Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Pomocy! Wypadło mi koło pasowe!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Łysy0800
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002r.

Domyślnie Pomocy! Wypadło mi koło pasowe!

Koledzy!
    W tym temacie:
    http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ktrycznym.html

pisałem o stukach z silnika. Ustaliliśmy, że stuka koło pasowe wału korbowego i że mogę przez jakiś czas z tym jeździć.

Dziś rano po odpaleniu auta poczułem straszny smród palonej gumy, a po chwili pod autem znalazło się to:

Wygląda to jak przykładowe koło pasowe z Allegro, ale bez środkowego pierścienia:

Auto "odprowadziłem" na bok.

Panowie, mechanika mam na poniedziałek. Czy mogę bez tego jeździć? Czy mogę w tym stanie jechać do mechanika czy raczej holowanie?

fabick
    Gość

Domyślnie

Łojaaaaa. No to się rozwulkanizowało. Jeśli tak odpadło, to pasek pewnie też poleciał. Rzuć okiem czy nie zostały jakieś śmieci po pasku i jeśli nie masz daleko do mechanika to bardzo ostrożnie jedź (oby aku był dobry bo możesz stracić oświetlenie no i nie będzie wspomagania). Chociaż osobiście zalecałbym raczej holowanie. Bezpieczniej dla Ciebie.

MTechnix
    Gość

Domyślnie

Teoretycznie jechać można Ale praktycznie pojedziesz bez urządzeń pomocniczych :/ w tym oczywiście bez ładowania aku, no i wiesz została tam jeszcze jedna część koła, nie byłoby dobrze jakby się też rozpadła i coś rozwaliła.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Wielkie dzięki!

Laweta z assistance zamówiona- nie będę ryzykował poważniejszych uszkodzeń.

A mechanik dał się ubłagać na przyspieszoną wymianę koła

fabick
    Gość

Domyślnie

No, w sumie zdjąć koło, nadkole i odkręcić/przykręcić 4 śruby to nie jest takie łapu capu

A tak swoją drogą to powinieneś do Częstochowy na kolanach w podzięce polecieć za to, że to koło wypadło dołem
    Ostatnio edytowane przez fabick ; 21-12-2010 o 12:58

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał fabick Zobacz post
    No, w sumie zdjąć koło, nadkole i odkręcić/przykręcić 4 śruby to nie jest takie łapu capu

A tak swoją drogą to powinieneś do Częstochowy na kolanach w podzięce polecieć za to, że to koło wypadło dołem
    Nie będę kręcił przy czymś, na czym się nie znam. Znając życie- z 4 śrub pewnie gdzieś mi 1 zginie

A górą koło by raczej nie poleciało- jeżdżę z zamkniętą maską

MTechnix
    Gość

Domyślnie

Hehe to mógłbyś mieć skarbonkę na monety wielkości koła jakby poleciało w górę A tak bez żartów to mogło zrobić niezłe uszkodzenia jakby poszło rozpędzone i o jakiś inny element zahaczyło.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Racja, ogólnie miałem mnóstwo "szczęścia w nieszczęściu"- stało się to tuż pod domem, nie miałem problemu z odstawieniem auta na miejsce parkingowe, a samo koło wypadło mi dość bezwładnie- pewnie ledwo się już trzymało, o czym świadczył smród gumy i problem ze skręcaniem kierownicy podczas wyjeżdżania z parkingu.

Strach pomyśleć co by było, gdyby stało się to w trasie i koło by było "rozpędzone" pod maską...

fabick
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Łysy0800 Zobacz post
    Nie będę kręcił przy czymś, na czym się nie znam. Znając życie- z 4 śrub pewnie gdzieś mi 1 zginie
    Nie nie, nie o to mi chodziło tylko o mechanika, który łaskawie wciśnie Cię na termin i skasuje pewnie ekstra za chwilę roboty. Sam nie mam czasu ani chęci i pewnie też bym się własnoręcznie nie wziął za to, więc broń Boże nie chodziło mi o to, że powinieneś sam to zrobić

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał fabick Zobacz post
    Nie nie, nie o to mi chodziło tylko o mechanika, który łaskawie wciśnie Cię na termin i skasuje pewnie ekstra za chwilę roboty. Sam nie mam czasu ani chęci i pewnie też bym się własnoręcznie nie wziął za to, więc broń Boże nie chodziło mi o to, że powinieneś sam to zrobić
    Spoko. Mechanik faktycznie jakieś dąsy robił i łachę, ale oprócz tego koła będzie robić kilka innych rzeczy- np kompletna kontrola sprzęgła, i pewnie to go tak boli