Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z tylną lewą szybą.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie Problem z tylną lewą szybą.

Witam - dzisiaj podczas jazdy, na wyświetlaczu w lewym dolnym roku pojawiła, się żółta lampka drzwi z wykrzyknikiem a na wyświetlacz głównym napis ,, Rear left hand side power window safety not available" Okno tylne prawe z pozycji kierowcy otwiera i zamyka się bez zastrzeżeń. Natomiast są zakłócenia w zamykaniu okna z miejsca pasażera. Podczas podnoszenia szyby zacina się ona. Miał ktoś taki problem. Szyb tylnych praktycznie nie otwieram.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.

Domyślnie

Przycina się w taki sposób jakby przestawał działać silniczek, czy jakby coś ją ograniczało? Opcje są dwie.

Jedna że coś w elektryce szwankuje i wtedy mógłby wyskoczyć komunikat, ale objawiałoby się to raczej tak jakby przerywało napięcie na silniczku szyby i momentalnie przestawało ją ciągnąć. Powinno to pojawiać się zarówno przy opuszczaniu jak i podnoszeniu szyby.

Druga opcja, masz uszkodzony ślizg szyby i on blokuje, albo są mocno splątane linki w mechanizmie - moim zdaniem bardziej prawdopodobne, ale nie powinno to jednak wyrzucać komunikatu. Żeby zdiagnozować trzeba w tym przypadku dostać się do mechanizmu i go naprawić. Ślizg - wymiana na nowy, linki - trochę się z nimi pobawić i powinno działać.

Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto

Domyślnie

Tylko zaskoczył mnie ten komunikat który wystąpił podczas deszczowej jazdy - tylnych szyb praktycznie nigdy nie używam, bo na tylnych siedzeniach prawie nikt nie jeździ. Może coś w elektryce się poluzowało.

Użytkownik Świeżak Avatar gregmank
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    alfa romeo 159 1,9 jtdm 2007 q-tronic

Domyślnie

moje autko zakomunikowalo mi identyczna wiadomosc dwa dni temu. obecnie jest u mechaniora ktory stwierdzil ze prawdopodobnie ze starosci odmowil posluszenstwa mechanizm czyt. podnosnik. u mnie objawem bylo to ze moglem jedynie ta szybe opuscic ale juz nie podniesc. ponadto slychac bylo podczas tego manewru halasy jakby mielenia.

Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto

Domyślnie

Problem jak się nieoczekiwanie pojawił - nieoczekiwanie zniknął. Rano sprawdziłem czy komunikat się znowu pojawi i ku mojej radości - wszystko działa ok ( brak komunikatu i szyba działa prawidłowo). Myślę że przyczyną takiego stanu rzeczy było to, że wczoraj były otwierane tylne drzwi podczas ulewnego deszczu i jakieś kropelki wody spadły tam gdzie nie trzeba i zrobiły gdzieś zwarcie. Nocka w ogrzewanym garażu osuszyła autko i wszystko wróciło do normy. Dzięki za rady.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar AlfRomeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Też to miałem. Tak jak się pojawiło, tak zniknęło..Pojawiało się przy różnych warunkach. Deszcz, słońce, bez różnicy. U mnie jedyne co nie działało przy tym komunikacie do domykanie lewej tylnej szyby z pilota. Ze środka szyba otwierała się i zamykała bez problemu. Jak się znowu pojawi to będziemy mysleć co to zrobić:-)

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

W drzwiach jest złącza przewodu do czujnika przeciążenia tj jeśli czujnik Traci kontakt z ECU to szyba chodzi skokowo do góry gdyż nie wie czy przypadkiem na automacie nie zgniecie ręki nogi głowy itp. W dół szyba idzie płynnie jeśli taki macie objaw to zostawcie podnośnik w spokoju. Awaria z reguły to przetarcie przewodu na łączeniu ramy tam jest ten przewód bezsensowne poprowadzony i docisniety maskownica. W chłodny deszczowy dzień takie usterki się ujawniają

....dziękuję za uwagę

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON