Mam od jakiegoś czasu problem ze swoją 147.Podczas jazdy 30/40 km/h oraz powyzej 80 km/h (wtedy jest najbardziej słyszalne) z okolic lewego przedniego koła słychać dziwne jakby ocieranie i szumienie.Nie jest to może bardzo głośne ale za to mega irytujące.
Oddałem auto do 2 mechaników - jeden stwierdził, że wszystko jest ok (przejechałem się ekspert po placu przed domem) natomiast drugi stwierdził, że wygląda mu to na łożysko ale ciężko stwierdzić, które więc póki co trzeba jeździć aż będzie bardziej słychać...Problem w tym, że mija 3 miesiąc a nic się nie zmienia - ani ciszej ani głośniej a w przypadku łożyska to po 3 miesiącach nie słyszałbym już radia...
Znajomy podpowiedział mi, że winą mogą być opony i faktycznie wulkanizator pokazał mi miejsca z tyłu gdzie były nierówno wytarte i wyząbkowane a że doszły i tak już do ogranicznika to zmieniłem cały tył na nowe.Efekt? Jest trochę ciszej (albo mi się wydaje) ale przy jeździe na luzie, szybkiej jeździe albo przy hamowaniu nadal słychać to dziwne szumienie.
Sprawdzone miałem klocki - tył wymieniony na nowe, przód jest w porządku więc nie wymieniałem póki co.Według mechanika nic nie ociera itp jedynie jak dojade przednie klocki to trzeba będzie odrobinę zeszlifować tarcze.
Sprawdzałem też blaszkę przy tarczach, która lubi się odgiąć - po obu stronach wszystko ok.
Ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Gdzie szukać przyczyny bo co mechanik to inna wersja a chce sprawdzić wszystko zanim wymienię opony z przodu bo spokojnie pojeżdżę na nich jeszcze 1/2 sezony więc bez sensu wyrzucać pieniądze w błoto.