Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: kupiony 145 TS kilka problemów

archibaldi
    Gość

Domyślnie kupiony 145 TS kilka problemów

w moim niedawnym nabytku zauważyłem parę rzeczy, które wychodzą dopiero jak ruszysz w trase.
    1. Temp. utrzymuje się na poziomie 70 st.
    2. tak od 90 km/h wraz ze wzrostem prędkości zwiększają się wibracje auta
    3. Dzwięk chyba z okolic katalizatora przypomina strumienice i nasila się od ok. 3000 obrotów szczególnie jak się ciśnie gaz. Jest to miłe dla ucha ale uciążliwe jak sie jedzie szybko no i nie wiem czy nie szkodliwe dla auta

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

1. Prawdopodobnie termostat do wymiany
    2. Moga być różne przyczyny, od kół po silnik
    3. Być moze po katalizatorze została tylko pusta puszka, moze ktos wklad wybebeszył albo go wydmuchało a moze poprostu wydech jest gdzies nieszczelny.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Z tymi wibracjami, zależy jak mocne są i jak czuć je na kierownicy. Źle wyważone koło, to pierwsze co bym sprawdził, zwłaszcza że i tak jest sezon na wymianę opon.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

dududs
    Gość

Domyślnie

witam
    1. podejrzewam termostat ( a szubko sie zorgrzewa? w mieście w korkach rośnie do 90??
    2.może trafiłeś na autko powypatkowe ja bym sprawdził układ kierowniczy, zbierznośc i stan felg (alusów)
    3. jeżeli masz strumienice zamiast kata to nie powinieneś przejśc przeglądu ze względu na skład spalin, silnkowi sie nic nie dzieje

archibaldi
    Gość

Domyślnie

Dzięki wielkie za szybki odzew
    1. auto dluuugo sie rozgrzewa, nawet w korkach temp. oscyluje w okolicach 75 st.
    2. Wibracje czuć zarówno na kierownicy jak na całej reszcie. Stawiałbym na koła bardziej niż na motor
    3. Kat może być dziurawy - ale mam nadzieję, ze to nie ma negatywnego wpływu

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

1. Termostat?
    2. Od razu bym poleciał na wyważenie, jeżeli drga sama kierownica. Jeżeli całe auto mocno telepie to już coś z zawieszeniem, może zbieżność warto zrobić.
    3. Miałem to samo u siebie, byłem przekonany, że mam strumienicę albo wydmuchany kat. A tu się okazało, że po prostu pierwszy tłumik za katalizatorem dogorywał wewnątrz i jak ostatnio wymieniłem cały układ to wszystko ucichło... A faktycznie, na trasie było to uciążliwe (nie wiem, jak można jeździć stjuningowanym bolidem 1.4 z basowym tłumikiem na trasach... )
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Pirat drogowy Avatar mac1us
    Mieszka w
    Kraków Radziszów
    Auto
    Lancia Delta 2,0 16vt 4x4

Domyślnie

1. Gdybanie, że to temostat nic nie da, sprawdz go poprostu. Po uruchomieniu silnika podnieś maske i ręką obejmij wąż który dochodzi do chłodnicy jeśli będzie ciepły tzn. temostat.

2. Sprawdz wyważenie kół lub to jak bardzo są krzywe.

3. Po pierwsze sprawdz szczelnosc układu też prosto, podejdz do tyłu auta i zatkaj wylot końcowy. Jeśli nie będziesz mógł utrzymac i nie usłyszysz syczenia tzn. szczelny. Katalizatory mają to do siebie, że jeśli są już do dupy to nikt tym bardziej w starym aucie go nie będzie zmieniał tylko wyrzuci i wrzuci samą puszkę lub strumienice.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar msl
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2,0 TS 2001r.

Domyślnie może to ...

1. z tą temperaturą to to jak miałem 1,4 ts. też oscylowała na wskaźniku na około 80 stopni.
    2. w mojej nowej belli powodem wibracji były tarcze, to bardzo proste do sprawdzenia podnieś autko na podnośniku i zakręć kołem.
    3. nic nie powiem, bo nie wiem co może być przyczyną.

pozd,

msl
    Alfa Romeo 156 2,0 TS SportWagon '01
    nadal Lancia Lybra SW 2,4 JTD '02
    i Opel Astra III 1,4 Twinport '08

archibaldi
    Gość

Domyślnie

@ mac1us - wąż jest gorący po jezdzie więc mówisz, że padnięty termostat? Można tak jeżdzić? Pytam bo dopiero za pare dni oddam auto do roboty

czart79
    Gość

Domyślnie

1. Gorzej gdyby przegrzewała się, mógł byś uszkodzić głowicę. Możesz jeździć, tylko będzie ciut więcej palić ze względu na niedogrzany silnik.
    2. Co do wibracji to jedź do wulkanizacji na wyważenie kół. Sprawdź koła gdy będą na wyważarce- bicie felg oraz bieżnik opon, bo mogły dostać guza. Jeśli problem z tarczami to daj do przetoczenia, całkowity koszt demont., mont., i przetoczenie to 100 zł.