Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Zamarzło? Czy coś padło?

kamikaze1988
    Gość

Domyślnie Zamarzło? Czy coś padło?

Witam, właśnie udało mi się wrócić Bellą do domku. Problem zaczał się jak wyjechałem z domu. Podgrzałem trochę Bele pod domem, i pomalutku pojechałem nie przekraczając 1500rpm, odczuwałem takie 1-sekundowe przyhamowanie silnikiem tak jakby nie pracował, działo się tak ze 2-3 razy. Potem tak padł że ledwo co się ciągnął samochód i zaświeciła się marchewa. Zgasiłem podpompowałem 3 razy pompką odpaliłem i po dłuższej chwili kontrolka zgasła, jechał normalnie po 6km dalej to samo dojechałem do domu, zgasiłem podpompowałem, a kontrolka nie gaśnie, i nie chodzi do konca dobrze tak jakby mało paliwa dostawał. Co to może być ? Dodam, że jest -8C, Tankowałem na tej samej stacji rano zrobiłem 100km przy tej samej temp i ok było. Dotankowałem po południu i takie jaja. Filtr paliwa nowy, przepływka nowa. Prosze o porady

marceell
    Gość

Domyślnie

kiepskie paliwo moim zdaniem. myślisz że jak ta sama stacja co zawsze to i paliwo to samo?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał marceell Zobacz post
    kiepskie paliwo moim zdaniem. myślisz że jak ta sama stacja co zawsze to i paliwo to samo?
    Dokładnie.

Zresztą na forum już jest cała masa postów dotyczących problemów z racji paliwa. Prawdopodobnie wytrąciła Ci się parafina z paliwa i zatyka układ paliwowy. Dolej do baku dodatek zimowy do ON, wyjeździj możliwie do końca i zatankuj konkretnego paliwa. Ja osobiście tankuję tylko na Statoil lub Shell i nigdy nie miałem problemów nawet przy -25.

Poza tym jeśli masz rachunek, paragon za tankowanie i auto zostanie unieruchomione na drodze z racji złej jakości paliwa (lub nieprzystosowanego do pory roku) to możesz śmiało występować o zwrot kosztów holowania, naprawy itd.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stereo
    Mieszka w
    Poznań, Poland, Poland
    Auto
    Brak

Domyślnie

Cytat Napisał marceell Zobacz post

Dokladnie mi tez z 2tyg temu sie zapalila marchewa telefon do znajomego i wlasnie wina kiepskiego paliwa przepalilem to wyzszymi obrotami i bylo dobrze i dowiedzialem sie ze na stacji lotos u mnie wala w ch..a i teraz leje na orlenie verva i wszystko ok problem z marchewa sie skonczyl.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Tak jak koledzy piszą wyżej,parafina.Dobrze by było jakbyś podgrzał filtr paliwa opalarką np,albo wstawił autko do podgrzewanego garażu.Na przyszłość dolewaj uszlachetniacz,to naprawdę pomaga wiem po sobie i szczeże mogę ci polecicć Diesel Skyyd.

kamikaze1988
    Gość

Domyślnie

Ile taki uszlachetniacz kosztuje?? i jak z dawkowaniem??

marceell
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał stereo Zobacz post
    Dokladnie mi tez z 2tyg temu sie zapalila marchewa telefon do znajomego i wlasnie wina kiepskiego paliwa przepalilem to wyzszymi obrotami i bylo dobrze i dowiedzialem sie ze na stacji lotos u mnie wala w ch..a i teraz leje na orlenie verva i wszystko ok problem z marchewa sie skonczyl.
    Widzisz ja w czwartek zatankowałem vervę 98 i od razu spadły obroty i marchewka się zapaliła. Któryś raz z rzędu złamałem swoją zasadę i zatankowałem vervę i kłopoty....

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

kamikaze1988-litrowa butelka to jakieś 32zł.Dawka to 1l na 1000l czyli 10ml na 10l.Ja go stosuje przez cały rok przy każdym tankowaniu.Efekt: miększa praca,lepszy rozruch ( zwłaszcza teraz) ,niby konserwacja wtryskówi o wiele spokojniejsze sumienie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar fiejtekt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    147 1.9 JTD 2002r

Domyślnie

Według etykiety wychodzi ok 5 ml na 60L paliwa czyli tankowanie do pełna z rezerwy
    Ostatnio mi sie wlało ok 10 zobaczymy czy będą jakieś skutki uboczne

Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto

Domyślnie

fiejtekt-ale ,o jakim środku piszesz? Bo ja podałem dawke dla Diesell Skyyd.