Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: czesty brak mocy i tzw mulenie 2.5 v6

bmw535i89
    Gość

Domyślnie czesty brak mocy i tzw mulenie 2.5 v6

Po wymianie filtra powietrza, oleju i filtra oleju plus zmiana przeplywki na nowa bosch o koncowce 044 alfa zaczela mi sie mulic zwlaszcza na zimnym i w granicach 2-3 tys obr a po mocnym rozgrzaniu zazwyczja jest ok ale tez nie zawsze!! i czesto przy wciskaniu do dechy i jechaniu na wysokich obrotach slychac jakies mikrostrzaly badz prychanie lub jakies dziwne dziwieki ktorych wczesniej nie bylo. Dodatkowo od dluzszego czasu wolne obroty sa nierowne czasem lekko faluje i czasem zgasnie po wysprzegleniu.

Wczesniej wymienilem sonde lambda na oryginal bosch bo padla. Przeplywke wymienilem maja nadzieje ze jest powodem problemow z obrotami. Pojechalem na egzaminer do Twardowskiego i nie bylo zadnych błedow co wiecej wsadzili swoja przeplywke i tez bylo zle. Ponoc wg wskazan bylo caly czas za malo powietrza(czy mozliwe ze to filtr?) na ich przeplywce niby wiecej ale tez zle. Suma sumarum wsadzilem swoja stara przeplywke ktora wg serwisu tez wyglada na calkiem nowa. Pozatym osluchali silnik w poszukiwaniu lewego powietrza i nic nie stierdzili oprocz tego ze gumowa rure od powietrza tez mam chyba nowa Stwierdzili tez ze sonda lambda pracuje prawidlowo.

Chce zlikwidowac dwa istotne problemy(mulenie i nierowna praca/gasniecie) i nikt mi nie moze pomoc (ASO moze zdiagnozowac ale bez gwarancji znalezienia przyczyny a koszt samej diagnozy moze siegnac nawet 1 tys przy opcji ze sprawdzeniem cewek i rozrzadu wiec raczej odpada)

Acha przepustnice czyscil mi pablo a kompa resetowalem za pomoca odlaczania akumulatora

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156 SW 2,5 V6 2002

Domyślnie

A w jakim stanie masz cewki i świece. Nie słychać przypadkiem wypadającego zapłonu?

kiszmanc
    Gość

Domyślnie

WITAM
    ja tak samo mialem w mojej kochanej 166 3.0 tez wymienilem to co Ty. molila sie prychała itd. Przeczytalem gdzaies ze to objaw hehehe NORMALNY i po przejechaniu od 50 - 200 km wszystkow wróci do normy ponieważ musi się wszystko zaadoptować czyli komputer musi sie dostroic do nowego filtra , do przepływki itd. moja Piekna zaczeła dobrze jezdzic po moze 70 km lub 80 napewno nie wiecej ani nie mniej. ja jeszcze przed tym wszystkim odpiąłem kleme minusa na cała noc .
    Mam pytanie czy zaświeca ci sie kontrolka czerwona wtrysku? u mnie sie zapalała i juz wtedy wogóle nie mozna bylo jeżdzic .

bmw535i89
    Gość

Domyślnie

Swiece wymienialem jakies 20 tys temu na platynowe championy. Cewki nie wiem jak sprawdzic . Na desce nic sie nie swieci i jakos watpie aby to byla kwestia adaptacji zwlaszcza ze wczesniej po wymianie filtra i odpinaniu przeplywki nie bylo takich problemow. Zauwazylem tez ze np stoje na swiatlach na luzie i codziennie po osiagnieciu jakiejs temp poprostu nagle rwa sie obroty i gasnie.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Reda
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6

Domyślnie

Cześć.
    Tą niby nową gumową harmonijkę to sprawdź dobrze, moja też wyglądała jak nowa, a od spodu niespodzianka - przerwa na 3cm i to wystarczy na te objawy, które wymieniłeś.
    Falowanie obrotów i gaśnięcie przy wysprzęgleniu.