Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: łożyska alternatora

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie łożyska alternatora

Ponieważ pasek mi lekko popiskuje na zimnym silniku i słychać w środku jakiś dziwny dzwięk podczas jazdy nasilający się wraz ze wzrostem obrotów (ciche świszczenie) podejrzewam, że alternator się kończy.
    Dodam, że od strony silnika nic nie słychać, ale z uwagi na hałas diesla to stwierdzenie może być złudne.
    Czy ktoś zna jakiś prosty sposób na zdiagnozowanie łożysk alternatora?
    Jakie łożyska idą do altka Boscha 120A w 2.4 JTD? Ceny oryginałów są zabójcze...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar niknak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 2000r.

Domyślnie

Cytat Napisał Kali_33 Zobacz post
    Czy ktoś zna jakiś prosty sposób na zdiagnozowanie łożysk alternatora?
    Zdjąć pasek (czyli już nie jest prosto ) i pokręcić kołem alternatora.

Jakie łożyska idą do altka Boscha 120A w 2.4 JTD? Ceny oryginałów są zabójcze...
    Skoro podejrzewasz łożyska, w zasadzie nic się nie stanie jak będziesz jeździł "do skutku", a potem oddał cały alternator do regeneracji. W Warszawie zapłaciłem za taką usługę ok. 500 PLN.

Pzdr

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A co rozumiesz przez pojęcie "do skutku". Bo jeśli masz na myśli "do końca" to można się zdziwić, jak łożysko się rozsypie albo zablokuje i połamie alternator. Więc nie radziłbym...

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał niknak Zobacz post
    Zdjąć pasek (czyli już nie jest prosto ) i pokręcić kołem alternatora
    hmm, w serwisie kręcili tym kółkiem przy okazji wymiany paska i szło lekko, podobno dopiero pod obciążeniem się to drastycznie zmienia

Jakie miałeś objawy zużycia alternatora? Wył głośno?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A dlaczego uważasz, że to musi być alternator? Jesli w serwisie stwierdzili, że tam jest OK (a sprawdzenie tego jest dość proste nawet dla przeciętnego mechanika) to trzeba sprawdzić inne łożyska, których nie brakuje w silniku, włącznie z rozrządem.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

jak bez paska zakrecisz kolkiem mocniej to powinno szumiec jesli nie slychac to jest dobre, moze szumi jakas rolka?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar niknak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 2000r.

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    A co rozumiesz przez pojęcie "do skutku".
    Aż wyklaruje się co to za dźwięk. Jeżeli to łożysko alternatora, to wycie stanie się "jednoznaczne" na długo przed rozsypaniem się całości i będzie czas na interwencje.

---------- Post dodany o godzinie 12:16 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:43 ----------

hmm, w serwisie kręcili tym kółkiem przy okazji wymiany paska i szło lekko, podobno dopiero pod obciążeniem się to drastycznie zmienia
    Nie wyobrażam sobie tak magicznego zużycia łożysk, żeby bez obciążenia nic nie było słychać, a pod obciążeniem dźwięk "pokonywał" inne dźwięki dochodzące spod maski

Jakie miałeś objawy zużycia alternatora? Wył głośno?
    Mój umarł cichutko. Najpierw zauważyłem (trudno nie zauważyć), że przestał działać prędkościomierz, a po jakichś 50 km przestała działać też reszta auta Po wymontowaniu alternatora okazało się, że nadłamał się wirnik i zrobił sieczkę w uzwojeniach. Naprawa/regeneracja kosztowała taniej niż dojazd auta na lawecie do warsztatu i koszt robocizny...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

[QUOTE=niknak;280354]Aż wyklaruje się co to za dźwięk. Jeżeli to łożysko alternatora, to wycie stanie się "jednoznaczne" na długo przed rozsypaniem się całości i będzie czas na interwencje.[COLOR="Silver"]

Kolego nie kombinuj i nie doradzaj źle. Jeśli łożysko zaczyna być słyszalne to w każdej chwili może się wysypać. A to, czy wytrzyma jakiś czas to tylko kwestia loterii. Mi się kiedyś rozleciało łożysko w skrzyni biegów, nie dając wcześniej żadnych oznak, więc w takich przypadkach lepiej na zimne dmuchać niż ryzykować kosztowny remont.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    A dlaczego uważasz, że to musi być alternator? Jesli w serwisie stwierdzili, że tam jest OK (a sprawdzenie tego jest dość proste nawet dla przeciętnego mechanika) to trzeba sprawdzić inne łożyska, których nie brakuje w silniku, włącznie z rozrządem.
    popiskuje mi rano pasek klinowy, rolki i koło pasowe wszystko nowe. Jak walczyłem z wibrującym paskiem w Pol-carze napisali w "rozpoznaniu", że łożyska alternatora do wymiany (z zastrzeżeniem "żeby to zweryfikować"), więc pojechałem do ACM zweryfikować diagnozę i Ci z kolei powiedzieli że wszystko ok. Ale przecież musi być coś nie tak skoro teraz w zimie pasek piszczy.
    Może być jeszcze do wymiany pompa wspomagania, ale nie wyje pod obciążeniem i ze wspomaganiem wszystko ok. Ze sprężarki klimy nic nie szumi, więc pozostaje altek. Problem w tym, że słychać tylko delikatny, ledwo słyszalny szum lepiej słyszalny jak siedzę w kabinie i wszystko powyłączam, jak sprawdzam pod maską to silnik zagłusza ten szum. Myślałem, że może jak pojeżdzę to się coś rozleci albo szum nasili i będzie wiadomo skąd jest, ale od 20.000 km nic się nie dzieje, obawiam się, że awaria może pojawić się nagle...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Sprawdzenie tych dolegliwości jest proste - wystarczy zdjąć pasek i pokręcić ręką za koło alternatora. Każdy mechanik bez problemu stwierdzi awarię łożyska.
    Pamiętaj jednak, że głębiej jest pasek rozrządu, a tam jest rolka, napinacz i pompa płynu więc może tam trzeba szukać. Najpierw więc zdejmij pasek i odpal silnik. jeśli pisk ustanie to wiadomo, że masz uszkodzone któreś z łożysk od osprzętu. Jeśli będzie nadal piszczeć to trzeba zdjąć pasek rozrządu i tam szukać.