Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: awaria silnika - Alfa 156 2.0 TS

piotrek156
    Gość

Domyślnie awaria silnika - Alfa 156 2.0 TS

Witam.

Jakoś dwa miesiące temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Alfy 156 z silnikiem 2.0 TS z 1997 roku. Auto było dobrze utrzymane - potwierdził to także gościu ze stacji obsługi pojazdów. Od kupna przejechałem już jakieś 4-5 tyś km. Nic się nie działo, byłem nawet umówiony na wymianę oleju w przyszłym tygodniu. A tu nagle zonk. Dzisiaj zaświeciła mi się kontrolka od ciśnienia oleju (jak dobrze myślę). Po niecałych 100m auto stanęło na amen. Zostało odholowane do mechanika i stwierdził że albo poszedł rozrząd albo zatarł się silnik. Wspomnę tylko że dotychczas poziom oleju był w normie (+- w połowie). I tu mam pytanie do Was czy ktoś już się spotkał z czymś podobnym? Wiecie może jakie będą koszty napraw?

Pozdrawiam
    Piotrek

Użytkownik Alfa i Omega Avatar _Mumin_
    Mieszka w
    W-W
    Auto
    156 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Na starcie jedna uwaga, chociaż na nią może już za późno... jak kupujesz używany samochód, to pierwsze co robisz, to wymieniasz rozrząd w całości. Nawet jak sprzedawca Ci mówi, że zrobił to wczoraj. No chyba że ma faktury, ale wtedy też warto obejrzec pasek czy wygląda na nowy. Przy okazji wymieniasz olej, nawet jak wygląda tak, że można frytki na nim smażyć, wymieniasz filtry, świece, przewody WN. To jest inwestycja kilkuset zł, ale zabezpiecza Cię przed wydatkiem kilku tysięcy.
    Silnik może byc zatarty nawet, gdy olej jest na full. Może być bowiem tak, że np. samochód stał nieużywany dwa lata ze spuszczonym olejem albo ktoś wymienił tuż przed sprzedażą silnik, który stał nieużywany dwa lata na świeżym powietrzu. Olej jest, ale w środku jest stary brud, nagar, wszystko polepione. Jak taki silnik zalejesz jakimś Doktorem Motorem czy innym świństwem to przez chwilę pochodzi, a później wyzionie ducha.
    Bunga, bunga per tutti!

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

Cytat Napisał piotrek156 Zobacz post
    Wspomnę tylko że dotychczas poziom oleju był w normie (+- w połowie)
    akurat w TSach ma być na maxa...