Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Szalejące wycieraczki

r_e_b_e_l
    Gość

Domyślnie Szalejące wycieraczki

Koledzy moja bella cierpi na przedziwną przypadłość, która odzywa się zawsze od jesieni do wiosny - zakładam, że ma to związek z wilgotnością i opadami.
    Mianowicie wycieraczki dostają wścieklizny - po ich odpaleniu poruszają się bardzo nerwowo w różne różne strony pokonując za raz kilka centymetrów, raz kilkanaście, innym razem zablokują się na górze szyby usilnie próbując zetrzeć jedynie 5 ostatnich centymetrów swojego zasięgu. Trwa to różnie i nie sposób i przerwać - kończą szaleństwa kiedy uznają to za stosowne

I terazmoje pytanie gdzie siedzi jakiś przerywnik lub inne ustrojstwo związane z wycieraczkami i podatne na zalanie, zawilgocenie ?

ps.nie działa mi również tryb automatyczny połączny z czujnikiem deszczu, ale to mi już mniej przeszkadza

Z góry dziękuję

R_e_b_e_l
    166 2.0 TS
    '99

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Moze na poczatek sprobuj tego. Najtansze a napewno nie zaszkodzi http://www.forum.alfaholicy.org/166/...a_deszczu.html

A i slyszalem jeszcze o czyms takim : czyszczenie mechanizmu wycieraczek: http://alfaromeo.auto.com.pl/forum/v...ca3800a3a30e99
    Ostatnio edytowane przez redek83 ; 22-11-2010 o 03:45
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

maly_swd
    Gość

Domyślnie

ja wlasnie przerabiam to
    U mine do wymiany mechanizm wycieraczek ( tam jest taki czujnik polozenia wycieraczek i on sie "wytarl").

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Ja niedawno wymieniałem mechanizm wycieraczek - pękło jedno z tych plastikowych łożysk łączących ramiona mechanizmu z silniczkiem. Jedna rada - trzeba się trochę przyłożyć przy ustawianiu "punktu startowego" wycieraczek. Najlepiej najpierw złożyć silnik i mechanizm do kupy, odpalić wycieraczki żeby silnik zatrzymał się w punkcie spoczynkowym, a dopiero potem przykręcić wycieraczki, ułożone już maksymalnie poziomo. Wiem, że to niby oczywiste, ale nie zwróciłem na to uwagi podczas montażu i moje wycieraczki najpierw robiły ruch w dół pod maskę, a potem wyjeżdżały na pół szyby .

r_e_b_e_l
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    Moze na poczatek sprobuj tego. Najtansze a napewno nie zaszkodzi http://www.forum.alfaholicy.org/166/...a_deszczu.html

A i slyszalem jeszcze o czyms takim : czyszczenie mechanizmu wycieraczek: http://alfaromeo.auto.com.pl/forum/v...ca3800a3a30e99
    Dzięki Panowie - tyko uporam się z przeziębieniem i zabieram się za demontowanie mechanizmu zgodnie z podanym linkiem mam przeczucie, że to to cholerstwo - w koncu objawy identyczne.

ps. Kalibracja nie pomagała, już kiedyś to przerabiałem

Dzięki - dam znać co i jak po operacji