Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Kontrolka AirBag gaśnie/zapala się

pitt24
    Gość

Unhappy Kontrolka AirBag gaśnie/zapala się

jak na choince - no, może częstotliwość jest inna. Od razu uprzedzam,że przewody pod fotelami mam polutowane. Od tego momentu przez jakied 2 tyg był spokój, potem znów kontrolka się zapaliła.Swieciła przez tydzień potem znowu zgasła.
    Jesli komp odnotuje błąd to ona przecież powinna świecić caly czas - nieprawdaż?

obserwator737
    Gość

Domyślnie

niekoniecznie , jeśli problem jest z bocznymi poduszkami - kontrolka zapala się gdy jest zakłócony przepływ , gaśnie gdy wraca (komp ma autodiagnostykę niektórych błędów , w pamięci kompa zostaje ślad po błędzie którego przyczyna ustała

krzys-krzys156
    Gość

Domyślnie

U mnie kontrolka pali cały czas się...widać ,że jakiś magik już wyrzucił kostke pod fotelem kierowcy...jest duuży problem mam 4 poduchy a jak bym nie miał znów żadnej jak w starym aucie ręce opadają i nerw człowieka łapie a na dodatek nie mam czasu tego rozkminić....czytam już posty licze też na podpowiedzi i myśle,że będzie dobrze -niestety to bolączka alfy mam nadzieje,że zakończy się czyszczeniem styków i musze gdzieś kupić kostke pod fotel kierowcy.

olo156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał krzys-krzys156 Zobacz post
    U mnie kontrolka pali cały czas się...widać ,że jakiś magik już wyrzucił kostke pod fotelem kierowcy...jest duuży problem mam 4 poduchy a jak bym nie miał znów żadnej jak w starym aucie ręce opadają i nerw człowieka łapie a na dodatek nie mam czasu tego rozkminić....czytam już posty licze też na podpowiedzi i myśle,że będzie dobrze -niestety to bolączka alfy mam nadzieje,że zakończy się czyszczeniem styków i musze gdzieś kupić kostke pod fotel kierowcy.
    Widzę, że masz rocznik 98, a wg. instrukcji po 10 latach trzeba przeprowadzić kontrolę układu poduszek. Może tu tkwi problem?

obserwator737
    Gość

Domyślnie

po co kupić kostkę ? lepiej polutuj przewody na stałe

krzys-krzys156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał olo156 Zobacz post
    Widzę, że masz rocznik 98, a wg. instrukcji po 10 latach trzeba przeprowadzić kontrolę układu poduszek. Może tu tkwi problem?
    .....acha czyli wystarczy jechać na kompa sprawdzić obwód i skasować ten,,błąd,,??

obserwator737
    Gość

Domyślnie

nie , to nie jest błąd "10 lat" - nie ma czegoś takiego

po 10 latach producent po prostu zaleca sprawdzenie układu , nie oznacza to że po 10 latach pojawia się błąd ot tak , błąd musi mieć przyczynę

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał obserwator737 Zobacz post
    nie , to nie jest błąd "10 lat" - nie ma czegoś takiego

po 10 latach producent po prostu zaleca sprawdzenie układu , nie oznacza to że po 10 latach pojawia się błąd ot tak , błąd musi mieć przyczynę
    Ja też tak myślałem, ale zupełnie niedawno w podobnym temacie zabrał głos nasz wybitny elektronik - diagnosta, kolega bubu321, który poinformował, że w układzie air bag jest zegar odliczający czas od momentu uruchomienia silnika w fabryce. Ponadto w układzie znajduje się kondensator, tzw. golden cup, który podtrzymuje zasilanie tego zegara, a którego czas rozładowania wynosi ok. 1 tydzień. Według bubu321 można trochę przedłużyć czasokres przeglądu systemu, ale trzeba by odłączyć akumulator na ponad tydzień.
    Jeśli coś pokręciłem to proszę kolegę bubu321 o wyprostowanie tego, co napisałem.
    Pozdrawiam.