Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Problem z tylną boczną szybą

Użytkownik Rowerzysta Avatar Diabeł
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 JTS TI

Domyślnie Problem z tylną boczną szybą

Witam.
    Mam problem z tylną, lewą szybą. Skomplikowane to dość więc w punktach opiszę:
    1. Naciskam przycisk i szyba opuszcza się tyle ile ten przycisk trzymam. Wszystko ok. Niezależnie czy używam przycisku na drzwiach kierowcy, czy na drzwiach pasażera.
    2. Naciskam jeszcze raz przycisk np. chcę szybę podnieść, a ona wtedy opada na sam dół, ale jakby w ramach pracy. Ja podciągam przycisk, żeby szyba poszła do góry, a ona idzie w dół, do maksymalnego dolnego położenia. Podczas tego słychać pracę silnika/podnośnika szyby.
    3. Żeby szybę znowu podniść trzeba naciskać (podciągać) przycisk, że chce się ją podnieść, ale... przez pierwsze kilka jego użyć nie dzieje się nic poza dźwiękiem z okolic szyby. Po jednorazowym wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku, dźwięk trwa może niecałą sekundę. Później cisza. A w tym czasie szyba ani drgnie.
    4. Po kilku takich wciśnięcach przycisku jak opisałem powyżej, szyba w końcu zaczyna się podnosić. Ale nie od razu cała do góry. Na raty Jedno użycie i przytrzymanie przycisku = ok 4cm podniesienia szyby. Wtedy przycisku trzeba puścić i podciągnąć znowu. I tak kilka razy, aż szyba dojdzie do samej góry.

Przerabiał już ktoś coś podobnego?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zachowanie nie było identyczne, ale szyba miała "opory" aby iść w górę. Uszkodzony mechanizm podnoszenia - praktycznie standard w 159. Ślimak wykonany jest z tworzywa i daje ciała po pewnym czasie.

Zdejmik boczek w drzwiach to się przekonasz.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

jeśli nie dochodzą dziwne trzaski to może być uszkodzony czujnik przeciwzgnieceniowy w uszczelce. W przeciwnym razie tak jak kolega napisał powyżej - padł mechanizm, a dokładniej biały plastik.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Diabeł
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 JTS TI

Domyślnie

Dzięki!
    Trzasków żadnych nie ma. Wygląda to jak jakiś błąd sterownika/oprogramowania.
    Po świętach ściągnę boczek drzwi, zobaczę co tam w środku.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 159 SW 1.9 jtdm 16V

Domyślnie

Ćwiczyłem ten ten pół roku temu. U mnie szyba już się nie podnosiła z winy padniętego podnośnika. Koszt mechanizmu to 240 pln plus wymiana 120 pln.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał tomm4ever Zobacz post
    Ćwiczyłem ten ten pół roku temu. U mnie szyba już się nie podnosiła z winy padniętego podnośnika. Koszt mechanizmu to 240 pln plus wymiana 120 pln.
    Panowie miałem podobny problem w obu drzwiach, z jednej strony wymieniłem mechanizm na nowy (koszt około 120 zł na allegro) - wszystko działa, z drugiej strony też wymieniłem i działa... w połowie Był problem z podnoszeniem, podmieniłem silnik i działało więc u mnie jasne co do wymiany. A że mało używam tylną szybę więc nie spieszę się z wymianą silniczka (pewnie uda się gdzieś znaleźć używkę). Pozdro
    Ostatnio edytowane przez AlfaLorenzo ; 23-12-2014 o 21:06