Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Brak płynności przyspieszania, stuki.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    159sw

Question Brak płynności przyspieszania, stuki.

Cześć wszystkim Od prawie dwóch lat jeżdżę 159, 1.9 8v, 2007, przed liftingiem. Na początku eksploatacji wymieniłem kpl. sprzęgło, oraz olej w skrzyni (tak jak pisało na forum, skrzynia została przelana olejem). Od samego początku borykam się z problemem braku płynności przy przyspieszaniu. Przy zmianie biegów w górę słychać lekki stuk, który jest połączony z odczuwalnym szarpnięciem. Również podczas ruszania, przy odpuszczaniu sprzęgła, wyczuwalne jest lekkie puknięcie, w napędzie. Dodam, że wymieniłem także obie dolne poduszki skrzyni biegów. Dodatkowym objawem jest drżenie samochodu przy prędkości 60-80km/h. Rozkładam już bezradnie ręce na tą usterkę, powoduje to bardzo duży dyskomfort podczas jazdy, mechanicy nie wiedzą jak się za to zabrać. Moje typy to: wtryskiwacze lub któryś z nich, przegub wewnętrzny, mechanizm różnicowy. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

drżenia w jakimś zakresie prędkości to mogą też być od opon, lub od krzywych felg (to że się wyważają idelanie nic nie znaczy) - dobrze byłoby sprawdzić na jakimś innym komplecie dobrych opon/felg (ew. sprawdzić czy nic nie bije na boki czy obwodowo choćby wizualnie na wyważarce pooglądać jak się kręcą)

lekkie stuki to chyba każdy ma, taka cecha M32, pytanie jak to wygląda w stosunku do innych egzemplarzy.

co do tego:
    Od samego początku borykam się z problemem braku płynności przy przyspieszani
    to masz na myśli ten stuk czy to inna sprawa której nie opisałeś jak wygląda?
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 07-06-2017 o 21:37
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Dwumas wymieniles, czy tylko komplet sprzęgła

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    159sw

Domyślnie

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Opony nowe, być może któraś z felg jest krzywa, w przypadku nie wyważenia kół, drgania czuć byłoby na kierownicy. Sprzęgło wymienione razem z kołem dwumasowym. Dziś byłem u mechanika, wstępna diagnoza to zawieszenie silnika, ponieważ bardzo mocno jego zdaniem pracuje przy odpalaniu,gaszeniu i odpuszczaniu sprzęgła. We wtorek mam nadzieję być po wymianie, dam znać czy pomogło. Pozdrawiam