Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: problem z klimatyzacją Alfa 159

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie problem z klimatyzacją Alfa 159

Witam
    Koledzy może ktoś już miał taki problem.
    Otóż w mojej Alfie 159 2.4 JTDm klimatyzacja zwariowała. Nie chłodzi a wieje gorącym powietrzem. Temperaturę jak ustawię na np. 20 stopni to chyba grzeje na maksa bo tak gorąco. Muszę ją zmniejszyć na 16 aby leciało chłodne a nie zimne powietrze.
    Podłączyłem kompa i pokazuje błąd: zwarcie na masie. Nie bardzo rozumiem o co może chodzić??? Przedtem klima normalnie działała.
    A jeszcze dodam, że na panelu klimy jak chcę włączyć full auto to tylko mi ustawia nadmuch na nogi nie mogę wybrać np. wszystkich trzech opcji nawiewu (w wcześniej się dało.
    Byłem na stacji i Sprawdziłem czy jest czynnik i czy czasem nie ma jakiegoś przecieku. Gość powiedział, że wszystko jest OK dobił gazu i uzupełnił olej (standardowy przegląd) Powiedział mi tez że podczas pracy klimy coś różnie ciśnienia skaczą cokolwiek to może oznaczać nie wiem???
    Nie wiem co się stało tak z dnia na dzień i już to trwa i nie mogę się z tym uporać. Czy możliwe że ten panel się zepsuł??? Czy może coś się rozprogramowało??? Dodam tez że w samochodzie mechanik kiedyś odłączał akumulator bo wymieniałem olej w skrzyni i musiał się dostać do wlewu na skrzyni. Ale wcześniej też był akumulator odłączany przy różnych pracach przy Alfie i nic się nie resetowało.
    Proszę o jakieś wskazówki co mogło mi się przydarzyć lub zepsuć???

Pozdrawiam wszystkich

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

nie grzebałem w tym, ale skoro masz tego typu błąd i jaja to coś pewnie nie tak z czujnikiem temperatury wewnętrznej albo kablami. wejdź sobie w eLearna, poczytaj jak to działa, gdzie jest czujnik itp. Z resztą był gdzieś wątek o wymianie czy czyszczeniu tego czujnika

Użytkownik Świeżak Avatar Grzeniu159
    Mieszka w
    Warszawa Bemowo
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDm 136km, DPF on

Domyślnie

A może styk od kabla masowego, z aku jest zardzewiały i należy go oczyścic??

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Grzeniu159 Zobacz post
    A może styk od kabla masowego, z aku jest zardzewiały i należy go oczyścic??
    Wiadomo, jak nie ma masy dobrej to rozne rzeczy sie moga dziac, ale najpierw to kolega mialby raczej problem z odpalaniem auta, a takze pewnie pelno innych bledow typu VDC (bo to w 159 chyba najczesciej wywala bledy przy problemach z aku czy masa). tak wiec narazie skupmy sie na tym co podpowiada blad, a potem bedziemy dalej zgadywac.

Kolega napisal
    [Podłączyłem kompa i pokazuje błąd: zwarcie na masie.
    Na czuja pospekuluje ze odczyt z czujnika jakiegos (pewnie temperatury) jest 0V. Nie wiem jaki tam siedzi czujnik, ale ogolnie ja bym stawial ze albo czujnik sie uszkodzil, albo kable zwarly, albo ktorys odlaczyl (moze wtyczka nie kontaktuje).

otworzyc eLearn, poczytac opis, poogladac schemat I sprawdzic. dobrze byloby wiedziec co to za typ czujnika, czy mozna go latwo sprawdzic omomierzem czy inna metoda, moze w eLearnie napisali jaka jest zaleznosc tempearatura - xxxx.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 19-02-2016 o 13:12

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

No właśnie MESem nic nie pokazuje żadnego błędu. Natomiast pod Vag iem taki komunikat błąd się pojawia.
    W ASO też podjechałem na weryfikacje co to może być i dokładnie to samo zwarcie na masie i nic więcej nie powiedzą bo nie wiedzą. Czujnik temp. sprawdzili i działa silniczki klap sprawdzili i działają. No sam nie wiem co o tym dziadostwie teraz myśleć??? Co rozebrać??? Co ewentualnie wymienić??? W ASO polecili mi wymianę tzw. klawiatury czyli panelu sterowania klimy. Może zakupię używkę i na czuja sam wymienię. Jak to nie poskutkuje to muszę czegoś szukać innego.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    No właśnie MESem nic nie pokazuje żadnego błędu. Natomiast pod Vag iem taki komunikat błąd się pojawia.
    W ASO też podjechałem na weryfikacje co to może być i dokładnie to samo zwarcie na masie i nic więcej nie powiedzą bo nie wiedzą. Czujnik temp. sprawdzili i działa silniczki klap sprawdzili i działają. No sam nie wiem co o tym dziadostwie teraz myśleć??? Co rozebrać??? Co ewentualnie wymienić??? W ASO polecili mi wymianę tzw. klawiatury czyli panelu sterowania klimy. Może zakupię używkę i na czuja sam wymienię. Jak to nie poskutkuje to muszę czegoś szukać innego.
    Nie pisales ze sprawdzali wczesniej czujnik temp czy silniczki... Pytanie tylko jak - mieli poprawne odczyty temperatury czy co? Dobrze byloby samemu zglebic.
    Panel pewnie jakos szczegolnie drogi nie bedzie, jesli zdecydujesz sie na kupno to tylko upewnij sie czy numer pasuje do Twojej 9tki - chocby przed liftem byly inne, poza tym nie wiem czy np z wersji 3 a 2 strefowej nie sa moze na oko takie same, ale roznia sie czyms - sprawdz sobie w ePerze numer panelu do Twojej 9tki I ewentualnie zamienniki stosowane wczesniej/pozniej

Skoro wiazesz problem z odlaczeniem aku, moze sprobowac jeszcze raz, na 30min, I podlaczyc? Nie mam pojecia czy akurat cos z elektroniki klimy sie na nowo ustawia po takim odlaczeniu, ale nie kosztuje Ci to nic to mozesz sprobowac (czytalem na forum ze pomagalo na inne problem - np z Blue&me)

zagladnij jeszcze do eLearna - tam na pewno jest opis jak dziala uklad, rowniez elektronika, poogladaj schematy, moze cos Ci przyjdzie do glowy co jeszcze mozna sprawdzic.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto

Domyślnie

Masz może po Polsku tego e-learna ???
    Ja nie mam żadnego obecnie to muszę coś ściągnąć.
    Próbowałem już z odłączaniem akumulatora i dalej lipa.
    W ASO podłączyli pod kompa i tez im to wyskoczyło. Wzięli też zwykły termometr i sprawdzili co sie dzieje w środku. i zaczyna chłodzic jako tako gdy temperature ustawi się na min. czyli 16 stopni.
    A jak mogę ten panel sprawdzić jaki powinien być u mnie??/ Mam klimę trójstrefową czyli tez z tyłu panel dla pasażerów. Przed liftem jest

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Na forum ogólnym na głównej jest temat z linkami do wersji PL. Porównywałeś temperaturę mierzoną przez centralkę z temp rzeczywistą?
    Centralka z polifta pasuje z przedliftem plug & play. I odwrotnie.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Masz może po Polsku tego e-learna ???
    Ja nie mam żadnego obecnie to muszę coś ściągnąć.
    Próbowałem już z odłączaniem akumulatora i dalej lipa.
    W ASO podłączyli pod kompa i tez im to wyskoczyło. Wzięli też zwykły termometr i sprawdzili co sie dzieje w środku. i zaczyna chłodzic jako tako gdy temperature ustawi się na min. czyli 16 stopni.
    A jak mogę ten panel sprawdzić jaki powinien być u mnie??/ Mam klimę trójstrefową czyli tez z tyłu panel dla pasażerów. Przed liftem jest
    ja korzystam z wersji EN, ale sa linki na forum do PL.

sprawdz numer w ePerze dla Twojego VINu. potem kliknij na panel I tam gdzies syskoczy jakie byly zastapione numery przez Twoj, I ewe jakie pozniej zastapily Twoj.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Na forum ogólnym na głównej jest temat z linkami do wersji PL. Porównywałeś temperaturę mierzoną przez centralkę z temp rzeczywistą?
    Centralka z polifta pasuje z przedliftem plug & play. I odwrotnie.
    Centralka to masz na mysli nie panel? Jesli tak, to gdzie to jest schowane?
    Co do paneli, przed I po sie roznily - np dzisiaj brakuje mi przycisku Mono a mam zamiast niego Off (mam 2 strefowa, wczesniej byla 3 w poprzedniej, ale to chyba jest zwiazane z liftem a nie ze mam2 strefy, tak mysle) - wkurza mnie to ze musze krecic oboma strefami jak chce cos zmienic - lepiej bylo wczesniej.

W sumie to zainteresowany kolega musi chyba ogarnac troche temat sam, pogrzebac w eLearnie I to rozgryzc. Nie sadze ze sa tu specjalisci od takich problemow - ja przez 5 lat na forum nie spotkalem sie z podobnym problemem. raczej nikt za niego nie bedzie mial czasu tego rozgryzac a sprawdzanie na odleglosc i pisanie rad czy gdybanie to niezbyt efektywny sposob na rozwiazanie problemu.

tak wiec eLearn/ePer, omomierz, rozgryzamy co tam siedzi, sprawdzamy wszystko po kolei, najwyzej podmiana modulow (od kolegi z okolicy albo z allegro)

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Epsonic nie musisz kręcić 2 gałkami przytrzymaj dłużej lewy przycisk auto i będziesz miał mono.