Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Różnica cen wahaczy

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI Sportwagon

Domyślnie Różnica cen wahaczy

Witam
    Mam taki dylemat, a mianowicie chciałem wymienić w mojej Alfie tj. 159 1.8 MPI Sportwagon wahacze przednie dolne, więc zostawilem auto u mechanika. Dostałem dziś telefon od mechanika, że jeden wahacz dolny jest za 1250zł co mnie zaskoczyło i coś mi się nie zgadzało. Mam od niedawna Alfę ale przeglądałem ceny części głównie na Allegro i nie było tam takich cen. Znalazłem na allegro komplet wahaczy przednich, górnych i dolnych za 1200zł.
    Stąd moje pytanie czy wahacze z allegro to jest kiepścizna i lepiej brać te co mechanik mówił lub czy kupić któreś z allegro i dać do wymiany? Czy cena wahaczy aż tak jest "rozrzucona"?
    Dodam, że mechanik jest uprzedzony co do Alf i co chwilę "dogryza" o słabości tych samochodów.

Użytkownik Znawca Avatar Yarek
    Mieszka w
    WLKP.
    Auto
    159 2,4 JTDM Q4 TI, Giulietta 1,4 MA.

Domyślnie

A może poczytać można było Forum? Jakość, producent. Stąd różnice. Jak w każdym produkcie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lubenia
    Auto
    AR 159 SW, Honda Prelude 4gen

Domyślnie

Cytat Napisał Yarek Zobacz post
    A może poczytać można było Forum? Jakość, producent. Stąd różnice. Jak w każdym produkcie.
    Właśnie przez takie odpowiedzi zieją z alfistow wszędzie i z tego forum też. Robicie się jak elektroda - było, poszukaj. Albo co chwilę jakieś osobiste wycieczki. Nie wiesz, nie chcesz pomóc spoko, a jak masz pisać jakieś dyrdymały to sobie daruj. Kolega pisał, że auto stoi u mechanika, więc na 90% temat pilny i raczej nie ma czasu na siedzenie wieczorami i czytanie 1000 stron jak w temacie o hamulcach czy felgach. Po to są fora, grupy itp żeby można było dostać odpowiedź na już. Jak widać, tutaj nie warto, w niejednym temacie już założonym zero odzewu i pytający dali sobie spokój, bo "było". Bo akurat każdy ma czas siedzieć 2 godziny i szukać tego jednego posta, w którym "było".

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

EDIT - nie pije osobiście do Ciebie Yarek, nawet tapatalk jakieś bzdury pokazuje, w wątku widać tylko pierwsze zdanie, a jak kliknąłem odpowiedź, to w cytacie jest cały twój post - przez takie rzeczy też niepotrzebnie jest ferment później.
    Ostatnio edytowane przez nervousman ; 19-07-2022 o 05:39

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał SzyQa Zobacz post
    Witam
    Mam taki dylemat, a mianowicie chciałem wymienić w mojej Alfie tj. 159 1.8 MPI Sportwagon wahacze przednie dolne, więc zostawilem auto u mechanika. Dostałem dziś telefon od mechanika, że jeden wahacz dolny jest za 1250zł co mnie zaskoczyło i coś mi się nie zgadzało. Mam od niedawna Alfę ale przeglądałem ceny części głównie na Allegro i nie było tam takich cen. Znalazłem na allegro komplet wahaczy przednich, górnych i dolnych za 1200zł.
    Stąd moje pytanie czy wahacze z allegro to jest kiepścizna i lepiej brać te co mechanik mówił lub czy kupić któreś z allegro i dać do wymiany? Czy cena wahaczy aż tak jest "rozrzucona"?
    Dodam, że mechanik jest uprzedzony co do Alf i co chwilę "dogryza" o słabości tych samochodów.
    Taki komplet za 1200 zł to jest ryzyko ponownej wizyty w niedługim czasie. Ale poszukaj np kompletu Meyle/Meyle HD i to jest sprawdzona marka, a całość powinna kosztować poniżej 2000.
    U mechanika zawsze będzie ciut drożej, podejrzewam że wybrał najdroższy z oferty TRW.

- - - Updated - - -

Jest taki komplet z Meyle za 1829.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI Sportwagon

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Taki komplet za 1200 zł to jest ryzyko ponownej wizyty w niedługim czasie. Ale poszukaj np kompletu Meyle/Meyle HD i to jest sprawdzona marka, a całość powinna kosztować poniżej 2000.
    U mechanika zawsze będzie ciut drożej, podejrzewam że wybrał najdroższy z oferty TRW.

- - - Updated - - -

Jest taki komplet z Meyle za 1829.
    Dobrze, dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie czy do takiego kompletu żeby wszystko było to trzeba dokupić tuleje wahacza, sworznie, drążki kierownicze i łączniki stabilizatora?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

W tym komplecie są łączniki stabilizatora. Do przedniego zawieszenia nie trzeba kupować dodatkowych tulei. Jeśli bardzo chcesz to jeszcze są gumy stabilizatora oraz końcówki drążków kierowniczych.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10