Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Dziwny problem z Tempomatem w AR 147

azbxcc88
    Gość

Domyślnie Dziwny problem z Tempomatem w AR 147

Witam

Byłem wczoraj na badaniach techniczny i wszystko poszło ok Powstał jednak problem z tempomatem. Jak już wracałem tempomat nie chciał się włączyć ale za którymś razem zaskoczył. Dzisiaj jak jechałem do pracy włączył się dopiero jak nagle nacisnołem hamulec i puściłem. Jednak jak już wracałem tempomat w żaden sposób się nie włączył. Tera jeszcze raz wyjechałem i też nie łapał. Co mogło się odłączyć? gdzie szukać przyczyny?

proszę o pomoc

Docent3w
    Gość

Domyślnie

Witam,
    Mam podobny problem, tempomat raz chodzi a raz nie.
    Już kupiłem z takim tempomatem.
    Dołączam sie do tematu.
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

proponuję sprawdzić połączenia i czujniki przy pedałach hamulca oraz sprzęgła.te elementy
    są odpowiedzialne za prawidłowe działanie tempomatu.
    można też sprawdzić połączenie kostki manetki pod kierownicą.do tego konieczne jest zdjęcie jej osłony.

moja druga ulubienica...

azbxcc88
    Gość

Domyślnie

kolega andro34 ma chyba racje.
    Dzisiaj siedział przy mojej beli i doszedłem do tego ze:
    za ten problem odpowiada w moim przypadku czujnik pedału hamulca. Na kompie nie pokazało mi żadnego błędu i sprawdziłem w programie FiatEcuScan działanie joystick od tempomatu i wszystkie przyciski są sprawne, Czujnik wymontowałem i właśnie go rozebrałem. Jutro poinformuje o efektach naprawy ale od razu widać że styki są przypalone i zaśniedziałe

azbxcc88
    Gość

Domyślnie

koledzy wyczyściłem ten czujnik i sprawdziłem go miernikiem. czujnik jest ok ale problem z tempomatem nadal aktualny ...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Looney
    Mieszka w
    Katowice, Imielin
    Auto
    AR 147 '03 Distinctive, 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

Mnie też dotknęło to dziwne zjawisko Tempomat działał normalnie aż miesiąc temu zaczął świrować. Nagle się wyłączał w trasie potem znowu włączałem i znów chwile autko jechało i znowu off. Potem wogóle nie reagował przez jakiś czas aż tu nagle zadziałał, ale i tak za chwile się wyłączał. Dziś działał normalnie Wcześniej myślałem, że to ten pierdzielnik przy sprzęgle, ale wyjąłem go i normalnie działał, przeczyściłem styki założyłem, ale to nic nie dało. A dziś taraaa funkcjonował normalnie. Wydaje mi się, że to raczej wina oprogramowania.

azbxcc88
    Gość

Domyślnie

problem rozwiązany. Wyczyściłem czujnik na pedale sprzęgła oraz hamulca. Wyczyściłem złącze na przepustnicy oraz na kostce w kolumnie kierowniczej od joya tempomatu. Przejechałem już około 800km i jak narazie nie mam problemów z tempomatem. Oczywiście wyczyściłem błąd na kompie bo wyskakiwał błąd o niewłaściwym sygnale pedału hamulca ale czyszczenie samego czujnika na pedale hamulca nie pomogło dopiero po wykonaniu tych wszystkich czynności błąd się nie powtarza

azbxcc88
    Gość

Domyślnie

zapomniałem o najważniejszym kłopoty z tym że raz tempomat się włączał a raz nie związane były z tym czy komputer silnika zauważył jakiś błąd czy też nie. Jeśli błąd się pojawił (nie wszystkie błędy są sygnalizowane przez zapalenie żółtej diody na desce) to wtedy tempomat się nie załączył główną przyczyną jest zawilgocenie czujnika lub złącza od czujnika pedału gazu. wilgoć dostaje się tam przez buty.
    radzę wszystkim którzy mają podobny problem z tempomatem że raz działa a raz nie niech zaczną od przeczyszczenie złącza i wysuszenia czujnika od pedału gazu

pozdrawiam i mam nadzieje że ktoś z korzysta z tych wskazówek

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

odnosnie czujników przy pedałach sprzegła i hamulca,
    czujniki te pokazuja modułowi silnika ze kierowca nie hamuje, lub nie zmienia biegu, wiec gdy wszystko jest jak wyzej powinny byc w pozycji "zwarty" a wiec obwób zamkniety, mozna to sprawdzic miernikiem lub po odłaczeniu przewodów próbówka z żarówka.
    kazde przerwanie obwodu powoduje iż moduł silnika otrzymuje informacje że kierowca hamuje, lub zmienia bieg.
    aby ten układ działał prawidłowo czujniki musza byc tak wyregulowane(sa montowane przewaznie na gwincie) aby podczas jazdy były zwarte.

pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Looney
    Mieszka w
    Katowice, Imielin
    Auto
    AR 147 '03 Distinctive, 1.6 TS 105 KM

Domyślnie

A czy oprócz tych dwóch pierdzielników przy pedałach jest jeszcze jakaś wtyczka poza kabiną i manetką? Pytam bo tak przełącznik od hamulca działa, od sprzęgła przeczyściłem a objaw pojawia się znowu tylko w deszczowe dni. Na przykład teraz gdy były te wszystkie ulewy tempomat nie działał, gdy jest sucho i ciepło wszystko śmiga :| Jakoś specjalnie do szczęścia mi nie potrzebny tempomat, ale lubię gdy wszystko śmiga nawet jak tego nie używam
    Ostatnio edytowane przez Looney ; 08-06-2010 o 16:57