Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Podczas jazdy wyłącza mi się wskaźnik prędkości

Latar
    Gość

Domyślnie Podczas jazdy wyłącza mi się wskaźnik prędkości

Witam.

Jeżdżę: AR 156 1.9 JTD 115 KM Sportwagon 2001 rocznik

Po 1 przekręceniu kluczyka w stacyjce wyświetlają mi się w sposób naturalny dwie kontrolki (na panelu za kierownicą) - żółta ABS oraz czerwona ostrzegawcza. Po uruchomieniu silnika gasną. Czyli puki co wszystko jest OK.

Jednak podczas jazdy wymienione kontrolki zapalają się z powrotem i przestaje działać wskaźnik prędkości. Prędkość oceniam wtedy po biegu oraz za pomocą obrotomierza. Z wymienionym problemem byłem już w kilku warsztatach i nic to nie dało, ponieważ nie potrafią odnaleźć przyczyny. Jak ktoś miał podobny problem proszę o pomoc lub podpowiedzi.

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Podejrzewał bym tutaj czujnik ABS'u który jest też odpowiedzialny za pomiar prędkości po części. To jest bodajże sensor przy prawym przednim kole, ale nie jestem pewien na 100%. Może nie wysyłać sygnału (np przerwa na kablu) i takie objawy powodować.

dejwa1
    Gość

Domyślnie

miałem podobny problem a w zasadzie mam, wymieniłem w/w czujnik ABS i niestety usterka dalej mi dokucza. Szukamy dalej...

Latar
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Podejrzewał bym tutaj czujnik ABS'u który jest też odpowiedzialny za pomiar prędkości po części. To jest bodajże sensor przy prawym przednim kole, ale nie jestem pewien na 100%. Może nie wysyłać sygnału (np przerwa na kablu) i takie objawy powodować.
    \
    Tutaj raczej nie wchodzi w grę kabel, ponieważ przy starcie wszystko jest ok, a kontrolki uśmiechają się w różnych momentach (niekoniecznie na krzywej drodze). Zapomniałem dodać, że jak to stanie się w trasie to nieraz wskaźnik prędkości zaczyna działać z powrotem, a kontrolki dalej świecą się i świecą...

---------- Post dodany o godzinie 01:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 01:06 ----------

Cytat Napisał dejwa1 Zobacz post
    miałem podobny problem a w zasadzie mam, wymieniłem w/w czujnik ABS i niestety usterka dalej mi dokucza. Szukamy dalej...
    sam czujnik czy cały moduł?