Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: Sprzęgło czy Wysprzeglik?

Kuba157
    Gość

Domyślnie Sprzęgło czy Wysprzeglik?

Mam problem ze sprzęgłem, otóż strasznie późno łapie prawie na samym koncu,biegi cieżko wchodza i teraz pytanie czy to wina zuzytego sprzęgła czy użutego wysprzeglika próbowalem go odpowietrzyć po kilka krotnym pompowaniu sprzęglem i zakreceniu odpowietrznika pedał pozostawał za każdym razem w podłodze i trzeba było go ręcznie podciągnąć do góry i sprzegło łapało tak jak przed odpowietrzeniem lub wcale go nie było,a nie zauważyłem żeby plyn hamulcowy ubywał.Więc po której stronie może leżeć wina ?Może ktos sie spodkał z podobnym problemem.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Nielat
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 ts 2002r

Domyślnie

Szczerze mówiąc to nie ale na moje oko to już tarcze sprzęgła masz do wymiany, ale jak mechanik nie zajrzy to się nie dowiesz... nikt nie jest jasnowidzem

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Dokładnie, tarcza a raczej cały komplet czyli tarcza z dociskiem do wymiany

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Kuba157 Zobacz post
    Mam problem ze sprzęgłem, otóż strasznie późno łapie prawie na samym koncu,biegi cieżko wchodza i teraz pytanie czy to wina zuzytego sprzęgła czy użutego wysprzeglika próbowalem go odpowietrzyć po kilka krotnym pompowaniu sprzęglem i zakreceniu odpowietrznika pedał pozostawał za każdym razem w podłodze i trzeba było go ręcznie podciągnąć do góry i sprzegło łapało tak jak przed odpowietrzeniem lub wcale go nie było,a nie zauważyłem żeby plyn hamulcowy ubywał.Więc po której stronie może leżeć wina ?Może ktos sie spodkał z podobnym problemem.
    Co to znaczy późno łapie?Masz na myśli że wysprzęgla dopiero przy podłodze czy też zaczyna brać jak ruszasz jak pedał jest wysoko?Opisz jak odpowietrzałeś bo coś mi tu nie pasuje.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody 25
    Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto
    Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM

Domyślnie

A mi natomiast to kolego wyglada na winny wysprzeglik ( lozysko oporowe hydrauliczne) - skoro pedal zostaje w podlodze. A jak pedal sprzegla bierze juz przy koncu i biegi ciezko wchodza to cale kompletne sprzeglo masz do wymiany. Niestety i wspolczuje bo bedzie to widoczne po kieszeni wiem bo sam niedawno wymienialem u siebie sprzeglo komplet + lozysko oporowe( wysprzeglik) koszta czesci sa dosc drogie a jesli bedziesz sam sie tym zajmowal tak jak ja to wspolczuje pracy przy wymianie bo jest co robic. Nie bede Ci owijal w bawelne ze to pestka albo ze zrobisz to w ciagu kilku godz bo to nie jest tak hop siup bo cala skrzynie musisz wywalic na zewnetrzny i wtedy sie dostaniesz do wszystkiego ( kompletnego sprzegla i wysprzeglika) Powodzenia

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Młody 25 Zobacz post
    A mi natomiast to kolego wyglada na winny wysprzeglik ( lozysko oporowe hydrauliczne) - skoro pedal zostaje w podlodze. A jak pedal sprzegla bierze juz przy koncu i biegi ciezko wchodza to cale kompletne sprzeglo masz do wymiany. Niestety i wspolczuje bo bedzie to widoczne po kieszeni wiem bo sam niedawno wymienialem u siebie sprzeglo komplet + lozysko oporowe( wysprzeglik) koszta czesci sa dosc drogie a jesli bedziesz sam sie tym zajmowal tak jak ja to wspolczuje pracy przy wymianie bo jest co robic. Nie bede Ci owijal w bawelne ze to pestka albo ze zrobisz to w ciagu kilku godz bo to nie jest tak hop siup bo cala skrzynie musisz wywalic na zewnetrzny i wtedy sie dostaniesz do wszystkiego ( kompletnego sprzegla i wysprzeglika) Powodzenia
    Kolega pisał że odkręcał odpowietrznik,więc ma raczej zewnetrzny a nie zintegrowany wysprzęglnik.I wcale nie jestem pewien że ma sprzęgło do wymiany,a tym bardziej wysprzęglnik.Poczekamy niech opisze dokładniej.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto

Domyślnie

tak dokladnie niech opisze dokladnie i wtedy mozna cos wiecej tez dodac z wypowiedzi. A co do slowa " wewnetrzny" - mialem na mysli wyjecie skrzyni poza auto tzn odkrecenie i wymontowanie skrzyni a nie mialem na mysli zintegrowanego odpowietrznika sory za moj blad slowny

Allkey
    Gość

Domyślnie

Nie lata po obrotach? Czyli pewnie tarcza jeszcze jakoś łapie, obstawiał bym docisk albo regulator położenia pedału.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 jtd (105)

Domyślnie

Cytat Napisał Młody 25 Zobacz post
    tak dokladnie niech opisze dokladnie i wtedy mozna cos wiecej tez dodac z wypowiedzi. A co do slowa " wewnetrzny" - mialem na mysli wyjecie skrzyni poza auto tzn odkrecenie i wymontowanie skrzyni a nie mialem na mysli zintegrowanego odpowietrznika sory za moj blad slowny

Jak wysprzegla ci jak masz pedal na samej gorze(nie w podlodze) to łożysko oporowe - wysprzeglik moze byc ....

Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Allkey Zobacz post
    Nie lata po obrotach? Czyli pewnie tarcza jeszcze jakoś łapie, obstawiał bym docisk albo regulator położenia pedału.
    a co szanowny kolego ma latanie po obrotach do sprzegla ze tak zapytam bo nie wiem ???