Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: stukanie i drgania

leechman
    Gość

Domyślnie stukanie i drgania

Witam serdecznie. Jestem od niedawna szczęśliwym posiadaczem 156 2,4 jtd. Zaniepokoiła mnie następująca rzecz. Wybrałem się ostatnio w trasę i po przejechaniu ok. 220- 50 km coś zaczęło stukać pod maską. Dźwięk przypominał kręcące się koło fortuny i głównie pojawiał się przy dodawaniu gazu. Towarzyszyło temu telepanie kierownicy (lekko wyrywało z rąk) i w zasadzie całego samochodu. Wcześniej coś takiego mi się zdarzyło tyle, że było to samo stukanie i też w trasie, nigdy podczas jazdy miejskiej. Po przejechaniu kilku/kilkunastu km problem znikał i dalej jak gdyby nigdy nic- cichutko i przyjemnie. Spotkał się ktoś z was z czymś takim? Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Przegub wewnętrzny, lewy lub prawy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar adam.st
    Mieszka w
    Kraków, Poland, Poland
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Zależy jakie to było stukanie. Mógł nawet kamyk wpaść w oponę i słychać też cykanie

Co do telepania, czy po prostu nie osiągnąłeś jakiejś prędkości którą nie jechałeś poprzednio, czy wcześniej tyle jeździłeś i teraz nagle zaczęło trząść?
    Jak mocno?

leechman
    Gość

Domyślnie

Nie nie, nie ma możliwości jakieś zawrotnej prędkości bo... nie jechałem sam Poza tym, telepało przy niskich prędkościach też, po prostu- przy dodawaniu gazu. Działo się tak jakieś 3-4 km i spokój (jeśli chodzi o telepanie bo stukanie trwało dużo dłużej). Co do siły, to trudno określić. Nie mogę powiedzieć, że rwało kierownicę z rąk ale było to zdecydowanie odczuwalne. Mam też (w zasadzie do dzisiaj miałem) fatalne letnie opony i nie równie dobrze mógłbym powiedzieć, że ich nie mam . Może przyczyna tkwić w tym? Poza tym, jak już wspominałem, nigdy nie zrobiło mi się to w jeździe miejskiej, zawsze na trasie i to po przejechaniu dość sporego kawałka.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Zdejmij osłonę i złap za półośki.. zobacz jaki mają luz.. jak jest to luz spory to do wymiany - raczej przegub wewnetrzny.