Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: strasznie przymulona 156

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 jtdm140km

Domyślnie strasznie przymulona 156

witam, zakupiłem niedawno ponownie 156 1.6ts, i mam strasznie duży problem z mocą autka w pełnym zakresie obrotów, w porównaniu ze swoją poprzedniczką czy nawet ze 147 1.6 (105km) moja nowa bella wypada jak furmanka z gnojem. Wyczyściłem przepływomierz i przepustnice, świece i przewody były wymieniane przez poprzedniego właściciela (nie zaglądałem jeszcze na jakie) i auto nadal nie ma swojej mocy, co prawda zabiegi czyszczenia lekko poprawiły osiągi ale to nie jest jeszcze to do czego jestem przyzwyczajony. Diagnostyka odpada ponieważ za żadne skarby nie chce się połączyć z vagiem oraz elmem, a na examiniera mnie nie stać i nie lubię też płacić w aso (interfejsy i ustawienia 100% ok) dodam też że nie szarpie przy wkręcaniu się, po prostu jest zamulona, czy ktoś ma jakiś pomysł za co się zabrać żeby ją uzdrowić ? jest to rok 97 z gazem założonym w Holandii w 2006r (oczywiście porównuje do poprzedniczek jadąc na benzynie) przebieg na liczniku 165 po zużyciu wnętrza jak dla mnie realny, pozdrawiam i liczę na wasze pomysły

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _Mumin_
    Mieszka w
    W-W
    Auto
    156 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Do listy potencjalnych winowajców można dorzucić filtr paliwa, filtr powietrza, katalizator, sonda lambda, nieszczelny wydech i jeszcze pewnie kilka rzeczy.
    Bunga, bunga per tutti!

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 jtdm140km

Domyślnie

dzisiaj sprawdzę katalizator i wydech, a czy masz jakiś pomysł jak sprawdzić sondę bez diagnostyki komputerem ?

Mieszka w
    W-W
    Auto
    156 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

A próbowałeś podłączyć do ecuScana? Bez kompa uszkodzenia tego typu nie sprawdzisz, chociaż pownna Ci się świecić kontrolka sygnalizująca błąd. Tylko że świecenie kontrolki może być spowodowane wieloma czynnikami, a konkretną przyczynę poda ecuscan, będziesz też mógł sprawdzić parmatery na żywo.
    Bunga, bunga per tutti!

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Danek
    Mieszka w
    Gdańsk/Debrzno
    Auto
    Alfa Romeo 156 FL 1,9jtdm Była Alfa Romeo 156 2.0TS 2000r.

Domyślnie

czyszczenie przepływki jeśli jest uszkodzona nic nie daje. To ona jest najczęstszym problemem mocy. Pozdro

pieknylolo
    Gość

Domyślnie

w 1,6 nie ma filtra paliwa

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 jtdm140km

Domyślnie

oczywiście że próbowałem, niestety zero komunikacji :/ zaraz kupie filtry i tak jak pisałem wcześniej sprawdzę dzisiaj jeszcze układ wydechowy

Mieszka w
    W-W
    Auto
    156 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Cytat Napisał pieknylolo Zobacz post
    w 1,6 nie ma filtra paliwa
    Tak mi się coś właśnie kołatało w głowie, ale nie byłem pewny (jedna rzecz do wymiany mniej)

---------- Post added at 14:03 ---------- Previous post was at 14:01 ----------

Cytat Napisał Pyciu87 Zobacz post
    oczywiście że próbowałem, niestety zero komunikacji :/ zaraz kupie filtry i tak jak pisałem wcześniej sprawdzę dzisiaj jeszcze układ wydechowy
    Spróbuj jednej sztuczki, która u mnie pomaga. Odpal program diagnostyczny i dopiero wtedy p[rzekręć kluczyk. U mnie przy włączaniu ecuscan na włączonym kluczyku nie chce się połączyć, a jak go oszukam i włączam w trakcie łączenia z kompem, to odpala
    Bunga, bunga per tutti!

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 jtdm140km

Domyślnie

niestety sprawdzałem już tą sztuczkę nie wiem czy instalatorzy gazu czegoś nie popieprzyli z ecu bo przykładowo z abs łączy się bez najmniejszego problemu, filtr powietrza kupiłem dosłownie 5min temu także po pracy od razu go zamontuje czy ktoś ma może link do gotowego turtorialu jak przeprowadzić tą operacje?

---------- Post added at 15:10 ---------- Previous post was at 14:25 ----------

mam jeszcze jedną wprost zajeb***ą myśl, czy ktoś z forumowiczów z łodzi bądź okolic chciałby mi pożyczyć swój przepływomierz na 15min odwdzięczę się płynami wyskokowymi

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Z przepływomierzem i sonda mozna zrobic jeszcze tak ze po nagrzaniu do 90st odpiac jedno i jechac sie przejechac,jak bedzie jakas poprawa to zbadac dokladnie jedno i drugie jakie daje parametry i sprawdzic czy wlasciwe
    U mnie nie chcial silnik zwawo isc mniej wiecej od 4 tys i okazal sie przeplywomierz wlasnie