Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Umarły spryskiwacze

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie Umarły spryskiwacze

Dzisiaj dolalem plyn do spyskiwacza i chcialem przetrzec szyby, a tu nic cisza... przod, tyl, reflektory ani kropli, pompki nie slychac. Sprawdzilem bezpiecznik F43 kolo kierownicy i F09 kolo aku, wszytsko ok. Czy w modelu ze spryskiem reflektorow sa 2 pompki ? Jak sie do nich dostac?

baks
    Gość

Domyślnie

jezeli miales pusciutki zbiorniczek i dolales mozliwe ze brud zapchal spryskiwacze , a jak pompki nie slychac to chyba sprawa jasna ?

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Bardzo mi pomogles, jak sie tam dostac - oprocz ledwo widocznego wlewu (gratulacje dla inzynierow) nie widac zbiornika i pompek - juz ustalilem sa na 100% 2 sztuki. Czy sciagac czesciowo nadkole? Czy moze odkrecic zbiornik z plynem chlodniczym i wtedy tam sie dostane?

walle
    Gość

Domyślnie

Ostatnio tez mialem problem z pompka spryskiwaczy Wystarczy odkrecic zbiornik z plynem chlodniczym, kluczem 8 z tego co pamietam i masz wszystko na wierzchu.

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

Faktycznie wystarczylo odkrecic 3 sruby (klucz 7), ktore trzymaja zbiornik plynu chlodniczego i mamy dostep do pompek. Niestety obie byly niesprawne, do szyb kupilem chyba od opla (taki ze zbiorniczkiem) tylko wezyki trzeba bylo zamienic ale kosztowal polowe tego co do fiata/alfy. Niestety takiego do reflektorow nie udalo mi sie dobrac.
    Czy mozna jakos naprawic jeszcze tylna wycieraczke bo ten plastikowy element spryskiwacza porusza sie razem z wycieraczka i w spoczynku jest skierowany w prawo zamiast w gore...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar shrek2oo7
    Mieszka w
    Warszawa, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS 150HP Selespeed 2001

Domyślnie

U mnie to sprysk z tyłu nie rusza się w cale jak wycieraczka pracuje. A propos poprawiło się ciśnienie po zmianie pompki na tą od opla, czy nadal tak samo kiepsko działa?

Użytkownik Romeo
    Auto
    AR159 Q-tronic

Domyślnie

To że sprysk ma się nie ruszać to ja wiem, bo się nie ruszał i był w góre ustawiony, tylko chciałem to naprawić i pytam jak ??? Rozebrałem cały mechanizm i nie wiem jak przestawić te tulejkę ze spryskiem i żeby się nie ruszała.
    Spryskiwacz na pompce opla działa normalnie - nie powala ale tez nie jest to lanie z "cytrynki" - czy lepiej od oryginału, tego nie wiem bo to mojej zony auto i nie mam porównania tzn mam nie działało a teraz już działa...

Werno
    Gość

Domyślnie

jak już mowa o spryskiwaczach to może zapodam ciekawostke której niemoge ogarnąć
    więc tak... skończył mi sie płyn w zbiorniczku no i "wybuchła" pompka. Ok kupiłem nową zamontowałem, poskręcałem - działa, tylko problem gdy wciskam spryskiwanie na przód pryska z tyłu i na odwrót, myśle "sprawa prosta zamienie wężyki", zamieniłem jest OK.

Za jakiś czas wsiadam do auta i co ? ... wciskam spryskiwacz na przód, spryskiwacz daje płyn na tył, wciskam na tył ... spryskiwacz również daje płyn na tylną szybe <????>

No to do garażu, znowu kombinuje wężykami, poskręcałem działa. Z tym, że za dwa dni sytuacja sie powtarza ;/. Ta sytuacja powtórzyła się 3x no i zrezygnowany, zdenerwowany itp. przełożyłem wężyki tył na przód i na odwrót. I co dziwne teraz spryskiwacze podają płyn na tylną i przednią szybe z tym, że musze wciskać spryskiwacz na tył aby spryskało mi szybe z przodu...

znacie jakieś czary, żeby spryskiwacz działał tak jak powinien ?