Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: [156] wciskam gaz i nic -nie wchodzi na obroty

LSTOMAS
    Gość

Domyślnie [156] wciskam gaz i nic -nie wchodzi na obroty

Witam!! Mialem zmieniana skrzynie biegow w swojej AR Mechanicy zalozyli skrzynie poskladali alfe i juz ze skrzynia jest OK. Powstal kolejny problem: Odpalam jest ok naciskam gaz i nic nie wchodzi na obroty, jak jakims cudem uda sie do 2.5 tysiecy ja rozkrecic przelaczy sie na lpg i juz jest ok. Na lpg wchodzi na obroty normalnie. Co to moze byc? Kontrolka wtrysku zapala sie tylko na chwile po przekreceniu kluczyka i gasnie Pomozcie !!!!!!

Lukasz1983
    Gość

Domyślnie

dolaczam sie do pytania-Czy kontrolka wtrysku powinna sie palic do momentu gdy imobiliser zalapie??

LSTOMAS
    Gość

Domyślnie

Juz sprawa wyjasniona. Okazalo sie ze przeplywomierz mam do bani Narazie go odlaczylem i jezdze bez wiec teraz kontrolka wtrysku pali sie caly czas. Na dniach kupie nowy przeplywomierz. PS no wlasnie jak to jest z ta kontrolka? Kiedy powinna zgasnac po odpaleniu auta czy pare sekund po przekreceniu kluczyka?

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Niedawno miałem to samo - walczyłem z tym ze 3 miesiące - na zimnym nie chciał ciągnąć, a jak się jesienią oziębiło, to po uruchomieniu silnika nie mogłem nawet ruszyć, do czasu aż silnik się rozgrzał. A jak udało się przełączyć na LPG to problem znikał.
    Winny był przepływomierz - wymieniłem i po sprawie.
    Spróbuj najpierw odłączyć wtyczkę z przepływomierza - jak będzie chodził dobrze (powinien mieć nawet większe obroty niż normalnie i oczywiście będzie się cały czas paliła kontrolka wtrysku), to już będziesz znał na 100% przyczynę awarii.
    Co do kontrolki wtrysku, to ma zgasnąć po uruchomieniu silnika. A jak się włączy zapłon i chwilę poczeka nie uruchamiając silnika, to też zgaśnie.

Kondziu
    Gość

Domyślnie

Spróbuj najpierw odłączyć wtyczkę z przepływomierza - jak będzie chodził dobrze (powinien mieć nawet większe obroty niż normalnie i oczywiście będzie się cały czas paliła kontrolka wtrysku), to już będziesz znał na 100% przyczynę awarii.
    Co do kontrolki wtrysku, to ma zgasnąć po uruchomieniu silnika. A jak się włączy zapłon i chwilę poczeka nie uruchamiając silnika, to też zgaśnie.[/quote]

Witam Panowie, mam podobny problem na zimnym szarpie mi silnikiem i nie da sie wogole dodac gazu kiedy przelaczy sie na LPG jest ok. Czytalem Wasze posty i dzis rano zdjalem wtyczne z przeplywomierza i chodzil normalnie na wolnych obrotach ale jak tylko dodalem gazu to praktycznie gasl... Jak sie troche zagrzeje jest juz lepiej ale ze zdjeta wtyczna nie da sie jechac nawet na cieplejszym... (czemu?) Zastanawia mnie tez czemu jak juz zlapie temperature ok 60/70 stopni i jechalem na LPG przelaczam na benzyne i do 3 tys obr. szarpie go i nie jedzie, jak go przegazuje juz zaczyna normalnie chodzic... Wogole mam przymulony do 3 tys potem jakby "turbinka sie zalaczala", PROSZE POMOZCIE MI !! Alfa 156 1.8 TS, dzieki za wszelkie odpowiedzi i wskazowki.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

W przypadku instalacji LPG należy uważać na wtryski. Czasem dobrze, dla odmiany jest pojeździć na benzynie, by nie "zapiekł" się układ wtryskowy. Wujek miał tak w swojej 146 T.S. - zapiekły się wtryski, bo w zasadzie nawet zapalał samochód na LPG (bez komentarza) naszczęście udało się je odratować
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Kondziu
    Gość

Domyślnie

ale ja dosyc czesto jezdze na benzynie... tragedia jest, rano zero reakcji na gaz ksztusi go dlawi, cos jakby "strzela" jak dam mu gaz na full na chwile... potem juz wraca jakby do normy najgorzej na zimnym

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Proponuję takie kroki:
    - sprawdź, czy nie bierze lewego powietrza
    - sprawdź czy przepustnica nie jest zapchana/zanieczyszczona
    - sprawdź przepływomierz
    - sprawdź sondę lamba
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Kondziu
    Gość

Domyślnie

- jak sprawdzic czy nie bierze lewego powietrza?
    - przepustnica czyszczona
    -to odlaczeniu kostki chodzi lepiej ale tylko na wolnych obrotach dodam gazu i strasznie sie krztusi
    -sonda sprawdzana na komputerze i podobno ok

dzieki za odp i prosze dalej o pomoc

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Kondziu
    - jak sprawdzic czy nie bierze lewego powietrza?
    Sprawdź czy nie ma pęknięć, nieszczelności w układzie.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.