Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Chrobotanie, szuranie AR 159 1.9jtdm 16v

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDM 150KM

Domyślnie Chrobotanie, szuranie AR 159 1.9jtdm 16v

Witam,
    Tak jak w tytule, w aucie słychać hałasy typu szuranie i chrobotanie. Problem mam od około roku i nie mogę znaleźć jego rozwiązania.
    Hałas słychać na postoju jak i w ruchu. Po wciśnięciu sprzęgła zwykle lekko ustaje, ale jest nadal słyszalny. Nie ma większego znaczenia czy auto jest na biegu czy na luzie. Po rozpedzeniu się na zamkniętym parkingu i zgaszeniu silnika jest cisza, więc eliminuję elementy zawieszenia czy łożyska kół i tarcze/klocki.
    Wymienione już zostało:
    Koło pasowe, rolki, napinacze, pasek, regeneracja alternatora, poduszka silnika, poduszka skrzyni, dolany olej do skrzyni biegów (M32), mechanik rzucił też okiem na przeguby wewnętrzne, ale stwierdził że wszystko ok

Podczas jazdy na załączonym biegu hałas jest bardzo dobrze słyszalny, natomiast po wciśnięciu sprzegla/wrzuceniu na luz ustaje, choć nie całkowicie i po chwili jest nadal słyszalny. Również przy samym przygazowaniu na luzie bardzo dobrze go słychać (wzrasta jakby że wzrostem obrotów). Słychać bardzo dobrze przy przyspieszaniu jak i schodzeniu z obrotów.
    Podczas jazdy na luzie zwykle słychać go w regularnych odstępach czasu (podczas przyspieszania jest ciągły dźwięk).
    Podczas postoju sprawa wygląda nieco inaczej. Potrafi być idealnie cicho, ale czasem wystarczy pół obrotu koła i już słychać chrobotanie.
    Sam dzwiek opisalbym jako szuranie, chrobotanie podobne do zassania piasku/grochu przez rurę odkurzacza.
    Auto nie kopci, czasem mam wrażenie ograniczonej mocy przy zimnym starcie, ale po rozgrzaniu jest ok. Mam też wrażenie że ów hałas pojawiaja się około dwóch sekund po uruchomieniu silnika (może to ma jakieś znaczenie)
    Aktualnie największym podejrzanym jest sprzęgło/dwumasa, ale wolałbym się upewnić przed wymiana (duży koszt). Z problemem walczę już prawie rok i bez skutku. Hałasy się powoli nasilają.
    Mam nadzieję, że ktoś pozbył się tego problemu i jest w stanie mi pomóc.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez afroo ; 07-06-2017 o 20:58

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta, 1.6 diesel, 2012

Domyślnie

jeśli myślimy o tym samym dźwięku, to niektórym pomagała wymiana łożyska podpory półosi.
    U mnie ten dźwięk też występuje i niestety też nikt nie jest w stanie stwierdzić co jest przyczyną. Ja stawiam na łożyska skrzyni biegów niestety.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Zapomniałem dopisać że łożysko podpory półosi też było wymienione, ale bez zmian. Przy wysprzęglaniu słychać jakby lekki stuk i zmianę dźwięku dlatego też obstawiam sprzęgło. W sumie podobny koszt wymiany skrzyni i sprzęgła/dwumasy, ale robić dwie rzeczy na raz to trochę drogo, dlatego dobrze byłoby się upewnić. Spróbuję nagrać filmik, żeby było słychać ten dźwięk i później wrzucę.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Kimi1988
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa romeo 159 distansive

Domyślnie

Również mam ten sam problem. Obstawiam coś z mechanizmem różnicowym, Albo łożyska w skrzyni. Nie wpływa to za bardzo na jazdę ale jest strasznie irytujące.
    Jaki masz nalot na budziku??

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Fiat Croma

Domyślnie

Miałem podobnie w Fiacie Croma, tylko szuranie występowało w zakresie temperatur 30 do 70 stopni a później cisza. Problem wystąpił przy przebiegu 1200 km. Serwis walczył z problemem miesiąc i okazało się że to dwumasa jest winna. Wymienili na gwarancji i faktycznie potem była błoga cisza. W Cromie miałem dokładnie ten sam silnik 1.9 150KM.
    Ostatnio edytowane przez fox03 ; 08-06-2017 o 07:51

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Mito

Domyślnie

Cytat Napisał afroo Zobacz post
    Zapomniałem dopisać że łożysko podpory półosi też było wymienione, ale bez zmian. Przy wysprzęglaniu słychać jakby lekki stuk i zmianę dźwięku dlatego też obstawiam sprzęgło. W sumie podobny koszt wymiany skrzyni i sprzęgła/dwumasy, ale robić dwie rzeczy na raz to trochę drogo, dlatego dobrze byłoby się upewnić. Spróbuję nagrać filmik, żeby było słychać ten dźwięk i później wrzucę.
    Przy awarii łożysk skrzyni zazwyczaj przy dodawaniu i odejmowaniu gazu rusza lewarkiem. Powinien być nieruchomy. Ponadto wydaje mi się że po wysprzęgleniu w przypadku awarii skrzyni hałas powinien znikać.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mielec
    Auto
    ar159 1,9jtdm 150

Domyślnie

Temat przerabiamy na forum, dolej olej do skrzyni biegów na minimum 2,6 l (o ile mnie pamięć nie myli).

Użytkownik Maniak resoraków Avatar awj1
    Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 8V + mapa EGR Off by maly_777

Domyślnie

Afroo w jakim przedziale prędkości pojawia się ów dziwny dźwięk. Bo ja mam podobnie z tą różnicą że ów dźwięk słychać tylko na biegu po odjęciu gazu. Przy jeździe ze stała prędkością i przy przyspieszaniu tego dźwięku nie ma.
    Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
    -Mamo co to za auto?
    -Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
    -A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
    Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
    Mina ojca BEZCENNA !!!

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Olej dolewany i bez zmian. Przedzial prędkości od 0 do maksymalnej. Lewarkiem lekko rusza, ale po wysprzęglaniu dźwięk nie znika, jakby lekko się tłumił, ale po chwilowo praktycznie jest to samo. Przebieg 240kkm.
    Nagrałem wczoraj rano filmik. Słychać ten dźwięk na telefonie więc na czymś głośniejszym powinno być ok.
    Troche przydługi, ale mam nadzieję, że ktoś rozpozna dźwięk.
    https://goo.gl/photos/BaQJzFVxucZKQgN99
    Jak ewentualnie sprawdzić ten mechanizm różnicowy? Po podniesieniu auta koła się kręcą na luzie czyli tak jak powinny. Hałasu wtedy nie słychać (brak obciążenia). Hałas jest jedynie jak auto stoi na kołach lub jedzie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar awj1
    Mieszka w
    Szczytno, War-Maz
    Auto
    AR 159 1,9 JTDm 8V + mapa EGR Off by maly_777

Domyślnie

Cytat Napisał Yossarian Zobacz post
    Przy awarii łożysk skrzyni zazwyczaj przy dodawaniu i odejmowaniu gazu rusza lewarkiem. Powinien być nieruchomy. Ponadto wydaje mi się że po wysprzęgleniu w przypadku awarii skrzyni hałas powinien znikać.

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
    U mnie jest dużo ciszej niż na filmiku i tylko na biegu bez gazu to słychać. Na luzie cisza, lewarek sztywny jak pal azjii. No i u mnie nie ma szurania, bardziej coś podobnego do pracującej pralki na obrotach ale pulsujący i zależy od prędkości auta. Im wolniej jadę tym częstotliwość tego dźwięku jest mniejsza.
    Ostatnio edytowane przez awj1 ; 09-06-2017 o 11:59
    Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
    -Mamo co to za auto?
    -Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
    -A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
    Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
    Mina ojca BEZCENNA !!!