Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: 1.7 boxer - nie odpala! Pomocy

Lenin71
    Gość

Domyślnie 1.7 boxer - nie odpala! Pomocy

Witam, mam 146 1.7 boxer z gazem. W czasie mrozów w grudniu nie mogłem odpalić, padł akumulator, wziąłem na hol i próbowaliśmy szarpnąć, nic, w pewnym momencie padł strzał i rozwaliło tłumik końcowy (był pełen lodu). Po wymianie tłumika nie można było odpalić, mechanicy stwierdzili przestawiony rozrząd. Po ustawieniu rozrządu dalej nie mogę odpalić kręci, chce załapać ale nic, tylko od czasu do czasu strzały. Mechanik mówi, że jużtraci pomysły co to może być. POMOCY!

Pingwin
    Gość

Domyślnie

zmień mechanika. Poważnie. Poszukaj rekomendowanych na forach warsztatów, które znają te silniki i te auta.
    Miałeś lód w tłumiku? jakim cudem????? Snieg ci napadał do poziomej rury?

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Cytat Napisał Lenin71 Zobacz post
    mechanicy stwierdzili przestawiony rozrząd
    Kolego to możliwe. Błędem było odpalanie na tzw. pych. Aut z paskami NIE WOLNO odpalać na pych bo to właśnie może doprowadzić do przeskoczenia paska na ząbkach lub zerwaniem całkowitym paska.

U mnie tez sie zdarzyło ze nie chciał odpalić, okazało sie że paliwo zamarzło w przewodzie, wykończyłem aku tym, naładowałem autko wstawiłem w cieplejsze miejsce i po długich próbach zakręcił, na początku chodził makabrycznie ale powoli powoli wrócił do normy i teraz co tankowanie dolewam płyn do usuwania wody z układu żeby uniknąć takich nerwów w przyszłości...

Woda w tłumiku skrapla się ale zeby az tłumik rozsadzić? Może płyn chłodniczy dostaje sie do cylindrów i stą taka duza ilośc wody w układzie wydechowym, może ktos Ci złośliwie napchał sniegu w tłumik...ciężko orzec

Sprawdź to u porządnego majstra, bo na odległość nikt tu tego nie oceni na 100%.

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

skrzat
    Gość

Domyślnie

Witam,
    W pierwszej kolejności sprawdź, czy dochodzi paliwo (czy słychać jak pompka pracuje po przekręceniu stacyjki, czy paliwo dochodzi do listwy wtrysków)? W następnej kolejności sprawdź świece i przewody. Kolejna rzecz, to sprawdź jeszcze raz układ wydechowy (czy katalizator na pewno jest drożny). To są podstawowe rzeczy, które należy w pierwszej kolejności sprawdzić. Pozdrawiam.

Miskow
    Gość

Domyślnie

Miałem ten sam problem jakieś dwa tygodnie temu, też nie dało się odpalić i tak samo wykończyłem aku co się okazało oczywiście zamarznięte paliwo na szczęście następnego dnia jak była temperatura na plusie bella odpaliła co prawda po ok 15 min mordowaniu rozrusznikiem ale zawsze na początku pracowała jak "ursus" ale na szczęście po chwili jej przeszło i do teraz mam spokój. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Miskow ; 14-01-2010 o 20:05

Lenin71
    Gość

Domyślnie

JUż Ok, mechanik twierdzi, iż świece były nie od tego samochodu, dału zwarcie i coś się w elektryce powaliło.