Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Jakie ET ma mieć felga dla wersji Giulietta z zaciskami Brembo

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 TB MA 170km Brembo

Domyślnie Jakie ET ma mieć felga dla wersji Giulietta z zaciskami Brembo

Dzień dobry,

Zakupiłem Julkę z alufelgami 17', szerokość 7 i ET41. Posiadam opony letnie 225/45/17
    Dostałem do niej opony zimowe o tych samych parametrach i wymieniłem, ale okazały się takim syfem, że po przejechaniu 30km głowa boli.
    No więc - zakupiłem już opony 205/55/16 i muszę dokupić felgi, czy alufelgi, ale co z tym ET na zaciski brembo, nie chciałbym wydać kasy i się pomylić.
    Naczytałem się na forach przez dwa dni i raz pisało, że nawet ET35 pasuje, tak więc już sam nie wiem co mam zrobić.

Tak więc mam szukać felg / alufelg o następujących parametrach:
    16'
    szerokość 7
    5x110
    ET41? Czy innych też mogę szukać pod zaciski Brembo?

Z góry dzięki za pomoc.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Mam nieodparte wrażenie, że 16" nie wchodzą na Brembo.

Auto

Domyślnie

Omg.To bardzo nie dobrze :/ Jesteś pewien?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mcwaw
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    Giulietta 1,4 170 KM, MT, 2015

Domyślnie

Felgi 16' nie wchodzą na Brembo. Co najwyżej 17', a i tu odpowiednich modeli jest niewiele. Skorzystaj np. Z konfiguratora na tej stronie: http://felgi-niemieckie.pl/ , wybierając jako model Giuliettę QV. Przed zakupem najlepiej skontaktować się mailowo ze sprzedawcą czy są pewni, że felga wejdzie. Przerabiałem u siebie zakup felg do zimówek dopiero co.

Auto

Domyślnie

Rozumiem, no nic, muszę anulować zamówienie opon.
    W takim razie felgi obecne zostawiam.
    Jak kupię zimówki 205/50/17 będzie ok? Bo widzę, że na kalkulatorze różnica na prędkościomierzu prawie żadna.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

ja dlugo sie zastanawialem jakie zimowki brac do G na felgi 17, temat byl dyskutowany tu na forum pod koniec 2013r:http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ominalny_.html
    w kazdym razie w koncu wzialem zimowki w ori rozmiarze 225/45r17,continentale ts850 i sprawdzaja sie super w giulietcie,a w BB mamy i gorki i śnieg. nie kombinuj z dziwnymi rozmiarami.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 14-11-2016 o 15:57

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Właśnie ja też chciałem się dowiedzieć, czemu akurat 205/50R17? Ja latam w zimie na 225/45R17 (SottoZero3) i nie mam z nimi problemów.

Jak ktoś lubi szeroko to pójść w 255/40R17, różnica mała, albo 245/40R17. A jak ktoś lubi wąsko to nawet 175/55R17 jest kuszące. Ale nie widzę powodów, żeby akurat nie wybrać rozmiaru zalecanego instrukcją, czyli 225/45...

Auto

Domyślnie

Chyba wszystko wynika z tego, ze 30 lat temu takie byly zalecenia, aby na zime isc w opone o 1-2cm wezsza. Tyle ze wtedy byly inne auta I opony. Dzis takich zalecen sie juz nie spotyka. Inni jako argument podaja na jakich oponach jezdza w rajdach zimowych - tyle ze to inna sprawa , tam maja tez kolce I chodzi o zmniejszenie oporow na mocno zasniezonej drodze, ale to argument do bani bo nie dotyczy zwyklych opon I warunkow drogowych.
    W kazdym razie takie zmniejszanie szerokosci gdzies tam ciagle tkwi w swiadomosci ludzi - sam to mialem w glowie ale jakbys mnie zapytal dlaczego, to nie do konca wiedzialbym, co najwyzej zaczalbym spekulowac.
    W kazdym razie ja sie wyleczylem ze zmniejszania szerokosci, w obu autach mam nominalne 225 17" tyle ze w G 45 a w 159 50, bo takie sa ori rozmiary

Z tymi przykladami szerokosci to troche pojechales. Nie chodzi o trzymanie sie tylko srednicy. Po pierwsze, na felge o danej szerokosci nie zalozysz wszystkiego, tolerancja jest mniej wiecej +-2cm. Do tego dochodzi sprawa ocierania o nadkole wewnetrzne badz zewnetrzne przy pracy zawieszenia/skrecie, wiec poszerzac to raczej nie bardzo mozna (a przynajmniej trzebaby to dobrze sprawdzic). Przy oponach wezszych za to z reguly jest nizsza nosnosc, wiec tez nie jest to dobry kierunek.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 14-11-2016 o 16:16
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Właśnie chodziło o to, żeby "pojechać" I pokazać, że jak konfigurator coś pokazuje, jako "dobre", bo średnica ok, to jeszcze nie wszystko. Nie chcemy wstawić Julci na 175/55, ani 255/40. Chociaż akurat 245/40 powinno być realnie ok.

Instrukcja nie wyróżnia innego rozmiaru dla zimowych. Też jestem zdecydowanym zwolennikiem jazdy na tym co zalecają, czyli 225/45 dla 17-tek, albo 225/40 dla 18-tek. W lecie, w zimie, na wiosnę i na jesieni.

PS: 175/55 na feldze 7" to taki.. "german stajl" Gangsta, nigga, naciąg i te sprawy. Ahaha.

Auto

Domyślnie

dobór po średnicy to po prostu jedno kryterium prawidłowości, inne to nośność czy szerokość felgi. myślę że te 205/50r17 też jest poprawne, tylko nie ma sensu bo 225/45r17 sprawdza się naprawdę bardzo dobrze w Giulitcie każdemu kto próbował.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.