dzięki za przekierowanie do ciekawego tematu, szukając znalazłem krótki opis, że przy lewarku mógł wypaść (wyrobił się) plastykowy bolec i stąd zamiast 1 biegu jest 3 i zamiast 2 jest 4 poza tym nic. Jak to zdemontować? jak zdjąłem mieszek to widzę tylko plastykową obudowę i kulkę w której "siedzi" lewarek ...
Cytat:

Dodam też coś od siebie

W swojej 146 1.6 TS w pewnym momencie miałem zupełnie luźny lewarek. Zamiast jedynki wchodziła mi trójka. Zamiast "2" miałem "4". Podobnie jak superglide rozebrałem tunel środkowy. Po spodem jest rzeczywiście gumowa osłona wygłuszająca. Po jej zdjęciu widać cały mechanizm przenoszący ruchy mieszka na linki. W moim przypadku doszło do wyrobienia się i wypadnięcia plastikowego sworznia trzymającego kulkę lewarka w metalowej obudowie. W ten sposób lewarek stał się zupełnie luźny a biegi przestały wchodzić zgodnie z oczekiwaniami. Sposobem na to, jest kupno zestawu naprawczego lewarka zmiany biegów. Ja osobiście wymieniłem sam sworzeń i od miesiąca mam znów sprawny lewarek. Oczywiście lepiej wymienić całą zawartość zestawu naprawczego, gdyż gwarantuje to dużo większą żywotność całości. Niestety Włosi zastosowali połączenie metalu z plastikiem i stąd problemy z lewarkiem (wiadomo, że każdy plastik wystawiony na zmienne temperatury i działanie naprężeń w końcu pęknie). Dodam, że do mojej Belli pasował zestaw naprawczy od Fiata Cinquecento

Kosztował niecałe 30 PLN

.