozpozna kluczyka to odcina zapłon/paliwo a rozrusznik powinien kręcić.

Użytkownik Znawca Avatar criss2007
    Mieszka w
    Nowa Sól / Zielona Góra / Kożuchów
    Auto
    Jest: Alfa 166 3.0 V6 24V Był: Alfa Gtv 2.0 T.S '96

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Instrukcja jest do ściągnięcia w HOW TO. Ja bym jeszcze radził podłączyć pod komputer bo wtedy dowiesz się co jest nie halo że świeci się kontrolka. Zwłaszcza że z tego co kojarzę (niech mnie ktoś poprawi) to jeżeli centrala nie rozpozna kluczyka to odcina zapłon/paliwo a rozrusznik powinien kręcić.
    Dokładnie tak. Rozrusznik powinien kręcić. Przy takich problemach wydaje się być oczywiste podłączenie pod komputer, aby sprawdzić błędy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Majkelek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 CF2 `2000

Domyślnie

Ogólnie rzecz biorąc, to jak się zapali CODE, to jest opcja, żeby jakoś odpalić auto bez uszkadzania np. IMMO ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzeg
    Auto
    Afla Romeo 166 2.4 jtd 2000r

Domyślnie

Witam serdecznie, u mnie problemem okazał się jeden kabel od akumulatora, sparciał i przestał dobrze stykać. Chodzi o kabel plusowy który idzie do takiej puszki w kształcie L. Zakup nowego przewodu + dwóch oczek 12 zł, kabel zarobiłem w imadle i wymieniłem. Dosłownie z 15 cm kabla potrzebowałem. Swoją drogą, do czego idzie ten kabel?

Podsumowując jeżeli zapala się kontrolka CODE a rozrusznik nie kręci to również może być to wina akumulatora jak i tego przewodu. Tak dla przyszłych posiadaczy tego problemu.

Dziękuje za zainteresowanie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo 166

Domyślnie

Cytat Napisał Majkelek Zobacz post
    Ogólnie rzecz biorąc, to jak się zapali CODE, to jest opcja, żeby jakoś odpalić auto bez uszkadzania np. IMMO ?
    Jest. Cała procedura jest opisana w instrukcji obsługi. Trzeba mieć do tego oczywiście kartę kodową do kluczyka.