Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: silnik buczy na wolnych obrotach

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szefo79
    Mieszka w
    Pobiel
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 Jtdm 175 KM

Domyślnie silnik buczy na wolnych obrotach

witam
    Na wolnych obrotach silnik buczy , słyszalne jest to w kabinie na zewnątrz pracuje ok tak jakma byc.
    Dodatkowo podczas odpalania i gaszenia zatrzesie troche budą a powinien mimo ze diesel chyba miekko odpalać.
    Miał ktoś taki przypadek?
    czyżby poduszki silnika?
    Mechanior twierdzi ze sa w miare ok jego zdaniem nadaja sie jeszcze do eksploatacji
    moze macie jakies pomysly co jeszcze moze powodowac takie zachowanie, moze koło dwumasowe albo cos gdzies przytkane
    jesli chodzi o zachowanie podczas jazdy nie zauwazylem zeby byl słabszy , spalanie tez ok nie kopci.
    pozdrawiam i prosze o pomysły bo denerwuje taka głośna praca na postoju

aha jesli chodzi o układ wydechowy rowniez mechanik twierdzi ze jest ok

---------- Post added at 19:11 ---------- Previous post was at 19:11 ----------

jeszcze jedno wydaje mi sie ze to buczenie nasila sie wraz ze wzrostem temp. silnika
    słuch absolutny to nie jest umiejętność grania Chopina bez nut lecz zrozumienie komunikatów na dworcu PKP

Mieszka w
    Pobiel
    Auto

Domyślnie

ponawiam czy waszym zdaniem moze miec wplyw fakt iz wymienialem niedawno rozrzad zrobilem jakies 3000 moze 4000 tys km i pasek nie byl kontrolowany co do jego naciagu moze sie poluzowal i stad to to buczenie i dziwny halas przy ruszaniu na samym sprzegle
    słuch absolutny to nie jest umiejętność grania Chopina bez nut lecz zrozumienie komunikatów na dworcu PKP

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

Zatrzęsie budą bo to normalne dla diesla, w dodatku nie masz klapy tłumiącej i inaczej ten silnik będzie gasł niż np. 16v Jtd. Ciężko też powiedzieć jak duże te wstrząsy masz jak samochodu na oczy się nie widziało. Niech ktoś opala, a Ty zobacz jak zachowuje się poducha pod silnikiem, dodatkowo stan drążka reakcyjnego. Buczy diesel zazwyczaj jak nie ma filtra powietrza ale chyba nikt Ci go nie wyciągną. Jak nie buczało przed wymiana rozrządu to tam bym szukał przyczyny.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...alfowskie.html

Michtom
    Gość

Domyślnie Alfa 166 2.4 Jtd

Mam dokładne ten sam problem i objawy. Walczę z nim od roku! Został wymieniony praktycznie cały napęd (pasek, koła pasowe, napinacz...). Wymienione także wtryski. Samochód kupiłem po wymianie rozrządu, ale czy to ma jakieś znaczenie?
    Buczenie nasila się przy dłuższej pracy na postoju. Po przepaleniu silnika na trasie buczenie jest minimalne (do zaakceptowania). Po za tym "drobnym" mankamentem silnik pracuje bez zarzutów. POMOCY!

Mieszka w
    Pobiel
    Auto

Domyślnie

ja chyba dzis doszedłem do tego co jest winne
    sciagnałem pasek wielortowkowy i buczenie ustało
    ponadto zmierzyłem napiecie na akumulatorze i wyszło duzo zamałe jakies 13A
    biore sie wiec za generalke alternatora
    ja rowniez wymienilem wszystkie rolki napinacz pasek itp.
    został tylko alternator i z tego co sdzis wyczytałem na forum potrafi niezle buczec jesli jest niesprawny a slychac roznice jak sie odpali bez paska rowkowego

Michtom
    Gość

Domyślnie

Miałem to samo podejżenie co do alternatora. Na tą chwilę jestem coraz bardziej przekonany co do kończącej się pompy oleju. Co prawda mechanior z dużą pewnością że to może być dopiero po 200 tys. km. NIe mniej jednak jeśli to alternator to daj znać czy pomogło.
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

Wracając do wyciągania altka - mnie to czeka ponieważ szczotki się kończą. Dużo to roboty żeby go wyjąc?

Cytat Napisał Michtom Zobacz post
    Miałem to samo podejżenie co do alternatora. Na tą chwilę jestem coraz bardziej przekonany co do kończącej się pompy oleju. Co prawda mechanior z dużą pewnością że to może być dopiero po 200 tys. km. NIe mniej jednak jeśli to alternator to daj znać czy pomogło.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Pobiel
    Auto

Domyślnie

Szczerze pierwsz i ostatni raz sam go wyciagalem Masakra szczególnie bez kanału.
    Wracając do buczenia winne było sprzegielko altka.
    Niestety teraz mam kolejny problem , po spotkaniu z dziura w drodze pokrzywilem felge i od tamtej pory silnik dlawi się na dystansie pierwszych kilku km. Jak się rozgrzeje to mu przechodzi.
    Nie mam pojęcia czy koło pasowe dostało czy to coś innego
    Ostatnio edytowane przez szefo79 ; 07-05-2011 o 09:48