Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: 1.6ts 2002r. kupuję i potrzebuję pomocy

matrix
    Gość

Domyślnie 1.6ts 2002r. kupuję i potrzebuję pomocy

witam wszystkich
    Przymierzam się do zakupu alfy dla żony -do tej pory jezdzila matizem-autko ma byc uzywane do codziennego śmigania po mieście (praca, zakupy etc), no i zupelnie przypadkowo trafłem na Was - wielki szacun za to co tu robicie...
    Ale do rzeczy, sprawa jest dosyc pilna, bo w przyszlym tygodniu chce sfinalizować transakcję i mam na celowniku coś takiego http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-6...C14735047.html . Nie chce diselka /juz się kiedys męczyłem z róznymi sprężarkami, także zdecydowalem sie na 1.6/.
    Auto juz oglądałem, przebieg 170km, są rachunki na wymieniony w zeszłym roku rozrząd, wariator i "jakieś" elementy zawieszenia(na kilkaset złotych). Generalnie bella w dobrym stanie , drobne obtarcia parkingowe i slady zużycia na karoserii, najwyraźniej nie było picowane na sprzedaż, żadnego większego dzwona napewno nie było. Elektryka szyb, przelacznikow, klimatronic, radio wszystko sprawne.
    Słuchajcie na co zwrócić uwagę jeszcze -szczególnie chodzi mi o przypadłości typowe dla tego modelu a nie spotykane w innych markach, coś co może mnie poźniej dopiero zaskoczyć.
    Dziekuję bardzo za pomoc, a może jest tu jakiś fachowiec alfista ze szczecina, który nowemu "koledze" pomoże??)
    Ostatnio edytowane przez Administracja ; 20-09-2010 o 18:33

Arturo147
    Gość

Domyślnie

Kolego,tez kupiłem auto ze Szczecina i jechałem po nie z Gdanska,nawiasem mówiac identyczne jak to które chcesz kupic,powiem ci tak,jesli masz w okolicy ASO to najlepiej sprawdzic samochód w serwisie,podłaczyc pod kompa,sprawdzic stan zawieszenia(jaki jest faktyczny).Wiadomo ze auto uzywane bedzie miało jakies "ubytki" ale jesli nie bedzie to nic powaznego,to Alfa jest świetnym samochodem,prowadzi sie wspaniale,jesli bedziesz o nią dbał to bedzie ci słuzyc długie lata ale przede wszystkim poczujesz sie jakbys miał cos wyjatkowego,bo 147emka naprawde na ulicy prezentuje sie świetnie.Tak jak mozna przeczytac na forum zdażają sie róznie przypadłosci,ale 147emka jest tak wyposażona ze mogą sie przytrafic drobne......powtarzam drobne usterki......a grubsze naprawy zdażaja sie tak samo czesto jak w innych samochodach....tak wiec ja sie zdecydowałem i po usunieciu paru usterek w moim aucie napajam sie przyjemnoscia z jezdy.....POLECAM!!!

matrix
    Gość

Domyślnie

czytając fora widzę że przewija się temat dużego zużycia oleju.. czy jest jakiś sposób to sprawdzić / przewidzieć przy zakupie autka? może na jakimś analizatorze spalin przy przeglądzie to by "wyszło"..?

---------- Post dodany o godzinie 10:31 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:28 ----------

"....tak wiec ja sie zdecydowałem i po usunieciu paru usterek w moim aucie napajam sie przyjemnoscia z jezdy....."

A ten "pare usterek" to co to było przykładowo i jakie koszty? dzieki.

---------- Post dodany o godzinie 10:59 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:31 ----------

i jeszcze jedno - gdzies zasłyszałem ze wymiana samych świec w 147 to kwota ponad 700pln!! to prawda?? mały szok

Arturo147
    Gość

Domyślnie

Musiałem poprawic kostke poduszek powietrznych (przerywało połączenie" i wyskakiwał mi bład(koszt-spięcie kostki plastikową spinką to jakies 50 groszy i usuniecie błędu 50 zł...wymieniłem przepływomierz-350 zł(ale robiłem to w ASO) i musiałem wymienic zegary poniewaz przestały działac-cały panel z zegarami kupiłem za 300 zł i wymieniłem sam) Niby koszta nie sa małe,ale teraz mam spokój a takie usterki mogły sie zdarzyc w kazdym aucie,wystarczy wejsc na inne fora a sam zobaczysz,inne marki maja podobne problemy.Co do świec to nie wiem dokładnie,ale mozna kupic napewno dobre swiece taniej,jeszcze nie wymieniałem wiec nie bede cie wprowadzał w błąd,napewno ktos kto to robił pomoze ci bardziej.Jesli chodzi o zuzycie oleju to ja od wymiany do wymiany (10.000 km)dolewam około 1,5 litra,ale 90 procent ludzi których znam i maja AR 147 maja podobny "problem".Kolejny temat to zawieszenie,narazie słysze w mojej Belli pare stuków ale wezme sie za to po zimie i bede miał spokój na kolejne 3 lata,wiec tez nie jest to jakis straszny temat.

---------- Post dodany o godzinie 11:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:32 ----------

Kolego teraz dopiero spojrzałem na cene tej AR która wypatrzyłes....czy ona nie jest aby za niska???Moze to autko ma jakies wady ze tak tanio ktos chce ja sprtzedac????moja jest o rok starsza i dałem za nia 16.500 wiec chyba powinienes dokładnie sprawdzic ten egzemplarz zebys sie nie wbił na minę.

matrix
    Gość

Domyślnie

oczywiście sprawdze ją w aso

Użytkownik Romeo Avatar 156X
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.

Domyślnie

i miej kolego oko na sprzedającego będąc na przeglądzie... rozumiesz wiesz da kilka złotych w łapę i będzie że auto jest cacy - a najlepiej jakbyś pojechał do znajomego mechanika. Nie mówię że akurat ten sprzedający musi taki być ale słyszałem o kilku takich przypadkach. Pozdrawiam i prawie witam w gronie Alfaholików

Użytkownik Alfa i Omega Avatar areyoufine
    Mieszka w
    Kalisz/Ostrów WLKP
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

jeśli chodzi o świece, silniki Twin Spark są wyposażone w dwie świece na cylinder. Mniejsza i większa. Co za tym idzie, większe koszty

matrix
    Gość

Domyślnie

ok, dzięki panowie,
    aso sam wybiorę także sprzedawca nic nie bedzię wiedzial gdzie jedziemy.
    co do świec - co ile km powinno się je wymieniać?
    i jak wyglada temat rdzy w alfach ok 8 letnich?

---------- Post dodany o godzinie 19:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:48 ----------

---------- Post dodany o godzinie 11:35 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:32 ----------

Kolego teraz dopiero spojrzałem na cene tej AR która wypatrzyłes....czy ona nie jest aby za niska???Moze to autko ma jakies wady ze tak tanio ktos chce ja sprtzedac????moja jest o rok starsza i dałem za nia 16.500 wiec chyba powinienes dokładnie sprawdzic ten egzemplarz zebys sie nie wbił na minę.[/QUOTE]

Kurcze cena może i jest niewysoka, ale tak patrze na otomoto i z rocznika 2002 ta cena nie jest chyba jakas nadzwyczajnie niska....

Użytkownik Alfa i Omega Avatar shrek2oo7
    Mieszka w
    Warszawa, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS 150HP Selespeed 2001

Domyślnie

Oj mi się wydaje, że jednak za niska ta cena. Sam jak byłem na etapie kupowania w maju to miałem okazję się przyjrzeć egzemplarzom w takiej cenie. Zazwyczaj były mocno zniszczone w środku, elementy nadwozia się dobrze nie schodziły. Przebiegi zapewne co najmniej 2 razy wyższe niż na licznikach. Oglądałem jedną 1.6 105HP, która chodziła jak diesel. Większość w tej cenie jest sprzedawana przez komisy. Na zdjęciach może i ładnie wyglądają, ale na żywo już nie są takie fajne. Dopiero od 15000 można znaleźć coś ładnego. Ja swoją kupiłem za niewiele ponad 16000, od prywatnego właściciela, z udokumentowanym przebiegiem 69 tysięcy, nigdy nie widziała lakiernika . Co dziwne, mimo iż pochodzi z Polski ma pełne wyposażenie oprócz skóry. Zobacz sobie na żywo taką za 12k i za 16k i zobaczysz jaka jest kolosalna różnica(np. w pracy silnika).

whisky2012
    Gość

Domyślnie

Co do blachy to nie martwił bym się za bardzo, Alfy stoją w pierwszej czołówce biorąc pod uwagę karoserię ale oko należy zawiesić na nadkolach i całym układzie wydechowym.
    Co do silnika główną uwagę zawiesił bym na wariatorze, można to sprawdzić przy diagnostyce lub zimnym silniku , czyli po nocnym odpoczynku odpalając autko ma być słychać dżwięk ts a nie diesel bynajmniej przy pierwszych 3-5 sek (najlepiej przy jak najniższej możliwej temperaturze powietrza)
    to już jest oznaka lipnej pracy wariatora i co idzie za tym jego wymiana .
    Myślę że pomoże Ci to gdyż po zakupie warto by było wymienić rozrząd i przy okazji wariata jeżeli jest taka potrzeba ....
    pozdrawiam