Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36

Temat: artykuł o silnikach 2,2 jts ? ile w tym prawdy Panowie?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    wejherowo
    Auto
    nissan p12 sedan

Domyślnie artykuł o silnikach 2,2 jts ? ile w tym prawdy Panowie?

Alfa Romeo silnik 2.0 i 2.2 JTS

Silniki JTS nie przynoszą chluby Alfie Romeo. Pierwszy z nich to rozwinięcie dwulitrowego Twin Sparka (problematyczna konstrukcja!), drugi jest zmodyfikowaną jednostką Opla. W obu przypadkach występują typowe problemy silników z bezpośrednim wtryskiem benzyny, czyli odkładanie się nagaru na zaworach ssących (w 2.0 JTS dochodziło nawet do urwania grzybków zaworów!). Poza tym motor 2.0 JTS spala dużo oleju silnikowego, natomiast 2.2 JTS boryka się z problemem nietrwałych wałków rozrządu – przedwczesne ich zużycie to wynik pracy w oleju rozrzedzonym benzyną (mechanicy zalecają jego wymianę co 10-12 tys. km). W przypadku większej jednostki dochodzą jeszcze kłopoty z łańcuchem rozrządu – rozciąga się z powodu błędów konstrukcyjnych (wadliwy napinacz). Do tego dochodzą częste problemy z elektroniką sterującą.
    W silniku 2.0 i 2.2 JTS zwróć uwagę na:
    ...pracę jednostki. W silnikach 2.2 JTS dochodziło do szybkiego zużycia wałków rozrządu. Poza tym, jeśli występują niedostatki mocy, może to świadczyć o odłożeniu się dużej ilości nagaru na zaworach dolotowych.

Alfa Romeo silnik 2.0 i 2.2 JTS

Silniki JTS nie przynoszą chluby Alfie Romeo. Pierwszy z nich to rozwinięcie dwulitrowego Twin Sparka (problematyczna konstrukcja!), drugi jest zmodyfikowaną jednostką Opla. W obu przypadkach występują typowe problemy silników z bezpośrednim wtryskiem benzyny, czyli odkładanie się nagaru na zaworach ssących (w 2.0 JTS dochodziło nawet do urwania grzybków zaworów!). Poza tym motor 2.0 JTS spala dużo oleju silnikowego, natomiast 2.2 JTS boryka się z problemem nietrwałych wałków rozrządu – przedwczesne ich zużycie to wynik pracy w oleju rozrzedzonym benzyną (mechanicy zalecają jego wymianę co 10-12 tys. km). W przypadku większej jednostki dochodzą jeszcze kłopoty z łańcuchem rozrządu – rozciąga się z powodu błędów konstrukcyjnych (wadliwy napinacz). Do tego dochodzą częste problemy z elektroniką sterującą.
    W silniku 2.0 i 2.2 JTS zwróć uwagę na:
    ...pracę jednostki. W silnikach 2.2 JTS dochodziło do szybkiego zużycia wałków rozrządu. Poza tym, jeśli występują niedostatki mocy, może to świadczyć o odłożeniu się dużej ilości nagaru na zaworach dolotowych.

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Poszukaj wątku o 159/Brerach z tym silnikiem. Wiele jednostek 2.2 JTS jest po prostu zaniedbanych (pierwszy z brzegu olej, wymiana co 30 tysięcy), co z czasem generuje dodatkowe problemy.

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Ale wymiana oleju co najmniej co 10 tysięcy to powinna być norma dla dowolnego silnika w osobówce, więc w tym jednym szczególe nie widzę problemu.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."

Mieszka w
    wejherowo
    Auto
    nissan p12 sedan

Domyślnie

ja w swoim podobno problematycznym silniku wymieniam co 9000 tys olej i nie mam problemów.

- - - Updated - - -

ja w swoim podobno problematycznym silniku wymieniam co 9000 i nie mam problemów.

- - - Updated - - -

ale strach jest jednak bo ile ludzi tyle opinii...

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał KHOT Zobacz post
    Ale wymiana oleju co najmniej co 10 tysięcy to powinna być norma dla dowolnego silnika w osobówce, więc w tym jednym szczególe nie widzę problemu.
    Powiedz to pierwszemu właścicielowi mojej Alfy, który wymieniał zgodnie z zaleceniami co 30 tysięcy, przez co po 100 tysiącach łańcuch i zębatki były do wymiany, trafiło na drugiego właściciela. Ja zrobiłem ponad 50 tysięcy i z okolic rozrządu jedynie elektrozawory wymieniłem.

Mieszka w
    wejherowo
    Auto
    nissan p12 sedan

Domyślnie

co 30 tysięcy? kto takie zalecenia daje? idiota.?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Generalnie artykuł to bujda. 2.0 JTS ze 156/GT to inna konstrukcja niż 1.9/2.2 JTS. Wspólne mają tylko oznaczenie. Usterki (poza nagarem na zaworach ssących) też są inne i w przypadku 1.9/2.2 związane są głównie z nieprawidłowym użytkowaniem, tj. użytkowaniem zgodnie z zaleceniami producenta
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    wejherowo
    Auto
    nissan p12 sedan

Domyślnie

ha ha ha to producent sam sobie strzela w kolano? gdzie tu logika?

jersey
    Gość

Domyślnie

We właściwym dla krwiożerczego kapitalisty miejscu - portfelu. Po 100-150 tysiącach sprzedajesz auto i idziesz po nowe. Tyle przejedzie bezawaryjnie. A właściciel używki niech się martwi i płaci za części. Na prawdę sądzisz, że producenta obchodzi opinia ludzi kupujących używane samochody?

Mieszka w
    wejherowo
    Auto
    nissan p12 sedan

Domyślnie

Sądzę że gdyby producent poszedł po rozum do głowy i postepował troszkę inaczej to kupowalibysmy znacznie wiecej aut nowych.

- - - Updated - - -

No bo wezmy za przykład mercedesa 124 .Hipotetycznie gdyby niemcy wyprodukowali teraz takie same auto to sadzisz że ludzie nie rzucili by się na nie?ja sądzę że te auto ma tylu zwolenników zresztą słusznie biorąc pod uwage bezawaryjność że producent zyskał by o wiele więcej na sprzedaży takiego auta niz na podejsciu o którym ty piszesz.No ale to tylko moja skromna opinia.