Witam.
Zastanawiam się nad wymianą fabrycznych głośników na JBL. Pytanie czy to coś poprawi w dzwięku ? Próbował ktoś ? Co jest fabrycznie montowane ( wer.distinctive 2007 )
Aktualnie posiadam fabryczne glosniki + JVC KW-NX7000.
Witam.
Zastanawiam się nad wymianą fabrycznych głośników na JBL. Pytanie czy to coś poprawi w dzwięku ? Próbował ktoś ? Co jest fabrycznie montowane ( wer.distinctive 2007 )
Aktualnie posiadam fabryczne glosniki + JVC KW-NX7000.
Kiedyś próbowałem sobie zamontować z tej firmy do nissana 200sx i była to totalna porażka, seryjne stare grały lepiej niż nowe o tych samych parametrach JBL, może w 159 będzie lepiej ale...do alfy 155 też sobie kupiłem nowe, dobrali mi ludzie którzy się tym zajmują i co ?? na drugi dzień sprzedałem i kupiłem używane bo tamte grały cicho i nie przenosiły wszystkich częstotliwości jak oryginalne. Pozdrawiam
Nie jest chyba tajemnicą że dobry i dobrze dobrany głośnik w zestawie jest najważniejszą jego częścią . Jeśli nie masz sam w tym doświadczenia radziłbym skorzystać z usług którejś z firm car audio , napewno optymalnie dobiorą ci głośniki i profesjonalnie zamontują .Ja wiele lat temu wymieniłem w swojej 156 wszystkie fabryczne głośniki na firmę PHD ( ale nie te high-endowe tylko tzw. budżetowe) i poprawa była zdecydowana, ale dobierali mi to profesjonaliści z firmy Bemocar . W 159 uznałem że fabryczny zestaw mi wystarczy i nie inwestowałem w tym kierunku .
AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
BMW 540i G30 ( 2019 -
Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!
W 159 system fabryczny jest lepszej jakości niż budżetowe systemy głośnikowe. Aby odczuć poprawę brzmienia należało by wydać na to grubsze pieniążki, a także skorzystać z usług strojenia systemu pod akustykę samochodu co oferuje niewiele polskich firm Car Audio, a jeszcze mniej ma o tym tak naprawdę pojęcie![]()
Seria w 159 jest dość dobrze pomyślana. Drzwi są zamkniętą przestrzenią bez otworów i tworzą dobre pudło rezonansowe. Do tego wszystko jest w miarę stabilne a i głośniki robią dobre wrażenie wizualne. Gra to o niebo lepiej niż seria w 156 a zmiana samych głośników nie wiele da i trzeba by tak zrobić, jak pisze Intell.
ja zmieniłem tylko radyjko na pioniera pisze jak sie czyta zawsze zapominam jak to się pisze, radyjko ma mnóstwo funkcji ustawienia także wyciska z seryjnych głośników wszystko co najlepsze co do głośników seryjnych nie mam nic do zarzucenia może też zależy co kto słucha i jak głośno ja raczej rock i cięższy klimat i nie słucham głośniej jak 1/3 możliwości radia i głośników bo głośniej to już nie przyjemność a tortura kto co lubi
Jako audiofil moge powiedzieć jedno,nowe głośniki nie będą grały dobrze od razu po wyjęciu z pudełka, na dobre brzmienie trzeba poczekać. Może to zabrzmi dziwnie ale głośniki jak i silniki naszych samochodów muszą sie "dotrzeć" następuje to po około tygodnia do dwóch, po tym czasie można oceniać ich jakość. Osobiście w samochodzie mało slucham muzyki i z tego powodu inwestycja w leprzy system była bezsensowna, dla tego mam fabryczny i radio pioneera, razem daje to zadowalający efekt jak na słuchanie RMF-u wdrodze do pracy lub z. Słuchaniem muzyki rzkoszyje sie wdomu. Pzdrawiam.
Jakie głośniki by tam nie zamontowac, to ja nie słyszałem jeszcze audio brzmiacego w miarę dobrze gdy na pokładzie nie było wzmacniacza..
---------- Post dodany o godzinie 11:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:54 ----------
Jakoś mam odmienne zdanie.. coś lekkiego można sobie cicho puscic, ale Nirvana ttp. to miedzy 3/4 a full..![]()
pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9