Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [156] Selespeed, auto rusza po puszczeniu hamulca

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie [156] Selespeed, auto rusza po puszczeniu hamulca

Cześć,

Mam problem z wymienioną w temacie alfą.
    Problem zaczął się wpomnianym ruszaniem po zdjęciu nogi z hamulca. Po zostawieniu auta na postoju i próbie wbicia biegi przestały wchodzić.
    Toważyszyły temu dwa stuki (moje przypuszczenie skrzynia niewysprzęglona). Auto stało u mechanika, zdiagnozował, że akumulator ciśnienia nie utrzymuje tego ciśnienia, więc cały uĸład pojechał do Poznania. Z tego co mi wiadomo, gdy układ ma niedostateczne ciśnienie, to miga lapka od skrzyni biegów na zegarach. W tym przypadku to się nie dzieje. Okazało się, tak jak podejrzewałem, że układ jest sprawny. Po zrobieniu kalibracji sprzęgła, biegi znów zaczęły wbijać i auto zachowywało się normalnie, ale po przejechaniu sprawdzającym i krótkim postoju auto znów zaczęło ruszać. Sądząc po tym, sprzęgło się dekalibruje, więc zatem co powoduje tą dekalibracje? Mechanik sie poddał.

Dodam, że nic więcej nie zostało zrobione.

Czy ktoś spotkał się z takim problemem już, bądź wie może czego to przyczyna?

Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Była: Alfa Romeo 156 Selespeed, Alfa Romeo 156 Crosswagon

Domyślnie

Wszelkie błędy ze skrzynią sygnalizuje czerwona lampka albo miganie na wyświetlaczu położenia biegów. Nie spotkałem się z takim przypadkiem jak twój. A podczas jazdy wszystko jest ok? Czy dzieje się tak jak masz go na biegu czy na N ?

Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Auto rusza na 1, na N standardowo. Dzisiaj będę odbierał to auto od mechanika, przejadę się, zobaczę jak to teraz wygląda. Mam nadzieję, że to auto wciąż jeździ i mogę zostawić u innego mechanika, który się tego podejmie.
    Tak jak napisałem, gdy auto jeździ, jest na 1 biegu, to po zdjęciu nogi z hamulca auto samoistnie rusza. Nie wiem jak to mechanicznie wygląda, ale ewidentnie jest przekazywany napęd, więc na chłopski rozum jest to związane ze sprzęgłem. Ale nie wykluczam innych przyczyn, dlatego pozwoliłem sobie załozyć ten temat.

Zapomniałem dodać, że została wymieniona była uszczelka wysprzęglika i olej układu.

Mieszka w
    Świdnica
    Auto

Domyślnie

Sprawdź czy mechanik odpowietrzył układ hydrauliczny, podejrzewam, że to może być przyczyna.

Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Byłem zobaczyc w jakim stanie jest to auto, mechanik twierdzi, że układ selespeed jest do wymiany bo nie ma odpowiedniego ciśnienia do wysprzęglenia. Ciężko jest mi w to uwierzyć, ze wzgledu na to, że chcę wierzyć, że faktycznie został sprawdzony ten układ, jak już wspominałem wcześniej pod Poznaniem. Cały czas sprzęgło jest w złej pozycji, czy to przy wbiciu biegu, bądź też jak bieg już jest wbity.
    Czy dekalibracja może być powodem degradacji sprzęgła?

Znalazłem także wzmiankę:

Pierwsza zasada (meczaniczno-elektryczna): w sele nalezy okresowo regulowac odstep nasadki sprzegla - milimetrowe odstepstwa od polozenia optymalnego powoduja utrudniony lub prawie niemozliwe dzialanie calego ukladu. W miom przypadku regulacja zalatwiala sprawe na ok 500 km, potem powrot do normy.
    Diagnoza druga - uszkodzony potencjometr (odpowiedzialny za wlasciewe ustalenie pozycji nasadki sprzegla) powodowal czeste rozregulowywanie ukladu - wymiana w 100% skuteczna i stosunkowa tania.

Druga zasada: caly uklad sele jest wrazliwy na dzialanie wilgoci - przeklamania impulsow elektronicznych powoduja ze potencjometr ustalajacy pozycje nasadki sprzegla kompletnie glupieje a skutki jak wyzej.
    To jest, wydaje mi się, dość pokrewne z moim problemem w 156, ponieważ po kalibracji, sprzęgło funkcjonuje dobrze... przez chwilę.
    Ostatnio edytowane przez nastu7 ; 21-06-2016 o 09:20

Mieszka w
    Świdnica
    Auto

Domyślnie

Myślę, że sprzęgło masz ok. Daj znać jaka diagnoza.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Waszawa
    Auto
    Alfa Romeo 1,9 JTD 115KM SW 2003

Domyślnie

Ja miałem podobny problem tylko że z manualem. Po odpaleniu na luzie i puszczeniu sprzęgła samochód ruszał
    Było to w warsztacie po wymianie simeringu od skrzyni. Mechanik poprostu sprzegło odwrotnie załozył