Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: syrena i nadal problem nie rozwiązany.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie syrena i nadal problem nie rozwiązany.

witam juz jakiś czas temu pisałem na forum o moim problemie z alarmem którego mam a nie działa.
    dzis zabrałem sie za ostatni element czyli dostanie się do syreny i jej rozebranie,
    rozebrałem syrene i troche zaskoczenie ze po co w niej baterie ,
    juz nie wiem w czym tkwi problem pierw mialem problem z włączeniem go na ON, rozebrałem ten włącznik i na krutko nic z tego alarm jak milczał tak milczy
    fotki.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

Cytat Napisał kamien007 Zobacz post
    dzis zabrałem sie za ostatni element czyli dostanie się do syreny i jej rozebranie,rozebrałem syrene i troche zaskoczenie ze po co w niej baterie

w momencie włączenia się syreny zapotrzebowanie na energię jest pokrywane z akumulatora 12V, natomiast w przypadku gdy odcięte zostanie zasilanie, to bateria pełni funkcję źródła rezerwowego
    Ostatnio edytowane przez agentzo ; 20-10-2009 o 17:16

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

rozumiem.
    a jak zrobić aby ten alarm działał ?? mam kupić nową centralę? ta co znajduje sie za schowkiem czy jak??
    bo ponoć poprzedni właściciel odpalał samochód z kabli i walną przez to sterownik od poduszki i moze tez się coś stało temu od alarmu??

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

Specjalna jednostka kontrolna (wbudowana w Body Computer) sprawdza:

-stan drzwi i pokrywy bagażnika i silnika, za pośrednictwem wyłączników w zamkach (zabezpieczenie obwodowe)
    -ruch wewnątrz nadwozia za pośrednictwem czujników objętościowych. (kontrola objętościowa jeżeli jest);
    -ciągłość przewodów zasilających układ;
    -włączenia wyłącznika zapłonu.

Centralka posiada funkcję autodiagnostyczną, która rozpoznaje i zapamiętuje usterki i stany awaryjne centralki i elementów układu; ponadto sprawdza stan przewodów połączeniowych i zapamiętuje ilość wykonanych włączeń i alarmów.System zdalnego sterowania składa się z przekaźnika wmontowanego w kluczu oraz odbiornika wbudowanego w Body Computer. Do kontroli drzwi i bagażnika są zastosowane te same wyłączniki z systemu blokady drzwi. Odpowiedni wyłącznik kontroluje natomiast, czy zamknięta jest pokrywa silnika. (Jeżeli Body Computer stwierdzi, że jakieś drzwi lub pokrywa bagażnika są otwarte, a samochód przekracza prędkości około 5 km/h, włącza się akustyczne sprzężenie zwrotne). System alarmowy zarządzany jest przez centralkę alarmową wbudowaną w Body Computer, zabezpieczony jest bezpiecznikiem nr 12 /10A/
    Proponował bym połączyć urządzenie diagnostyczne Examiner do gniazdka diagnostycznego i sprawdzić:

-zasilanie syreny i jej połączenie z masą
    -czy występuje uszkodzenie linii CAN
    -czy sygnał stanu (otwarte/zamknięte) drzwi i pokrywy bagażnika jest odbierany prawidłowo.
    -ciągłość/izolację połączenia między węzłem body computer i drzwiami oraz pokrywą bagażnika
    -ciągłość i izolację przewodów obwodu elektrycznego alarmu
    -rozłączyć konektor po stronie Węzła Body Computer i sprawdzić, czy występuje sygnał stanu drzwi, pokrywy bagażnika i pokrywy komory silnika (otwarta / zamknięta)
    -przeprowadzić diagnozę aktywną uruchamiania świateł kierunkowskazów
    -funkcjonowanie nadajnika / nadajników w szczególności, czy polecenie z każdego przycisku jest prawidłowo przyjęte/
    -czy antena odbiornika RF w Węźle Body Computer jest prawidłowo połączona
    -czy nadajnik jest prawidłowo zaprogramowany
    Koszt diagnozy systemu alarmowego w AR 156 to 40zł /ASO Fiat/