Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156] klima...

Mitek
    Gość

Domyślnie [156] klima...

Witam,mam pytanko do was,jak odpalam autko,to zapala mi sie swiatelko na przycisku klimatyzacji i zaczyna chlodzic(nie zawsze mi sie to wlacza)czasami ma tez to owe zjawisko podczas jazdy gdzy temperature mam ustawiona na 21 st.mozecie mi poradzic co to jest i jak to zwalczyc..? bede wdzieczny. :|?:

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ja mam podobnie. Zauważyłem, że kontrolka na przycisku klimy zapala się wtedy, kiedy pokrętło jest ustawione na niższy zakres temperatury niż ma otoczenie. Ale w zimie, kiedy mam ogrzewanie ustawione na max nie zapala się nigdy. Myślę, że to tak ma być i wcale z tym nie walczę.
    Pewnie podobnie jak ja też masz tzw. automatyczne włączenie klimatyzacji. Jak kiedyś pojechałem do mechaników od klimy, to wszyscy się dziwili, że nie mogą przyciskiem wyłączyć sprężarki. Zwalczyłem to w ten sposób, że przeciąłem kabel zasilający sprzęgło elektromagnetyczne sprężarki i dałem oddzielny wyłącznik. Teraz mogę sobie włączyć i wyłączyć sprężarkę kiedy chcę.

adamodg
    Gość

Domyślnie

Seryjnie klimatyzacja automatyczna w wersji nadwoziowej 1997 ustawiona jest na pracę automatyczną (włącza się wraz z uruchomieniem samochodu). Nie jest to rozwiązanie zbyt wygodne. Istnieje możliwość zmiany trybu pracy tak, by domyślnie klimatyzacja przyjmowała ustawienia, jakie miała przed poprzednim wyłączeniem zapłonu. W tym celu należy:

przeważnie działa :wink:

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Dzięki za informację - spróbuję, ciekawe czy zadziała.

Mitek
    Gość

Domyślnie

rowniez i ja dziekuje bede probowal i moze bedzie to skuteczne,pozdrawiam...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Dzisiaj spróbowałem, ale nic z tego, sprężarka załącza się nadal automatycznie po uruchomieniu silnika. Jutro jeszcze raz spróbuję. Dziwne tylko, że w tej instrukcji jest napisane, że pokrętło A ma być obrócone w prawo (maksymalne chłodzenie), kiedy tak naprawdę to maksymalne chłodzenie jest przy pokrętle obróconym do oporu w lewo. :wink:
    Dodam jeszcze, że na fakturze zakupu mojego samochodu widnieje pozycja - "dopłata 3 tys. zł za pakiet sportowy i automatyczne włączenie klimatyzacji". DD

krugeer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Dzisiaj spróbowałem, ale nic z tego, sprężarka załącza się nadal automatycznie po uruchomieniu silnika. Jutro jeszcze raz spróbuję. Dziwne tylko, że w tej instrukcji jest napisane, że pokrętło A ma być obrócone w prawo (maksymalne chłodzenie), kiedy tak naprawdę to maksymalne chłodzenie jest przy pokrętle obróconym do oporu w lewo. :wink:
    Dodam jeszcze, że na fakturze zakupu mojego samochodu widnieje pozycja - "dopłata 3 tys. zł za pakiet sportowy i automatyczne włączenie klimatyzacji". DD

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie skoro klima, to i ja się podepnę...

jak często nabijacie sprawną i szczelną klimę. Moja była nabijana przynajmniej 2 lata temu, a może i wcześniej. Po czym poznać, że trzeba ją nabić, jest może jakaś kontrolka? (alfa po lifcie).
    Zbliża się sezon, w zasadzie dla mnie już się zaczyna (bo czarny kolor Alfunii) dlatego chciałbym wiedzieć czy nabijać, czy jeśli działa, to wszystko jest OK.
    Ponadto jeśli gazu ubyło troszkę, to czy klima będzie działać, ale troszkę słabiej chłodzić? (tak na chłopski rozum biorąc )
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi, najlepiej poparte jakimiś autopsjami.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

ViP Rowerzysta Avatar piotr_alex
    Mieszka w
    Ciechanów/NDM
    Auto
    Crosswagon 2005r & 159 1.9JTD 16V 2008r

Domyślnie

Ten trik z wyłączeniem automatycznej klimy u mnie nie chodzi a co do nabijania klimy to 2 dni temu uzupełniłem odessało starej 10ml a weszło 650ml, chodziła dobrze i przestała tzn skończył się gaz, przez co sprężarka wcale się nie uruchamiała, po dopełnieniu daje takie zimno że szok widocznie jak już słabo chłodzi to jest na wykończeniu.

MaxiBB
    Gość

Domyślnie Re: skoro klima, to i ja się podepnę...

Cytat Napisał alces1
    jak często nabijacie sprawną i szczelną klimę. Moja była nabijana przynajmniej 2 lata temu, a może i wcześniej. Po czym poznać, że trzeba ją nabić, jest może jakaś kontrolka? (alfa po lifcie).
    Zbliża się sezon, w zasadzie dla mnie już się zaczyna (bo czarny kolor Alfunii) dlatego chciałbym wiedzieć czy nabijać, czy jeśli działa, to wszystko jest OK.
    Ponadto jeśli gazu ubyło troszkę, to czy klima będzie działać, ale troszkę słabiej chłodzić? (tak na chłopski rozum biorąc )
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi, najlepiej poparte jakimiś autopsjami.
    - Rafał
    Po dwuch latach wypadalo by jechac i sprawdzic ponownie szczelnosci i ewentualnie dobic czynnikiem chlodzacym.

W moich samochodach mialem szczelne klimy a i tak ubywalo czynnika (dobijalem raz w roku przed sezonem) wprawdzie nie duza ale dobijalem.

Jak czynnika jest mniej niz powinno byc klima jest mniej wydajna czyli potrzebuje wiecej czasu zeby schlodzic autko do zadanej temperatury (dmucha mniej chlodnym powietrzem niz w przypadku gdy czynnika jest w sam raz), jesli ci sie wlacza sprezarka to zapewne ubytki sa bardzo male niemniej jednak wydaje mi sie ze sa i warto bylo by dobic do pelna.

Pozdrawiam