Witam dzis rano odpalilem alfe i wyskoczyla mi marchewa po podlaczeniu pod kapa wyswietla błąd p0105 co jest najgorsze ze nie da rady go wykasowac bo powraca prosze was o pomoc
Witam dzis rano odpalilem alfe i wyskoczyla mi marchewa po podlaczeniu pod kapa wyswietla błąd p0105 co jest najgorsze ze nie da rady go wykasowac bo powraca prosze was o pomoc
P0105 - Czujnik ciśnienia absol.kolektora/ciśnienia atmosferycznego - usterka*
P0105 - MAP/BP Circuit Malfunction*
Raczej oznacza to że trzeba go wymienić. Ale przedtem profilaktycznie sprawdziłbym połączenie elektryczne. A gdzie to znaleźć to może kto inny wskaże bo ja szczerze mówiąc nie wiem gdzie jest.
ponawiam prosze o porade co to za ustrojstwo
Popatrz tutaj kolego, może pomoże:
http://www.alfaclub.pl/forum/viewtop...=276663#276663
Dzięki stary jestes wielki yoozef
Wielki Plus dla ciebie powinni ci dac nagrode jakąś flache u mnie masz napewno
temat do zamkniecia
Spoko, cieszę się że mogłem pomóc. Napisz co to było i co dalej się z tym stało to może ktoś się do tego kiedyś dokopie i mu się przyda.
no to byl ten czujnik cisnienia o ktorym mowiles zrobilem wszystko wedlug opisu ktory mi podrzuciles z zaprzyjaznionego forum alfaclub.
Po tym zabiegu problem znikl tak szybko jak sie pojawil.
1. odkrecilem czujnik cisnienia u mnie byl on wkrecony do sciany grodziowej identycznie jak na rysunku na jedna srube klucz 9
2. odkrylem kopulke jest on zatrzasnieta na 4 zatrzaski plastikowe male.
3. usunelem polamany plastik z 3 nozek trzymajacych czujnik (u mnie ten krok byl czkonieczny bo mialem w srodku miazge niewiem dlaczego.
4. odgialem 3 druciki idace od wtyczki tak aby stykaly sie z czujnikiem
5. Wszystko ladnie przykleilem na klej super glue
6. wszystko poskrecalem i usunelem bład lata do dzis
Cala operacja zajela jakies 10 minut roboty i 400 zł w kieszeni
Jeszcze raz dzieki wielkie za podpowiedzi.
Pozwól, że zapytam. Jakie były objawy? Tylko świecąca marchewa? Czy dodając gazu łapał dopiero w którymś momencie (tak akurat właśnie jest u mnie...) ?
powiem ci tak na poczatku wlasnie objaw byl po dodaniu gazu ale potem juz paliła sie na stale
Ale Alfa normalnie reagowała na gaz? Czy z opóźnieniem/dopiero po mocnym depnięciu wkręcała się na dość niskie obroty?
U mnie wygląda to tak, że depczę w gaz do połowy, obroty nawet nie drgnął, potem wejdą gdzieś tak do 2000, i jak depnę do dechy, to na luzie dochodzi do czerwonego pola, jednak na biegu nie przekracza tych 3,500 obrotów... Podobno komputer w momencie zapalenia marchewy przełącza ją w tryb awaryjny, i nie oddaje pełni mocy?