Łańcuch rozrządu do wymiany. Dopiero po tej operacji zajmij się dalszą diagnozą, jeśli jakieś błędy się pojawią.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Polecamy wymienić całość i nic nie spier przy robociea miała być sonda...
![]()
Jeśli olej był rzadko zmieniany to łańcuch się wyciągał nawet po 50k km. Ja montowałem zestaw SWAG, dodatkowo wymieniłem też napęd wałków balansujących. Za części wyszło ok 1100 zł. Robota dość prosta.
Jedynie napinacze łańcucha w zamiennikami wyglądają mniej przekonująco od ori. Oryginalny pozmianowy (jeśli masz auto po 2007, są charakterystyczne wzdłużne nacięcia na łbie napinacza) możesz przejrzeć i jeśli OK to zamontować ponownie. Jeśli nie ma nacięć to koniecznie wymień.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Tak, wymienię całość. Tylko na Allegro jest tego sporo, co wybrać: INA, Febi/Bilstein, FAI...?
INA, Febi
Jeszcze jedno pytanko. Znalazłem na Allegro zestaw w fajnej cenie: allegro.pl/zestaw-lancucha-alfa-romeo-159-brera-1-9jts-2-2jts-i6873246911.html
Warto brać?
Znalazłem i zainstalowałem eLearn Brera PL. Mam tam fajne opisy z obrazkami, pokazane gdzie mają pokrywać się znaki na łańcuchu i kołach, ale nie mogę znaleźć jak mają być ustawione wałki rozrządu przy ustawionym na znaku dolnym kole na wale.
Wtedy po zdjęciu górnej obudowy i ustawieniu koła na wale mógłbym stwierdzić czy mam rozrząd przestawiony i czy łańcuch jest wyciagniety.
Gdzieś obiło mi się przelotnie o oczy że krzywki wałków na końcu muszą być ustawione na śruby, ale które krzywki ina jakie śruby? W eLearn nie ma tej informacji.
To jest dolny łańcuch (napęd wałków balansujących).
Wałki blokujesz kluczem podczas odkręcania wariatorów. Wariatory na wałki zakładasz i tak tylko w jednej słusznej pozycji. Wymiana tego rozrządu naprawdę nie jest skomplikowana. Ja sam paskowych nigdy nie montuję, wolę to zlecić fachowcowi. A z tym poradziłem sobie bez problemów.
Rozrząd ogarnięty, błędów brak. Po przejechaniu kilku km wyskoczył tylko błąd ciśnienia paliwa, ale to potem ogarnę.
Najgorsze jest to, że cały silnik i karoseria ma wibracje trzęsie sie cała buda już od wolnych obrotów.
Czyżby dwumasa padła całkiem? W dodatku trzeci bieg ciężko wchodzi i wyskakuje.
Czytałem o tych skrzyniach i chcę ją zregenerować. Tylko czy się opłaca? Ciężko będzie znaleźć 3 bieg.