Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Problem ze sprzęgłem

klapaa
    Gość

Domyślnie Problem ze sprzęgłem

Witam
    Koledzy pojawił się taki problem dzisiaj tzn rano wsiadłem do auta i nie mogłem żadnego biegu włączyć a przy R zgrzyty, pedał dosyć miękki. Zgasiłem auto napompowałem kilka razy i znowu odpaliłem i już było ok. Później przejechałem 80km i ciężko było mi przełączyć z 5 na jaki kolwiek bieg trzeba było mocno szarpnąć. Teraz po pary godz postoju chcę jechać a tu żadnego biegu nie mogę wrzucic a na R znowu zgrzyty. Zgasiłem odpaliłem na nowo i było ok. Moje pytanie czy kończy się sprzęgło a może coś innego jakiś wysprzęglik czy coś?? A CZY alfa 156 posiada dwumas?
    Posiadam ALfe 156 2.0TS 99rok

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Pompka sprzęgła padła.

klapaa
    Gość

Domyślnie

TZn gdzie ona jest i czy samemu mogę to zrobić? a jeśli tak to w jaki sposób?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sebuchooo88
    Mieszka w
    Wąbrzeźno
    Auto
    AR 156 1.9 JTD

Domyślnie

pompka sprzegla znajduje sie pod podstawa akumulatora na zewnatrz skrzyni biegow ale slyszalem tez ze niektore skrzynie biegow maja ja schowana i tu jest gorzej ja naszczescie mialem na zewnatrz i nie ma za duzego problemu z wymiana.. napewno trzeba odlaczyc akumulator i go wyciagnac i zdemontowac jego podstawe i wtedy masz pompke jak na dloni o ile masz ja na zewnatrz skrzyni i tam siedzi w jakims mocowaniu musisz je popuscic i wyciagnac tylko w jedna strone wychodzi jak sie nie myle.. no i oczywiscie jeszcze poodlaczac przewody hydrauliczne od niej... sam nie wymienialem ale kiedys czytalem o tym troche i to co pamietalem to Ci napisalem.. jak cos nie tak to moze mnie ktos poprawic pozdrawiam

---------- Post added at 20:04 ---------- Previous post was at 19:58 ----------

a jeszcze dodam ze tak jest w 1,9 jtd 99r, nie wiem jak bedzie w 2.0 TS 99r. sorki za nie dopatrzenie

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

to pod pedalem to pompa
    Ostatnio edytowane przez Cubus00 ; 25-03-2012 o 19:30

Użytkownik Rowerzysta Avatar Sebuchooo88
    Mieszka w
    Wąbrzeźno
    Auto
    AR 156 1.9 JTD

Domyślnie

przy skrzyni to chyba tez pompa inaczej tez mozna chyba nazywac wysprzeglikiem

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Przy skrzyni jest wysprzęglik Powodem zapowietrzania się sprzęgła może być zarówno pompka jak właśnie też wysprzęglik. klapaa sprawdź czy pod skrzynią od dołu nie jest mokro czy nie cieknie tam płyn - jak będzie mokro to padł jednak wysprzęglik

klapaa
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał YaSIuVKP Zobacz post
    Przy skrzyni jest wysprzęglik Powodem zapowietrzania się sprzęgła może być zarówno pompka jak właśnie też wysprzęglik. klapaa sprawdź czy pod skrzynią od dołu nie jest mokro czy nie cieknie tam płyn - jak będzie mokro to padł jednak wysprzęglik
    POd strzynią sucho żadnych wycieków, płyny hamulcowego było w miare dolałem troszke moze z 10ml. Tak coś mi się wydaje że pompa od sprzęgła pada

nester
    Gość

Domyślnie

Miałem podobnie.Sprzęgło działało aż temp.silnika nie wskoczyła na ok 90st. wtedy pedał sprzegła brał przy samej podłodze i nie mozna było zmienić biegu. Winien był wysprzęglik. Pomiędzy skrzynią biegów a silnikiem.