Witam!
Mam pytanie czy da się jakoś wyłączyć działanie czujnika deszczu? Czytałem w instrukcji ale z tego wynika że się tego nie da wyłączyć bo na pierwszej pozycji jak czujnik jest w aucie to działa właśnie z użyciem tego czujnika. Regulacja tym pokrętełkiem w dźwigni nic nie daje. Na pozycji drugiej to jest już praca wolna.
Rewelacyjnie jest to rozwiązane we fiacie marea który jeszcze mam tam w dźwigni jest podobnie, pracę przerywaną ustawiamy pokręcając pokręcając końcówką manetki chyba 4 prędkości i to można dopasować do każdego typu intensywności deszczu. Tutaj pewnie by się tak dało jakby czujnik można było deaktywować.
Z czujnikiem to działa beznadziejnie, jazda w deszczu jest niebezpieczna dla życia gdy trzeba są długie przerwy i szyba nie jest oczyszczana tak że nic nie widać na drodze a za chwilę jak ledwo leje to wycieraczki pracują non stop z pracą szybką. Jedynie jest dobrze jak mocno leje bo wtedy włącza się pracę ciągłą i jest spokój.
Na razie jeżdżę tak że włączam co chwilę pracę chwilową tzn. wajcha na chwilę w górę i jeden ruch wycieraczek i za chwilę to samo i tak w kółko ale to jest bez sensu jak się jedzie ze 100 km to tę czynność trzeba wykonać kilka tysięcy razy i to jest trochę bez sensu w aucie które ma prawie kompletne wyposażenie ( brakuje tylko elektryki siedzeń). Myślałem jeszcze o wywaleniu tego czujnika ale wtedy na desce cały czas pewnie będzie komunikat o awarii a to będzie dla mnie jeszcze bardziej denerwujące.
Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem
U mnie jest czujnik deszczu/zmierzchu, ale nie działają. I do końca nie wiedziałem dlaczego. Widać ktoś musiał zmodyfikować instalację w powyższy sposób. Warto próbować to odwracać, czy ten czujnik deszczu raczej jest do kitu? Domyślam się, że skoro ktoś go wyłączył to musiał mieć powód, może potrzebna byłaby też zmiana czujnika.