Witam,
Pacjent AR 156 1.9 JTD 105KM 99r
Problem: wyraźny dzwoniący metaliczny dźwięk, ale nie zawsze.
Do tej pory pojawił się na przykład na trasie Wrocław - Legnica, ale już na przykład Wrocław - Poznań nie uświadczyłem.
Ostatnio pojawił się po przejechaniu ok. 20 km po mieście, dzisiaj nie głośno ale też pojawił się na dość krótkiej trasie szacunkowo 10-15 km ale za to trochę stania w korkach.
Na Fb podpowiedziano że to może być łożysko sprężarki, na zlocie podsunięto mi koło pasowe.
Alfa była w warsztacie (irbis) gdzie był wymieniany napęd paska osprzętu (uszkodzone łożyska rolki i/lub napinacza), pasek wielorowkowy oraz sprzęgiełko alternatora bo zaczynało szarpać, prosiłem o skontrolowanie rolki sprężarki klimatyzacji i powiedzieli że nie mają zastrzeżeń, pytałem o koło pasowe, mówili że nie ściągali ale też nie wyglądało na nadające się do wymiany.
Odnoszę wrażenie że to się pojawiło dopiero po wymianie chłodnicy (uszkodzona w wyniku mojej głupoty).
Dźwięk pojawił się nie od razu a jakoś 3-4 tygodnie po wymianie (niestety albo stety robiona w innym serwisie - Bogulak jeśli ktoś zna).
Załączam nagrania dźwięku (są jeszcze sprzed wymiany napędu paska, po tej trasie 20km w mieście, lecz problem po wymianie nie ustał)
W warsztacie mówili że jak się pojawi to podjechać ale dziś (19:00) już było za późno.
Chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem, lub wie w czym może być rzecz.
https://www.youtube.com/watch?v=-MaibDqTOjg
W filmikach są opisy nt. nagrań (jedno wideo normalnie drugie przez link ze względu na ograniczenie)