Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Stuki/ocieranie w kole - łożysko czy opony?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    147 1.6TS 105KM

Domyślnie Stuki/ocieranie w kole - łożysko czy opony?

Mam od jakiegoś czasu problem ze swoją 147.Podczas jazdy 30/40 km/h oraz powyzej 80 km/h (wtedy jest najbardziej słyszalne) z okolic lewego przedniego koła słychać dziwne jakby ocieranie i szumienie.Nie jest to może bardzo głośne ale za to mega irytujące.
    Oddałem auto do 2 mechaników - jeden stwierdził, że wszystko jest ok (przejechałem się ekspert po placu przed domem) natomiast drugi stwierdził, że wygląda mu to na łożysko ale ciężko stwierdzić, które więc póki co trzeba jeździć aż będzie bardziej słychać...Problem w tym, że mija 3 miesiąc a nic się nie zmienia - ani ciszej ani głośniej a w przypadku łożyska to po 3 miesiącach nie słyszałbym już radia...
    Znajomy podpowiedział mi, że winą mogą być opony i faktycznie wulkanizator pokazał mi miejsca z tyłu gdzie były nierówno wytarte i wyząbkowane a że doszły i tak już do ogranicznika to zmieniłem cały tył na nowe.Efekt? Jest trochę ciszej (albo mi się wydaje) ale przy jeździe na luzie, szybkiej jeździe albo przy hamowaniu nadal słychać to dziwne szumienie.
    Sprawdzone miałem klocki - tył wymieniony na nowe, przód jest w porządku więc nie wymieniałem póki co.Według mechanika nic nie ociera itp jedynie jak dojade przednie klocki to trzeba będzie odrobinę zeszlifować tarcze.
    Sprawdzałem też blaszkę przy tarczach, która lubi się odgiąć - po obu stronach wszystko ok.
    Ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Gdzie szukać przyczyny bo co mechanik to inna wersja a chce sprawdzić wszystko zanim wymienię opony z przodu bo spokojnie pojeżdżę na nich jeszcze 1/2 sezony więc bez sensu wyrzucać pieniądze w błoto.
    Ostatnio edytowane przez mouthwired ; 04-08-2016 o 06:44

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Po pierwsze jedź do mechanika a nie Januszy. Wyważone kółka masz ? Jeśli to łożysko, to szumi przy przy każdym obrocie koła, im szybciej się obraca tym głośniej szumi. Najprościej zacząć przy podniesionym aucie, choćby na najzwyklejszym podnośniku do wymiany opon. Sprawdź wtedy,czy jest szum.

Auto
    147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Kół nie mam wyważonych ale jest jakakolwiek szansa, że to wina szumów? Właśnie co do objawów łożyska to nie bardzo się zgadzają bo najbardziej słyszalne jest to przy małych prędkościach i hamowaniu.Pracuje obok Szkoły Samochodowej i zajechałem do nich nawet na stacje diagnostyczną - luzów i szumów nie stwierdzono.
    Ostatnio edytowane przez mouthwired ; 03-08-2016 o 19:26

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

To zacznij od wywazenia.

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Auto
    147 1.6TS 105KM

Domyślnie

Pojechałem do wulkanizatora, który stwierdził, że to nie wina wyważenia bo czułbym bicia na kierownicy i zwyczajnie zamienił mi koła - nowe opony poszły na przód a stare na tył.Efekt? Cisza jak makiem zasiał...Słychać bardzo delikatny szum starych opon ale wymienie je dopiero po zimie.
    Nigdy był nie przypuszczał, że opony mogą wydawać takie dzwięki bo gdyby nie to, że od dłuższego czasu dzwięk się nie nasilał to dałbym sobie uciąć obie ręce, że to łożysko (i 2 z 3 mechaników u których byłem też).