Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Stuk przy puszczaniu sprzęgła

Puchaczo
    Gość

Domyślnie Stuk przy puszczaniu sprzęgła

To znów ja, mam nadzieje, że po raz ostatni wypowiadam się w tym dziale...

Przy puszczaniu sprzęgła mniej więcej w połowie tylko i wyłącznie na odpalonym silniku słyszę takie pojedyncze "puk" tak jakby z pod maski. Przy zmianie biegów na 1-2-3 to samo, na wyższe już mało słyszalne lub nie puka. Jeśli puszczę sprzęgło bardzo powoli to też nic nie słychać. Na zgaszonym silniku nic nie puka. Ktoś wie co to? Tylko nie dwumas...
    Ostatnio edytowane przez Puchaczo ; 03-07-2017 o 21:12

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 1,9 Jtdm 150 km

Domyślnie

jakieś stuki mogą być napęd w 159 jest głośny, dwumas sprawdź sobie próbując ruszyć z 6 go biegu jak przy gaszeniu będzie stukał to właśnie on. Tylko nie powtarzaj tego za często bo go po prostu sam rozwalisz. dwumas jak jest już bliski końcowi przy wciśniętym sprzęgle też masuję cie w stopę że czujesz drgania.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Konrad20
    Auto
    alfa romeo 159

Domyślnie

Sprawdz dwumas.

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Puchaczo Zobacz post
    To znów ja, mam nadzieje, że po raz ostatni wypowiadam się w tym dziale...

Przy puszczaniu sprzęgła mniej więcej w połowie tylko i wyłącznie na odpalonym silniku słyszę takie pojedyncze "puk" tak jakby z pod maski. Przy zmianie biegów na 1-2-3 to samo, na wyższe już mało słyszalne lub nie puka. Jeśli puszczę sprzęgło bardzo powoli to też nic nie słychać. Na zgaszonym silniku nic nie puka. Ktoś wie co to? Tylko nie dwumas...
    Pukanie w napędzie 159tki poruszane na forum nie raz... potwierdzić mogę użytkując 2.2 JTSa, że skrzynia nie jest za cicha jak i cały układ przeniesienia napędu.
    Co do dwumasu - zgadzam się z przedmówcami, wymiana raczej wchodzi w grę jak już porządnie się sypie i na pewno to słychać. Dla samego pukania ludzie wymieniali sprzęgło i dwumas i puknięcie było nadal.
    Ja ze swojego doświadczenia mogę dodać walcząc z tym puknięciem, że wymieniłem prawie wszystko w napędzie (prócz sprzęgła i dwumasu) po kolei niwelując to pukanie,
    1. Półosie - luz na kielichu/krzyżaku, u mnie obie wymienione - puknięcie zminimalizowane
    2. Wymiana dyfra w skrzyni, nie było jakiejś odczuwalnej różnicy
    3. Dolne poduszki, u mnie obie nowe nic nie zmieniły
    4. Górne poduszki, najbardziej pomogła ta od strony kierowcy, puknięcie prawie nie słyszalne

Jak widać trochę tego może być Ale uwierz mi, że puknięcie puknięciu nierówne i czasem wystarczy jedna część. Poszukaj na forum, troche jest do czytania
    W mojej alfie pozostało tylko jedno puknięcie, właśnie przy szybszym puszczeniu sprzęgła. W każdym napędzie takowe występuje jak nagle się puści sprzęgło, ale w moim przypadku to jest za głośne i za mocne uderzenie. Za cholere nie wiem co to oczywiście jak umiejętnie zmieniam biegi i operuje sprzęgłem to idzie to zniwelować.
    Wklejam filmik z moim " puknięciem"
    https://youtu.be/l9MzH0Bx1yY
    https://youtu.be/fSDsShaMB10

Puchaczo
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AlfaLorenzo Zobacz post
    U mnie puka dokładnie tak jak u Ciebie

Użytkownik Rowerzysta Avatar AlfaLorenzo
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, poprzednio Alfa159, 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Puchaczo Zobacz post
    U mnie puka dokładnie tak jak u Ciebie
    Czy jakiś mechanik to weryfikował? Pytam, bo nie trafiłem jeszcze na konkretną diagnozę Jak będziesz planował jakieś wizyty/wymiany to daj znać!
    Tak jak pisałem jak nie ruszałem jeszcze dwumasu i sprzęgła, chciałbym mieć po prostu pewność, że to jest przyczyną. Bo wydawać na same części 2 tys. i nie mieć pewności czy pomoże to nie mam zamiaru

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Brera

Domyślnie

a u mnie tak stuka przy dodawaniu i odejmowaniu gazu + dodatkowo czuć lekkie szarpnięcie, niedługo wybiorę się do mechanika, ciekawe czy to wina poduszek..

Użytkownik Ogier Avatar Andree
    Auto
    159 SW 1,9

Domyślnie

Ja miałem i mam podobnie. Alfe już taką kupiłem kilka lat temu. Sprzęgło juz miało dość i wszystko wymieniłem na oryginałch gdy Wysprzęglik się rozleciał. Też myslałem ze dwumasa, nic tych rzeczy... Stuka dalej na 1, 2, 3. Nawet specjalnie zalałem niebieski olej do skrzyni biegów od Motula... Przy wymianie poprosiłem mechanika aby posprawdzał co tam dodatkowo zamówić do wymiany. Nic nie zauważył.

Puchaczo
    Gość

Domyślnie

Słuchajcie, byłem u trzech mechaników i zaskoczyli mnie. Dwóch z nich, mówiło, że to [notranslate]Alfa[/notranslate] i tak ma być. Jeden stwierdził, żebym przyjechał dopiero jak się rozleci. Trzeci nie jest pewny ale sugeruje dwumas. Czytałem o tym stukaniu na forum, stwierdzam, że nie ruszam bo cholera wie co to jest a nie tylko ja tak mam.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Mi się udało ten problem zwalczyć. I to tyle dobrych wiadomości. Wymieniłem skrzynię.

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka