Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Parskanie jak zimny na benzynie 3,0 V6

Użytkownik Świeżak Avatar Twiti2
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    Alfa Romeo 166 3,0 V6 226KM +LPG, 10.1999r. ZF4HP20, paint-VULCANO NERO

Domyślnie Parskanie jak zimny na benzynie 3,0 V6

Panowie i Panie takie o to pytanie, ostatnio byłem miesiąc w trasie i jak wróciłem na parkingu do lalki było tak., odpalila normalnie lecz na benzynie zaczeła falować obrotami i po dodaniu gazu nie miała siły i parę razy strzeliła, na gazie ok, instalacja STAG 300, myślę że to chyba przez to że stała miesiąc i wilgoć, również pojawiło się to Że ICS wariuje i po właczeniu CLIMA żaży się oświetlenie górne w kabinie, poszedłem do biura a lalka stała godzine i silnik pracował oraz ogrzewanie fool, przyszedłem i wszystko OK, dzisiaj powtórka, mgła wilgoć od rana i po odpaleniu uczucie jakby było przebicie na kablach zapłonowych chociaż są cewki, pojeździłem rozgrzałem i wszystko OK a na benzynie na zimnym parskał jak kot, myślicie że pada któraś cewka czy wymienić świece ? nie wymieniałem jeszcze świec bo nie zdążyłęm a było ok, czy myślicie że pada któraś cewka ? moim zdaniem to nie świece tylko cewka albo kable łapią wilgoci tylko jak to sprawdzić bez zdejmowania dekla ? proszę o jakieś sensowne odpowiedzi bo dla mnie to jest ewidentnie wina wilgoci, jeżdzę już 20 lat i przewaliłem trochę aut i wszystkie sam naprawiam, pytam bo może ktoś się teraz spotkał z czymś takim.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Za dużo czynników a zupełnie nic sam nie wyeliminowałeś.
    Do sprawdzenia:
    - klemy, masy - czyszczenie
    - błędy ecu
    Potem do wymiany świece bo to podstawa jak się zaczynają problemy z zapłonem. Przy okazji sprawdzisz stan cewek czy któraś nie pękła. Można je będzie przestrzelić miernikiem.
    Dopiero wtedy będzie można szukać czegoś poważniejszego.

Mieszka w
    Legionowo
    Auto

Domyślnie

to się dzieje tylko wtedy kiedy jest wilgoć, moim zdaniem nie ma opcji żeby to świece były.

jak jest ciepły to chodzi jak zegarek, i na LPG i na PB, to się zaczeło od tego jak miesiąc stała, a teraz za każdym razem kiedy jest wilgoć, a w każdy inny dzień jest ok.

- - - Updated - - -

proponuję żeby ktoś dał patent jak mam sprawdzić która cewka nie pracuje właściwie.

- - - Updated - - -

i takie rzeczy dzieją się tylko wtedy kiedy jest wilgoć, znam się więc opisuję podstawowe objawy.

- - - Updated - - -

przy każdym innym aucie bym wiedział ale tu już mam cewki więc nie jestem pewien, a jak człowiek nie jest pewinien to powinien pytać niż walić głupoty.
    Ostatnio edytowane przez Twiti2 ; 24-11-2016 o 22:33 Powód: dopiska

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Twoja sprawa. Moim zdaniem świece to podstawa bez tego mędrkowania nawet bym nie zaczynał. Możesz myśleć że są dobre ale nie masz takiej pewności. A przecież i tak musisz je wymienić. Oszczędzasz parę dyszek raptem.
    Cewek z cf2 nie sprawdzisz po ecu. Musisz je wyjąć i przestrzelić multimetrem. Możesz je poprzekładać miejscami żeby zobaczyć czy zmieni się miejsce wypadania zapłonów (odpinanie przewodów).
    Czyli jak się nie obrócisz to dupa jest z tyłu. Musisz się dobrać do świec.

Mieszka w
    Legionowo
    Auto

Domyślnie

oki, dobrze Marek mówisz, i tak miałem wymienić świece bo nie będę oszczędzał, nie wymieniałem wiec nie wiem ile one mają, wymienie do weekendu i dam znać chociaż nie wiem z pogodą jak będzie i czy pozwoli na wilgoć he eh, i tak miałem to zrobić i tak, zmienie na platynowe ING i powinien być spokój, zobaczymy, dam znać jak ogarne chociaż wiem że na wolnym powietrzu nie będzie łatwo.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Spokojnie. Masz 20 lat doświadczenia a nie ogarniesz świeczek w benzynie? Dwie pokrywki Cię przerażają?
    dasz radę byle za kołnierz nie leciało i w pół godzinki załatwisz temat. Przy okazji sprawdzisz czy nie masz pękniętej jakieś wtyczki i cewki. Sprawdź też klemy i masy bo to świrowanie ICSa i lampek też może być od tego. Po drodze podłączenie pod ecu i już będziemy mieli komplet info. A do tego czasu może jeszcze ktoś coś mądrego podpowie.

- - - Updated - - -

Aha, bussoholik przetestował że świetnie się sprawdzają i są dużo tańsze jakieś denso.

Mieszka w
    Legionowo
    Auto

Domyślnie

okidzieki, i tak powoli zawsze rozbieram i ogladam, nie trzeba tam nowe uszczelki pod kolektor dolotowy ? przejrze dokładnie tylko obawiam się tylę odręcania, zawsze było że tak powiem rzędowa 4 a teraz V6 i wszystko pozakrywane i wogóle, zabiore się w weekend i dam znacz czy przyniosła coś wymiana świec a tak do reszty to trzeba będzię poczekać na trochę wilgotnych dni żeby resztę zbadać a ja już muszę w poniedziałek jechać w trase, az płakać mi się chcę, jak wracam i wsiadam w lalke to chce się żyć.

- - - Updated - - -

denso mam drozej niż NGK, o 7 zł na sztuce a wiem z doswiadzczenia ze te NGK działaja perfekcyjnie nie tylko w alfie bo testowalem.

- - - Updated - - -

NGK mam po 35 zł

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Przód to nie ma co tłumaczyć. A na tyle (pod grodziówką) odpinasz przepustnicę, ściągasz przewody z kolektora, odpinasz opaski na baranach te przy kolektorze, wyciągasz kolektor i już. Potem odwrotnie. Są jeszcze śruby przykręcające kolektor do pokrywy zaworów ale nie sądze żebyś je jeszcze miał

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Twiti i co, wymieniłeś świece?

Jak już masz wszystko na wierzchu dobrze jest te lepsze cewki dać przy grodzi, a te najgorsze z przodu, bo łatwiej potem wymienić. Jak zmienisz świece i nadal będzie problem, to na zimnym jak ci przerywa odpinasz po jednym przewodzie z każdej cewki po kolei i sprawdzasz kiedy jest gorzej, a kiedy bez zmian. Tam gdzie bez zmian to cewka padła - sposób prosty, pozwala zlokalizować walniętą cewkę. Gorzej jak wszystkie się kończą ze starości i na zimnym/mokrym masz ruletkę - raz działa jedna, raz druga...

Jedno mnie tylko zastanawia, bo tu logiki nie ma. Napisałeś, że na LPG było OK, a na benzynie wariował. Cewki jak padają to najpierw na LPG jest to odczuwalne, a dopiero potem na Pb...
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar rafik.
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156SW / 166 3.0 / Lancia Dedra 1.6 16V

Domyślnie

Nie tylko cewki ale i świece to pierwsze objawy na lpg widać.
    A może lpg rozjechało mapy Pb?
    -------------------------
    AR 156 2.4jtd, 191/360 - jest
    Lancia Dedra 1.6 16V - jest
    AR 166 3.0 V6 - była
    AR 166 3.0 V6 Sportronic - jest