Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Stacyjka po włamaniu i elektryka

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    jest: 159 sw 1.9 jtdm 8v by TTC ( 170ps@ 358NM ) HIGH, były: 156 SW V6, 156 SW 2.0 TS

Domyślnie Stacyjka po włamaniu i elektryka

Witam,

2 dni temu ktoś chciał przywłaszczyć sobie moją bellę. Auto stało pod komisariatem policji, gdzie kręci się wielu policjantów ale jak widać najciemniej pod latarnią.

Zastałem samochód otwarty, z odłączoną syrenką, wyrzuconą zaślepką bezpieczników do bagażnika, otwartym schowkiem ( chyba to między innymi pomogło z racji, że w schowku miałem pistolet startowy - bardzo podobny do normalnej klamki ) no i najgorsze - z grzebaną stacyjką. Konkretnie wszystko wygląda jakby nic się nie stało - Jednakże po włączeniu zapłonu mam sprawne tylko przeciwmgielne i awaryjne... nic ponad to nie działa. Po odpaleniu silnika to samo. Ewidentnie jest coś w środku wyłamane, bo jak cofnę kluczyk delikatnie jak już auto jest odpalone to łapie wszystko i jest okej ( a wczoraj miałem drobiazgową kontrolę i prawie zawału dostałem, że elektryka zdechnie i mandat dostanę, że się nie wyzbieram ).

Pytanie... to, że ostatnio alfy zaczynają być modne znów w kradzieży, szczególnie z mocniejszymi silnikami, bo takie idą po młodych gniewnych często i jest potrzeba części to już wiem... Sprawa rozbija się o to czy stacyjka jest elementem, który dałoby się naprawić ? Nie uśmiecha mi się wymieniać wszystkiego wraz z zamkami... a zwyczajnie jakoś to wygrzebac i oddać komuś. Może wie ktoś co dokładnie mogło walnąć ? Ewidentnie coś wpychali i usiłowali kręcić..

Pozdrawiam !

Adampoz
    Gość

Domyślnie

Masz najprawdopodobniej kostkę stacyjki uszkodzoną, koszt jej może nie wielki ale roboty przy wymianie jest.

leegwan
    Gość

Domyślnie

Tak jak kolega napisał to wygląda na uszkodzoną kostkę. Można ją zdemontować bez wyjmowania stacyjki, która jest przykręcona śrubami ze stożkowatymi łbami (trzeba naciąć ją trochę, żeby można było odkręcić). Najpierw trzeba odpiąć przewody (biała plastykowa wtyczka) i zobaczyć jakie są blaszki do podłączania (wiem z autopsji że są dwa rodzaje - większe i mniejsze). Kostka jest mocowana na wcisk z zatrzaskami - trzeba delikatnie podwadzić i wyjdzie. Ja brałem kostkę od Szwagrów