Cześć Alfoholicy,
z góry zaznaczam, że wiem, że wątek pojawił się już kilka razy (na tym forum i na kilku innych też), ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, zatem pozwoliłem sobie założyć nowy wątek.

Problem (jak się okazuje wcale nie wyjątkowy) polega na skrzywieniu linki regulacji kierunku nawiewu w AR 156 w wersji bez klimy, co objawia się niemożnością regulacji kierunku nawiewu (u mnie nie da się ustawić nawiewu tylko na szybę przednią).

Z tego, co czytałem na kilku forach jest to często pojawiająca się usterka. W wersji bez klimy regulacja ta odbywa się cięgnem zahaczonym do pokrętła regulacji (oczko linki nachodzi na bolec z tyłu pokrętła i jest dodatkowo kontrowane dodatkowym plastikiem).

Prawdopodobnie usterka występuje w przypadku blokowania łopatki nawiewu (tej nad nagrzewnicą, widocznej po zdemontowaniu środkowego górnego nawiewu na desce i zaglądnięciu do wnętrza tunelu nawiewu). Ponoć może się to zdarzyć po zamontowaniu zbyt długiego radioodtwarzacza, który dociska tunel i blokuje łopatkę.
W tym przypadku łopatka daje zbyt duży opór na linkę regulującą i lubi ona spaść z bolca mocującego przy pokrętle, albo co gorsza wygiąć się (np. jak u mnie w piękną literę 'S').

Skutkuje to niemożnością regulacji wentylacji (u mnie nie da się przełączyć w pozycję 'tylko na szybę').

Oto, jakie kroki poczyniłem:
1. Wyjąłem radio i od tyłu kieszeni zdiagnozowałem, że link spada z bolca od tyłu pokrętła, ponieważ jest wygięta w literę 'S' (niestety jest tak mocno zagięta, że nie da się jej wyprostować i wcisnąć w pancerz, ponieważ od strony miejsca na radio jest za mało dojścia i nie da się tam wejść żadnym narzędziem.
2. Rozebrałem już cały tunel, odwróciłem panel sterowania nawiewem (nie da się go wyjąć z tunelu środkowego, a jedynie odwrócić - przerabiałem to już podczas wymiany żarówek podświetlenia), ale niestety linka jest tak zagięta, że nie udało mi się jej wyprostować i wcisnąć do pancerza.

Obecnie mam nastawiony nawiew na przednią szybę i na nogi (nie udało mi się wcisnąć linki głębiej na ustawienie tylko na szybę), ale zanim mój leciwy diesel się zagrzeje jest to dość niekomfortowe, bo trochę chłodnawo w nogi.

Jako, że dzisiaj u mnie temperatura wynosi -3 st. C, a ja nie mam prądu w garażu i było mi dość zimno, a ja mam pocięte obydwie dłonie, to już sobie odpuściłem i postanowiłem poradzić się braci forumowej.

Czy ktoś z Was przerabiał kwestię wymiany linki regulacji kierunku nawiewu (z prawej strony panela nawiewu)? Czy da się to zrobić nie rozbierając całej konsoli? Ewentualnie może ktoś zna jakąś magiczną metodę wyprostowania tej linki (ręcznie się nie da, bo jest za bardzo wygięta, a dojść np. kombinerkami się nie da, bo jest za mało miejsca). Może da się jakoś rozmontować bok konsoli środkowej albo po wyjęciu schowka pasażera jest lepszy dostęp do tyłu panelu sterowania?

Będę wdzięczny za podpowiedzi, bo dziś zmarnowałem na to 3 godziny, zmarzłem przy tym niemożebnie i pociąłem sobie obydwie dłonie, a efekt niestety jest nadal nijaki.