Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Otwieranie bagażnika, niedziałające zapalniczki i podgrzewanie foteli

Użytkownik Ogier Avatar Martuś
    Mieszka w
    Wielkopole, Konin, Poznań, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD, 2000r.

Domyślnie Otwieranie bagażnika, niedziałające zapalniczki i podgrzewanie foteli

Witam. Mam kilka pytań dotyczących elektryki w mojej Alfie. Pierwsza sprawa dotyczy otwierania bagażnika ze skrytki, u mnie to nie działa.. Druga to brak prądu w zapalniczkach. A trzecia to niedziałające przyciski od podgrzewania foteli. Gdzie mam szukać przyczyn i jak to naprawić?

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

1. A otwieranie z kluczyka działa już przy delikatnym przekręceniu (elektrycznie) czy trzeba zrobić 1/4 obrotu (awaryjne mechaniczne)?
    2. Bezpieczniki sprawdzone?
    3. Co to znaczy niedziałające przyciski podgrzewania foteli? Świecą się ale nie grzeją, czy nie świecą w ogóle?

A generalnie we wszystkich 3 przypadkach zacząłbym od bezpieczników.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

1. u mnie przycisk się wciska a nie przekręca i w ogóle nie działa. Żeby otworzyć trzeba robić ponad 1/4 obrotu mechanicznego.
    2. Bezpieczniki sprawne
    3. Świeca ale nie grzeją ani trochę.

Czyli pewnie tylko elektryk samochodowy pomoże?

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Cytat Napisał Martuś Zobacz post
    1. u mnie przycisk się wciska a nie przekręca i w ogóle nie działa. Żeby otworzyć trzeba robić ponad 1/4 obrotu mechanicznego.
    No wciska się przycisk, ale ten sam efekt (elektryczne otwieranie) powinien być przy delikatnym przekręceniu kluczyka w klapie. Czyli u Ciebie w ogóle padło elektryczne otwieranie, raczej nie jest to problem z samym przyciskiem. Jeśli bezpiecznik ok, to zacząłbym od sprawdzenia wiązki, która idzie w gumowej osłonie do klapy bagażnika, z lewej strony. Standardowo kable się tam przecierają i może to być to. Możesz też rozebrać tapicerkę klapy od wewnątrz. Jeśli dobrze pamiętam to 2 wkręty są w tej niby-rączce od wewnątrz na wysokości zamka, reszta na zatrzaski. Jak zdejmiesz albo chociaż odchylisz tapicerkę, to widać tam mechanizm otwierania, może kostka nie łączy albo coś się urwało, albo prąd nie dochodzi...
    2. Bezpieczniki sprawne
    No to nie wiem, trzeba by te zapalniczki rozdłubać i obejrzeć .
    3. Świeca ale nie grzeją ani trochę.
    A to u mnie to samo w fotelu kierowcy (pasażer działa). Kiedyś się wezmę za to, prawdopodobnie albo coś przy przycisku nie łączy albo podłączenie maty przerwane. Trzeba rozebrać i popatrzeć.

Czyli pewnie tylko elektryk samochodowy pomoże?
    Ojtam ojtam, elektryk zaraz, parę piwek, ładne popołudnie i do roboty

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    No wciska się przycisk, ale ten sam efekt (elektryczne otwieranie) powinien być przy delikatnym przekręceniu kluczyka w klapie. Czyli u Ciebie w ogóle padło elektryczne otwieranie, raczej nie jest to problem z samym przyciskiem. Jeśli bezpiecznik ok, to zacząłbym od sprawdzenia wiązki, która idzie w gumowej osłonie do klapy bagażnika, z lewej strony. Standardowo kable się tam przecierają i może to być to. Możesz też rozebrać tapicerkę klapy od wewnątrz. Jeśli dobrze pamiętam to 2 wkręty są w tej niby-rączce od wewnątrz na wysokości zamka, reszta na zatrzaski. Jak zdejmiesz albo chociaż odchylisz tapicerkę, to widać tam mechanizm otwierania, może kostka nie łączy albo coś się urwało, albo prąd nie dochodzi...
    a rzeczywiście ta wiązka kabli czasami mi wystaje spod klapy i często się ją przygniecie :/ z większym rozkręcaniem to zaczekam do jakiegoś ciepłego weekendu i za kimś kto mi to spróbuje zrobić.

Cytat Napisał yoozef Zobacz post
    Ojtam ojtam, elektryk zaraz, parę piwek, ładne popołudnie i do roboty
    ładne popołudnie i jakaś męska ręka bo ja się na elektryce za bardzo nie znam