Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: ALFA 156 1.8 TS Problem z Wysprzęglikiem

dawcio09
    Gość

Lightbulb ALFA 156 1.8 TS Problem z Wysprzęglikiem

Witam mam problem z alfą mojej dziewczyny...... alja 156 1.8 ts

Jakiś czas temu - ( 4-5 miesięcy) wymienialiśmy u mechanika wysprzęglik w skrzyni biegów bo stary sie rozwalil, ostatnio padła nam pompa sprzęgła - w kokpicie, po jej wymianie na nową i odpowietrzeniu układu wciskam sprzęglo kilka razy i okazało sie że pękł węzyk doprowadzający płyn (dot 4) z pompki do wysprzęglika - ten gumowy na zawleczke - ostatni przed wysprzęglikiem. Jako ze nowy kosztuje 170 zl postanowiłem przespawać końcówki starego wężyka na nowy i udało sie węzyk juz nie cieknie końcówki są szczelnie pospawane wąż sie nie stopił bo go zamaczałem do wody po każdym punkcie. Ale po załozeniu weżyka i odpowietrzeniu układu płyn zaczoł wyciekać z środka skrzyni w najniższym jej punkcie, od razu wiedzialem ze poszedł wysprzęglik dzisiaj go wyciągam zdejmuje gumę osłaniającą wyspezęglik od brudu i okazało sie ze gumowa uszczelka\zimering znajdujacy sie w wysprzęgliku jest cześciowo pocięty i trochę wypchnięty poza metalową osłonę/ściankę - przy naciskaniu sprzęgla przez lekko wysunięty zimering wycieka płyn.

Moje pytanie jest następujące -

a) Czy mogłem kupić pompkę o większej pojemności np nie 100 ml a 120 i dlatego mi rozsadzilo wężyk i wysprzęglik
    b) czy są jakieś różnice miedzy skrzynią do 156 - tki z 1998r a 2000r ?

dodam ze wysprzęglik który wymienial mechanik kosztowal ok 200zl nie jest to orginał bosha.

Proszę o pomoc Dawid
    Ostatnio edytowane przez dawcio09 ; 21-08-2009 o 17:41

dawcio09
    Gość

Domyślnie

Sprawdziłem pojemnośc pompki nowej i starej są takie same raczej to mogę wykluczyć jako przyczynę awari

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

Witam pamiętasz może, jaka jest wielkość tej uszczelki/zimering co ją pewnie wymieniałeś,mi też nadaje sie do wymiany ale niewiem jaki rozmiar

dawcio09
    Gość

Domyślnie

Witam

Tak zregenerowałem wysprzęglik (kupiłem komplet naprawczy ok 30zl) działal przez jakies 100km i znowu puscił płyn .

Później stwierdziłem ze kupie nowy wymieniłem i działa do tej pory.

Pierwszy raz praca zajęła mi ok 25h(a regeneracja10min)
    Za drugim razem poszło w 12h myśle ze szybciej samemu sie nie da.
    Stanowczo odradzam regenerację bo u mechanika bedzie cie kosztowała z 300zl a gwarancji ze będzie trzymał nie masz żadnej.

Najlepiej wymienić cały wysprzęglik ok 200-250zl + robota 300 jeśli mechanik robi.

Ja zrobiłem sam. Jeśli masz kanał i trochę pojęcia to śmiało pomogę ci przez forum.

Ja od tego incydentu nie daje alfy żadnemu mechanikowi bo wiekszość to papraki wole się pomęczyć i zrobić sam.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kamilhex
    Mieszka w
    Słubice/Poznań
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 Qtronic 200KM

Domyślnie

Pierwszy raz praca zajęła mi ok 25h(a regeneracja10min)
    Najlepiej wymienić cały wysprzęglik ok 200-250zl + robota 300 jeśli mechanik robi.
    Kurcze to nie wiem jak Ty robiłeś ten wysprzęglik, ja odstawiłem samochód na wymianę wysprzęglika do mechanika o godzinie 10, a o 15 miałem gotowy, zapłaciłem 80 zł za robotę + koszt części. No chyba że w mojej Belli wysprzęglik jest w innym miejscu niż u Ciebie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Tekken666
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    156 1,9 JTD 2000r 77kW

Domyślnie

Cytat Napisał Kamilhex Zobacz post
    Kurcze to nie wiem jak Ty robiłeś ten wysprzęglik, ja odstawiłem samochód na wymianę wysprzęglika do mechanika o godzinie 10, a o 15 miałem gotowy, zapłaciłem 80 zł za robotę + koszt części. No chyba że w mojej Belli wysprzęglik jest w innym miejscu niż u Ciebie.
    W JTD wysprzęglik jest na wierzchu (na skrzyni) a z tego co wyczytałem na forum w TSach jest w skrzyni (wewnątrz).

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

dokjładnie w skrzyni, tylko odpowietrznik jest na zewnątrz

dawcio09
    Gość

Domyślnie

Witam

U mnie wysprzęglik jest na wałku wychodzącym ze skrzyni dlatego tyle roboty było. Nie wydaje mi sie zeby team z F1 zrobil to od 10 do 15 moze masz w innym miejscu

Pozdrawiam