Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Problem z poduszkami - swiecace ikonki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar anmark2301
    Mieszka w
    Sligo, ROI
    Auto
    AR147TS 120KM 2002

Domyślnie Problem z poduszkami - swiecace ikonki

Mimo iz jak czytalem problem ten jest w AR 147 powszechny rozpoczynam nowy temat gdyz:
    1. w sposob ciagly swieci sie ikonka poduszki(czerwona), posprawdzalem polaczenia i pewnie pojechalbym na skasowanie bledu ale...
    2. wyczytalem w innym poscie, ze ikonka poduszki pasazera powinna migac przy uruchomieniu auta i zgasnac lub nie w zaleznosci czy wlaczona czy sami ja wylaczylismy. U mnie gdy przekrecam kluczyk(bez uruchamiania silnika) kontrolka ta swieci swiatlem ciaglym(pomaranczowym) a po odpaleniu silnika znika i to niestety w obu przypadkach tj. bez roznicy czy poducha aktywna czy wylaczona kluczykiem ( z boku deski).
    Moze mial ktos cos podobnego lub jakies pomysly zanim pojade na kompa i zjedza mnie cenowo koledzy irlandczycy...z gory dziekuje za pomoc.
    P.s. sorki za brak polskich znakow
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 03-10-2010 o 11:37

wojtekml
    Gość

Domyślnie

1. Jeśli ikonka poduszki nie zniknęła to prawdopodobnie nadal masz problem z połączeniami bądź czymś innym. Błędów nie musisz kasować, jeśli wszystko będzie dobrze to ikonka powinna zniknąć.
    2. Ikonka poduszki pasażera miga przy uruchomieniu samochodu sygnalizując że poducha pasażera jest aktywna po czym znika całkowicie (należy wyłączyć kluczykiem w przypadku przewożenia dziecka z przodu). U Ciebie będzie świecić tak długo jak długo komputer będzie miał odczyt o błędzie.

Posprawdzaj połączenia raz jeszcze bardzo dokładnie, jeśli nadal będzie świecić to nie pozostaje nic innego jak jechać na kompa który pokaże co może być uszkodzone.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wojtekml ; 03-10-2010 o 11:18

Mieszka w
    Sligo, ROI
    Auto
    AR147TS 120KM 2002

Domyślnie

ikonka poduszki pasazera gasnie po uruchomieniu silnika i to nawet wtedy gdy jest wylaczona a wtedy o ile wiem powinna swiecic ciagle informujac o jej wylaczeniu, przynajmniej tak wynika z innych postow, tak samo mam w megane 2. Mam jednak nadzieje iz jest to zwiazane z bledem polaczenia, obys mial racje... i czy aby napewno po poprawieniu polaczen czerwona ikonka zniknie sama bo opinie co do tego na tym forum sa podzielone, wracajac do megane 2 - problem jest b. podobny, tez po przesunieciu fotela zapala sie ikonka poduszki a po poprawieniu polaczenia znika bez potrzeby podlaczania do kompa w celu wykasowania bledu. Co do belli to kolorek mamy ten sam ino silnik inny, trzeba przyznac pikne autko, pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał anmark2301 Zobacz post
    ikonka poduszki pasazera gasnie po uruchomieniu silnika i to nawet wtedy gdy jest wylaczona a wtedy o ile wiem powinna swiecic ciagle informujac o jej wylaczeniu, przynajmniej tak wynika z innych postow, tak samo mam w megane 2. Mam jednak nadzieje iz jest to zwiazane z bledem polaczenia, obys mial racje... i czy aby napewno po poprawieniu polaczen czerwona ikonka zniknie sama bo opinie co do tego na tym forum sa podzielone, wracajac do megane 2 - problem jest b. podobny, tez po przesunieciu fotela zapala sie ikonka poduszki a po poprawieniu polaczenia znika bez potrzeby podlaczania do kompa w celu wykasowania bledu. Co do belli to kolorek mamy ten sam ino silnik inny, trzeba przyznac pikne autko, pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie.
    Szczerze powiedziawszy nie sprawdzałem czy ikonka poduchy pasażera świeci cały czas jak jest wyłączona bo nie miałem potrzeby. Ja mam załączoną i tylko miga z początku a potem gaśnie. Co do ikonki czerwonej poduchy to miałem podobny problem z fotelem pasażera. Poprawiłem połączenia i ikonka zniknęła, błąd natomiast został w komputerze który później wykasowałem vag-iem.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Sligo, ROI
    Auto
    AR147TS 120KM 2002

Domyślnie

poprawiales poprzez zlutowanie przewodow czy tylko docisniecie kostki

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał anmark2301 Zobacz post
    poprawiales poprzez zlutowanie przewodow czy tylko docisniecie kostki
    Na razie u mnie pomogło dociśnięcie kostki oraz spięcie przewodów aby nie "latały" podczas przesuwania fotela. Do dzisiaj nie pojawiła się ikonka.
    Jeśliby dociśnięcie by nie pomogło na pewno zlutowałbym je porządnie.

Mieszka w
    Sligo, ROI
    Auto
    AR147TS 120KM 2002

Domyślnie

no to przyjdzie mi sie pobawic we wtorek i pogimnastykowac a i zadzwonic do sprzedawcy z grzecznym zapytaniem czy cosik dzialo sie z autem przed przegladem. Tak sobie mysle, ze do czasu uporania sie z poducha pasazera nie ma szans na znikniecie ikonki czerwonej, w koncu pokazuje ona bledy calego ukladu, nigdzie na forum nie znalazlem takiego przypadku a wertuje stronki juz pare dni...z bella jak z kobieta - nigdy nie poznasz do konca, pozdro

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Poznasz co ją boli jedynie z kompem w ręku albo u diagnosty. Powinien pokazać o co dokładnie chodzi i gdzie szukać przyczyny.
    No chyba że akurat trafisz w problem i zlutujesz sam.

Mieszka w
    Sligo, ROI
    Auto
    AR147TS 120KM 2002

Domyślnie

jak tylko cos sie wyjasni napisze no chyba ze ktos mial podobnie i oswieci, dzieki i narka

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    Szczerze powiedziawszy nie sprawdzałem czy ikonka poduchy pasażera świeci cały czas jak jest wyłączona bo nie miałem potrzeby.
    Ja sprawdzam regularnie od kilku miesięcy i żółta kontrolka świeci się ciągle, gdy wyłączymy ją z boku kluczykiem.

A kolega, który ma problem z poduszkami, może niech zacznie od sprawdzenia, czy poduszki fizycznie w samochodzie są, czy błędy to wina elektroniki. Może ktoś kiedyś coś pospinał na sztywno, a teraz problemy wychodzą.