Witam
gaśnie stop
żaden elektromechanik/elektronik nie wie dlaczego stop
już wymiękam stop
jak tak dalej pójdzie to alfie powiem stop
Byłem juzi kilku fachmanów ale każdy powtarza jak mantrę: jak ci zgaśnie i nie bedziesz mógł odpalić to ją przywieź. Ale moje bydle jest takie że jak gasnie to zaraz odpala (i sprawdziłem że zadnych błędów na kompie nie widać) a jak za którymś zgaśnięciem nie mogę odpalić (wtedy albo kontrolki wariują albo gasną prawidłowo) to muszę odczekać jakiś czas i mogę spokojnie dopalić - dopiero wtedy wyskakuje błąd sporadyczny uszkodzony sterownik silnika (nr błędu nie pamiętam). I jak zgaśnie i nie da sie odpalić (rozrusznik cały czas kręci) to po sholowaniu do elektryka daje sie odpalić bez problemu i facio rozkłada ręce bo jak twierdzi tylko przy niemożności zapalenia silnika można zczytać faktyczne usterki. Czerwona marchewa zawsze zaświeca się i gaśnie przy uruchamianiu silnika i nigdy poza tym czyli prawidłowo.
Nie chcę wymieniać w ciemno sterownika bo to koszt rzędu 1000 - 1500 zł.
Dlatego mam prośbę o typy, jakie powtarzające sie usterki (a może nie usterki a np. paliwo?) mogą powodować że komputer widzi błąd pt. uszkodzony sterownik silnika. Bo dziwne to uszkodzenie które zdarza się nieregularnie (czasem raz na 2 tyg a czasem kilka razy w ciągu dnia).
Czy to może mieć związek z tym, że aku już jest stary (ale rześki bo jak ma zapalić to pali od "paznokcia").
Albo to gaśnięcie może być spowodowane tym, że mam przerabiany dekielek od "pojemnika" na filtr powietrza? Obrobiła się stara śruba i jeden mechanior dorobił tak, że teraz widać kawałek filtra od góry.
Max