Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Jakie uszkodzenie?

BlackBomb
    Gość

Domyślnie Jakie uszkodzenie?

Chciałbym się dowiedzieć jaki mam problem. Ostatnio po zatankowaniu przejechałem w dwa dni około 30 kilometrów, a następnie samochód stał w garażu trzy dni. Dziś chciałem objechać do sklepu. Wszystko przez 10 kilometrów było dobrze, lecz później silnik zaczął chodzić jak traktor. Dojechałem do sklepu i zacząłem jechać w stronę domu. Na 3 biegu i gazie wciśniętym do ziemi miałem max 1,2k obr/min. Na biegu 2 silnik chodził jak traktor tylko dwa razy głośniej. Pierwsze co zrobiłem to wymieniłem filtr paliwa i dolałem dużo uszlachetniacza, ale to nic nie dało. Później wyczytałem coś o przepływomierzu, ale nie mogę go zlokalizować. Kolega mówi, że przez kiepskie paliwo (tankowałem verve, ale sporo osób się skarży na staję którą odwiedziłem) woda mogła się osadzić w świecach. Do godziny 15 samochód jeszcze jakoś działał, a teraz nie mogę go uruchomić. Dochodzi do 500 obrotów i gaśnie. Proszę o szybką pomoc

edit. dodam, że samochód strasznie kopci ;/
    Ostatnio edytowane przez BlackBomb ; 20-03-2010 o 18:36

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Najpierw przeczytaj 2 punkt regulaminu!
    A przypadkiem benzyny nie nalełeś?
    Wypnij przepływkę i zobaczysz jak odpali to może ona ale dziwne ,że chodził tylko na dwa lub 3 cylindry
    A marchewka Ci się nie pali?
    Poczytaj na forum o EGR może tam znajdziesz odpowiedz na swój problem
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

BlackBomb
    Gość

Domyślnie

Właśnie przepraszam za ten 2 punkt, ale nie mam pojęcia co umieścić w tytule, ponieważ nie wiem z czym mam do czynienia.

Co do paliwa to nie ja wlewałem, ale wyraźnie prosiłem o diesela pracownika, a po drugie mój ojciec przy wymianie filtra stwierdził, że to diesel, a nie benzyna.

Co do przepływomierza to chcę właśnie go odpiąć, ale nie wiem nawet gdzie on się znajduje. Znalazłem coś co wygląda jak on, ale nie wiem co odłączyć. Może jakaś pomoc ze zdjęciami? (odłącza się od spodu auta?)

Co do wyświetlacza to chyba wszystko w normie, nie wiem która ikona to marchewka, ale jest taka jedna która gaśnie kilka sekund po innych. (nie pamiętam jak było w trakcie jazdy, bo teraz nie osiągam obrotów wyższych niż 500).

Co do EGR to sprawdziłem, ale mój problem polegał na początku na braku mocy, a teraz to nie mogę uruchomić silnika ;/

Najprawdopodobniej jutro, albo w poniedziałek sprawdzam świece, spróbuję ten przepływomierz odpiąć, i jeszcze coś co może mi polecicie sprawdzę. Jeżeli się nie uda to laweta po dom Bez Alfy się załamię..

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Heh, pierwsze co pomyślałem, to że nalali benzynę...

W sumie z tego co napisałeś wynika, że kompletnie nie znasz się na samochodzie, ojciec podobnie. Wypadałoby zapytać, czy po wymianie zalałeś filtr paliwa paliwem. Czy kilkakrotnie po wymianie filtra czekałeś na jego napełnienie, czy ta nieszczęsna ropa to na 100% ropa itd...
    Przepływomierz masz nad puszką filtra powietrza.
    http://images.google.pl/images?hl=pl...=&oq=&gs_rfai=

Powodzenia i napisz jak usuniecie usterkę, co się nadziało

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

a tak dokładniej to przepływomierz masz pod akumulatorem.jak masz zgrabną rękę to dasz rade odpiąć z góry ,jak nie to musisz zrobić to od dołu

BlackBomb
    Gość

Domyślnie

No więc, był u mnie mechanik z komputerem i nic nie wykrył. Żadnych błędów.. ;/ Jutro idziemy na warsztat

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał BlackBomb Zobacz post
    No więc, był u mnie mechanik z komputerem i nic nie wykrył. Żadnych błędów.. ;/ Jutro idziemy na warsztat
    diagnostyka nie polega tylko na sprawdzeniu błedów

BlackBomb
    Gość

Domyślnie

Mam już dość tych mechaników z mojej okolicy. Już trzech sprawdzało, czyściło wtryskiwacze i na tym koniec ich pomysłów ;/ Na piątek jestem umówiony do http://www.fiat.wieliczka.pl/ (chyba dobrze wybrałem?) Niech zapłacę więcej, ale pracownicy przynajmniej nie będą się ze mną spierać, że nie ma silnika 150KM w Alfie 147..

Arturo147
    Gość

Domyślnie

Nie tankuj na Orlenie....ja tez przez nich miałem problemy z autem(jezeli to wina paliwa)..dzis mechanik w serwise Alfy w Gdansku powiedział mi ze Orlen lepiej omijac szerokim łukiem....powodzenia

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał BlackBomb Zobacz post
    Niech zapłacę więcej, ale pracownicy przynajmniej nie będą się ze mną spierać, że nie ma silnika 150KM w Alfie 147..
    Mi w telefonicznej rozmowie pracownik pewnego ASO AR we Wrocławiu wmawiał że w jtd 16v nie ma turbiny ze zmienną geometrią , mało się nie popłakałem ze śmiechu - 'fahofcy'
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard