Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Rozbieranie kluczyka z Alfy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Łysy0800
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002r.

Domyślnie Rozbieranie kluczyka z Alfy

Witam
    Znalazłem taki tutorial:
    http://www.alfa156.net/tech/buttonflipkey.pdf

Mam 3 kluczyki, z czego w 2 jest "wciśnięty" guzik. Chciałem rozebrać i poprawić.

W tutorialu jest napisane w drugim kroku, że aby rozkręcić kluczyk, najpierw trzeba zdjąć logo.

Wie ktoś jak to zrobić?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Logo jest przyklejone na taśmie dwustronnie klejącej. Żeby go nie uszkodzić przyciśnij je z boku mocno jakimś plastikiem (ja to robiłem drugim końcem żony pilnika do paznokci....) a wtedy drugi kraniec tego metalowego logo się podniesie i możesz spokojnie oderwać podważając.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

kurcze, ani drgnie... :/

Uff, z jednym się udało. Z drugiego zdjąłem znaczek, ale nie chce się otworzyć- chyba plastik jest sklejony...

W każdym razie brakuje pod jednym przyciskiem mikrostyku- gdzie taki dorwać? Jak zamontować?
    Ostatnio edytowane przez Łysy0800 ; 30-05-2010 o 21:20

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

W razie braku styku można ten mikrowłącznik naprawić... Oczywiście lepiej jest wymienić ale jak nie masz takiego samego to można rozebrać stary (i to nawet bez lupy i potrzeby wylutowania...). Otwierasz go odginając dwa zaczepy metalowe na bokach. W środku są dwie blaszki miedziane, które powinny być wyprofilowane i dzięki temu profilowi przycisk przeskakuje podczas docisku. Przeczyść je i styki w wyłączniku a następnie spróbuj te blaszki wykrzywić na nowo (zapewne są spłaszczone wielokrotnym naciskaniem) w ten sposób, żeby były wypukłe i złóż wszystko z powrotem. Ja to robiłem gdy za granicą mi ten mikrostyk odmówił posłuszeństwa a potem działał przez następny rok bez problemów.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    W razie braku styku można ten mikrowłącznik naprawić... Oczywiście lepiej jest wymienić ale jak nie masz takiego samego to można rozebrać stary (i to nawet bez lupy i potrzeby wylutowania...). Otwierasz go odginając dwa zaczepy metalowe na bokach. W środku są dwie blaszki miedziane, które powinny być wyprofilowane i dzięki temu profilowi przycisk przeskakuje podczas docisku. Przeczyść je i styki w wyłączniku a następnie spróbuj te blaszki wykrzywić na nowo (zapewne są spłaszczone wielokrotnym naciskaniem) w ten sposób, żeby były wypukłe i złóż wszystko z powrotem. Ja to robiłem gdy za granicą mi ten mikrostyk odmówił posłuszeństwa a potem działał przez następny rok bez problemów.
    Tylko, że ja w ogóle nie mam pod jednym przyciskiem mikrostyku, jest puste gniazdo... Dzięki Tobie już wiem jak wymontować/ zamontować, ale nie wiem jeszcze skąd taki mikrostyk wykombinować?

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Łysy0800 Zobacz post
    Tylko, że ja w ogóle nie mam pod jednym przyciskiem mikrostyku, jest puste gniazdo... Dzięki Tobie już wiem jak wymontować/ zamontować, ale nie wiem jeszcze skąd taki mikrostyk wykombinować?
    Ja mam cały taki kluczyk do sprzedania ale Ty potrzebujesz sam mikrostyk. Powinieneś takie coś dostać w sklepach z akcesoriami dla elektroników. Nie koniecznie będzie on identyczny ale wystarczy że rozmiarami da się go wlutować i nie będzie się zbytnio odróżniał gabarytowo.

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...scyzoryka.html
    tu masz ciekawy temat

Ja podebrałem guzik z panelu od radia samochodowego.
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo