Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Ostrzeżenie przed zawartością bagażnika dla wszystkich forumowiczów...

pafcio
    Gość

Domyślnie Ostrzeżenie przed zawartością bagażnika dla wszystkich forumowiczów...

Witam wszystkich. Tworzymy tutaj pewną społeczność więc postanowiłem się podzielić z Wami czymś co dla niektórych wyda się oczywiste a dla innych czymś o czym nigdy by nie pomyśleli, tak jak ja... Krótko mówiąc, Panowie uważajcie co wozicie w bagażnikach swoich Alf. Wczoraj jechałem moją Funią i zapalił mi się...bagażnik (!) Szczęście w nieszczęściu że starty nie są duże - nadtopiona dolna część zderzaka tylnego, w kilku miejscach są zniekształcenia na zderzaku też od temperatury, spalona 1/3 nadkola tylnego lewego, nadpalone "wykładziny" na bokach bagażnika, spalona osłona koła zapasowego ta z wykładziną (koło o dziwo całe ) nadpalony plastik po wewnętrznej stronie klapy bagażnika, stopiona guma trzymająca tłumik no i fajna sprawa... biała maskotka mojej córki która która leżała z tyłu tam gdzie są głośniki przy wlocie powietrza przy szybie ma teraz...brązowe wąsy od dymu Dziś będę sprawdzał między innymi kabelki elektryczne które są w tych okolicach czy się nie spaliły, akumulatora na razie nie podłączałem. Była straż pożarna i policja, moim zdaniem niepotrzebnie bo sam zgasiłem gaśnicą i "rękoma" ale jakiś przechodzień zadzwonił do nich. Na szczęście to są całe straty, w sumie kosmetyka, blachu / lakier nietknięte, ogólnie z zewnątrz jak ktoś się zderzakowi nie przyjrzy dokładnie to nic nie widać. A teraz najlepsze, czyli skąd ten pożar? W bagażniku woziłem od zimy butelkę z płynem do wspomagania układu kierowniczego (1 L), to był taki zapas bo mi kiedyś w zimę wyrwało przewody od wspomagania. Okazało się że nakrętka jakimś cudem była uszkodzona i płyn pomalutku wyciekał z niej, ciekł sobie przez bagażnik, przez przewody wentylacyjne (są dziurki w bagażniku fabryczne na dole, myślę że do wentylacji i żeby woda miała ujście jak się zbierze skądś) i prosto na rozgrzany tłumik... Scenariusz jak z filmu "Oszukać przeznaczenie". Szczęście że to ja jechałem i wiedziałem gdzie gaśnica itp bo jakby żona jechała to pewnie już by Alfa na złomie była... Autocasco oczywiście brak Piszę to tak ku przestrodze, przez taką małą głupotę w bagażniku może nam się auto spalić... Panowie, sprawdźcie co wozicie w bagażnikach Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez pafcio ; 08-09-2011 o 05:55

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 JTD Grigio Africa '01

Domyślnie

przykra sprawa, ale dobrze, że się tak zakończyła i auto ocalało. BTW, muszę zerknąć do mojego bagaznika...
    Ostatnio edytowane przez raf_RZ ; 08-09-2011 o 11:08

Użytkownik Pirat drogowy Avatar dafi1985
    Mieszka w
    Nowogard, Poland
    Auto
    Była: Alfa 156 1.9 JTD 105KM '99 r, jest Nissan Primera '03 1.9 dci

Domyślnie

Ja chyba również muszę troszkę uprzątnąć
    Alfa jest jak prawdziwa piękna Włoszka - może być czułą matką i namiętną kochanką, ale jeśli przez chwilę ją zaniedbasz, może natychmiast stać się kapryśna...

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Pafcio współczuje nadpalonej belli, ale dzięki że opisałeś przyczynę pożaru. Moja żona też wozi płyn do wspomagania w bagażniku w swojej 147. Muszę sprawdzić czy nic tam nie cieknie. Podobnie jak Twoja małżonka, moja w takiej sytuacji spańkowałaby i auto całe by się zjarało.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Dzięki za ostrzeżenie, też chyba powinienem sprawdzić co w bagażniku mam

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Ja nie muszę sprawdzać, muszę wyrzucić! Dzięki za ostrzeżenie

Użytkownik Romeo Avatar borsukmax
    Mieszka w
    piotrków trybunalski
    Auto
    ALFA ROMEO 156 1.8 106KW TS

Domyślnie

ja mam pecha,ale tobie to już się pomnie dwukrotnie udzieliło

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Chyba czas w końcu umocować tą gaśnicę Teraz wyciągnąłem bo przy hamowaniu wyskakiwała mi z obecnego mocowania na rzep(...) i walała się po całym bagażniku :/ A gdzie Wy macie gaśnice zamontowane? To ja chyba muszę wyciągnąć z bagażnika płyn hamulcowy, ale on się raczej nie zapali w razie czego?

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Dajcie spokój... taka sytuacja się zdarza 1 na 1 000 000 aut...
    Tak jak pafcio napisał, akcja jak w "Oszukać przeznaczenie"

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Ja wyciągnąłem niedawno płyn hamulcowy, bo jakimś dziwnym trafem górna część nakrętki pękła A pewnego razu zrobiła mi się dziura w bańce z płynem do spryskiwaczy i wylało się troszkę do bagażnika i pociekło pod siedzenia
    Jeśli chodzi o gaśnicę, to też mam przypiętą na rzep i już długi czas z niego nie "wystartowała" Ale trzeba tego pilnować bo jak będzie latała samopas po bagażniku i będzie się obijała, to może nie zadziałać jak będzie potrzebna.