Witam.Mam pewien problem z moją Alfinką![]()
Zmieniłam felgi na aluminiowe i auto normalnie mi "pływa" po drodze a jak już jadę po nierównościach to już całkiem mnie nosiCzy ktoś może wie co może być powodem tego? z góry dzięki za info! Pzdr
Witam.Mam pewien problem z moją Alfinką![]()
Zmieniłam felgi na aluminiowe i auto normalnie mi "pływa" po drodze a jak już jadę po nierównościach to już całkiem mnie nosiCzy ktoś może wie co może być powodem tego? z góry dzięki za info! Pzdr
Pewnie winna jest szerokość opony lub np za wąska felga w stosunku do opon. W pierwszym przypadku nie mieści się auto w koleinach (nawet minimalnie są wyczuwalne przez zawieszenie) a w drugim opona za bardzo pracuje na feldze bo ścianki boczne są mało sztywne. Jeszcze bym sprawdził ciśnienie na początek.
Tak felgi proste, wyważone. a oponki to 205/50 16'. Mechanik mi powiedział,że trzeba ustawić zbieżność, ale coś nie chce mi się w to wierzyć, bo na stalówkach było wszystko ok.
a może to tylne wachacze - dokładnie wzdłużne...
A możliwe by było, że to przez tulejki z tyłu???
Możliwe. Przy szerszych oponach zawias jest czulszy i bardziej przenosi się to na zachowanie auta.
Mam to samo. Ponoć mam trafioną oponę (kupiłem razem z felgami), ale i tak na starcie zmieniam 225/45/17 z przodu na 215. A może dać na przód 205/45/17? ET 40.5